Innowacyjna naklejka przedłuża świeżość owoców i warzyw
Ochronna otoczka na skórce
Amerykański start-up StixFresh opracował specjalne nalepki, które mogą przedłużać świeżość warzyw i owoców nawet o dwa tygodnie. Po umieszczeniu na skórce naturalna substancja obecna w naklejce tworzy wokół owocu bądź warzywa ochronną otoczkę, która zwiększa jego trwałość, a jednocześnie przyczynia się do ograniczenia marnotrawstwa żywności. Firma planuje wypuścić innowacyjny produkt na rynek już w sierpniu 2019 r.
Naturalnie wytwarzane substancje
Do opracowania składu nowatorskiej naklejki naukowcy pracujący dla StixFresh wykorzystali wosk pszczeli oraz związki naturalnie wydzielane przez rośliny w celu ochrony przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi. Substancje te, po umieszczeniu na powierzchni warzyw i owoców, tworzą warstwę ochronną o udowodnionym działaniu spowalniającym procesy rozkładu i zapobiegającym przedwczesnemu dojrzewaniu. W pełni naturalny produkt znajduje się obecnie w trakcie procesu przyznawania patentu.
Poprawa cech sensorycznych
Skuteczność naklejki została potwierdzona przez niezależnych specjalistów. Badania dowiodły, że zwiększa ona słodycz owoców, poprawia retencję wody oraz zapobiega degradacji struktur komórkowych, co przekłada się na większą jędrność. Naklejki zostały dotychczas przetestowane na jabłkach, gruszkach, awokado, mango, cytrusach, papajach, karambolach i kiwi.
Proste i nieinwazyjne rozwiązanie
Według raportów FAO każdego roku niemal 1/3 produkowanej na całym świecie żywności jest marnowana. Zjawisko to ma miejsce na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego i generuje potężne straty finansowe dla całego sektora spożywczego. Pod względem masy owoce i warzywa stanowią kategorię żywności marnotrawioną w największym stopniu, dlatego przedłużenie ich trwałości nawet o 2 tygodnie dzięki zastosowaniu technologii StixFresh może okazać się niezwykle korzystnym rozwiązaniem zarówno dla producentów, jak i konsumentów. Jak dodaje prezes amerykańskiej firmy, Moody Soliman, żadne inne dostępne na rynku rozwiązanie nie odznacza się taką prostotą i nieinwazyjnością jak StixFresh.
Źródła:
Przeczytaj także
-
16.04.2019
Innowacyjna metoda badania patogenów żywności
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...
-
05.04.2019
Jak ograniczyć ilość cukru w ciastkach?
Centrum Technologii Zbóż Kastylii i Leónu w Hiszpanii (CETECE) rozpoczyna prace nad dwoma dużymi projektami badawczymi, których celem jest opracowanie skutecznych metod obniżania zawartości cukru w ciastkach oraz optymalizacja technik analizy próbek ziaren zbóż oraz mąk.
-
14.02.2018
Oprogramowanie prognozujące trwałość żywności przetworzonej
Przed wprowadzeniem nowych produktów na rynek, przemysł spożywczy musi przeprowadzić badania trwałości, aby określić jak cechy żywności zmieniają się w czasie. W przeciwieństwie do szybko psujących się produktów (owoce, warzywa itp.)...