Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Polsce nadal wysokie zapasy jabłek deserowych

Kategoria: Biznes

Polska z największymi zapasami jabłek

Według danych WAPA, na dzień 1 marca 2019 r., dwa główne kraje uprawy jabłek w Europie posiadały ponad 1,8 mln t świeżych jabłek. Polska miała największe zapasy, sięgające 940 tys. t, a tuż za nią uplasowały się Włochy z 913 tys. t. Zapasy jabłek w polskich przechowalniach były o 102% wyższe od zapasów z analogicznego okresu roku poprzedniego, ale tylko o 18% wyższe od zapasów z marca 2017 r. W tym samym czasie zapasy w włoskich przechowalniach były o 81% większe wobec analogicznego okresu roku poprzedniego i o ponad 2% mniejsze od zapasów z marca 2017 r. Łączne zapasy jabłek deserowych, zgromadzone w europejskich przechowalniach, szacowane są na ponad 3 mln t, co oznacza, że były o 74% wyższe od zapasów z marca 2018 r. i o prawie 10% wyższe od zapasów z marca 2017 r.

Sprzedaż jabłek z przechowalni w pierwszych miesiącach 2019 r.

Polacy w marcu br. sprzedali z przechowalni 275 tys. t jabłek (w lutym 259 tys. t, a w styczniu 262 tys. t). Średnio wprowadzali na rynek około 295 tys. t jabłek miesięcznie, po rekordowych stanach magazynowych zgromadzonych po  równie rekordowych ubiegłorocznych zbiorach. Takie duże  ilości budzą niedowierzanie w branży, ale trzeba mieć na uwadze, że  trudna do oszacowania, niemniej znacząca część tych jabłek, mogła trafić nie na rynek deserowy, a do przetwórstwa.

Około trzy miesiące na opróżnienie chłodni

Polscy dystrybutorzy mają jeszcze około trzech miesięcy na opróżnienie chłodni przed pojawieniem się owoców w nowym sezonie. Jeśli utrzymałoby się tempo opróżniania magazynów, to w nowy sezon weszlibyśmy z około 54 tys. t jabłek w magazynach, co byłoby nie najgorszym wynikiem. Dla porównania, w sezonie 2017/18  końcowe zapasy wyniosły 46 tys. t. Jest to jednak mało prawdopodobne.

Bardziej prawdopodobne jest, że polscy sadownicy rozpoczną  sezon 2019/20 z ponad 100-110 tys. t zapasów jabłek. Jednocześnie jakość przechowalnicza owoców nie jest najlepsza i wraz z upływem czasu mogą one nie nadawać się do sprzedaży na rynek deserowy. Część  zapasów zostanie przetworzona na koncentrat, pozostałe jabłka będą zniszczone lub wykorzystane na paszę dla zwierząt. Każde z tych rozwiązań powoduje realne straty dla dystrybutorów.

Spadek eksportu jabłek z Polski na Białoruś

Sytuacji nie sprzyja również wprowadzony niedawno zakaz wysyłki jabłek z Białorusi do Rosji, który  niewątpliwie spotęguje obserwowany w 2018 r. spadkowy trend eksportu jabłek z Polski na Białoruś. Utraty tego rynku nie zrekompensuje wzrost eksportu jabłek z Polski do Egiptu (w 2018 r. sprzedaż zwiększyła się o 244% do 65 tys. t, co oznacza, że Egipt stał się trzecim odbiorcą jabłek z Polski). Mimo tak spektakularnego sukcesu należy pamiętać, że średnia cena wyeksportowanych do Egiptu jabłek wyniosła w 2018 r. 376 USD/t, podczas gdy na Białoruś 415 USD/t.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.