Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Innowacyjna naklejka przedłuża świeżość owoców i warzyw

Kategoria: Procesy i Technologie

Ochronna otoczka na skórce

Amerykański start-up StixFresh opracował specjalne nalepki, które mogą przedłużać świeżość warzyw i owoców nawet o dwa tygodnie. Po umieszczeniu na skórce naturalna substancja obecna w naklejce tworzy wokół owocu bądź warzywa ochronną otoczkę, która zwiększa jego trwałość, a jednocześnie przyczynia się do ograniczenia marnotrawstwa żywności. Firma planuje wypuścić innowacyjny produkt na rynek już w sierpniu 2019 r.

Naturalnie wytwarzane substancje

Do opracowania składu nowatorskiej naklejki naukowcy pracujący dla StixFresh wykorzystali wosk pszczeli oraz związki naturalnie wydzielane przez rośliny w celu ochrony przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi. Substancje te, po umieszczeniu na powierzchni warzyw i owoców, tworzą warstwę ochronną o udowodnionym działaniu spowalniającym procesy rozkładu i zapobiegającym przedwczesnemu dojrzewaniu. W pełni naturalny produkt znajduje się obecnie w trakcie procesu przyznawania patentu.

Poprawa cech sensorycznych

Skuteczność naklejki została potwierdzona przez niezależnych specjalistów. Badania dowiodły, że zwiększa ona słodycz owoców, poprawia retencję wody oraz zapobiega degradacji struktur komórkowych, co przekłada się na większą jędrność. Naklejki zostały dotychczas przetestowane na jabłkach, gruszkach, awokado, mango, cytrusach, papajach, karambolach i kiwi.

Proste i nieinwazyjne rozwiązanie

Według raportów FAO każdego roku niemal 1/3 produkowanej na całym świecie żywności jest marnowana. Zjawisko to ma miejsce na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego i generuje potężne straty finansowe dla całego sektora spożywczego. Pod względem masy owoce i warzywa stanowią kategorię żywności marnotrawioną w największym stopniu, dlatego przedłużenie ich trwałości nawet o 2 tygodnie dzięki zastosowaniu technologii StixFresh może okazać się niezwykle korzystnym rozwiązaniem zarówno dla producentów, jak i konsumentów. Jak dodaje prezes amerykańskiej firmy, Moody Soliman, żadne inne dostępne na rynku rozwiązanie nie odznacza się taką prostotą i nieinwazyjnością jak StixFresh.

Źródła:

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.