Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak ograniczyć ilość cukru w ciastkach?

Kategoria: Składniki Żywności

Inwestycje w badania

Centrum Technologii Zbóż Kastylii i Leónu w Hiszpanii (CETECE) rozpoczyna prace nad dwoma dużymi projektami badawczymi, których celem jest opracowanie skutecznych metod obniżania zawartości cukru w ciastkach oraz optymalizacja technik analizy próbek ziaren zbóż oraz mąk. W prowadzone badania zainwestowano łącznie ponad 400 tysięcy euro (1,7 miliona złotych). Pierwszy z projektów, nazwany LESSsugar, ukierunkowany jest na poprawę wartości odżywczej ciastek poprzez zmniejszenie zawartości cukrów o 30%, przy jednoczesnym obniżeniu indeksu glikemicznego. CETECE planuje wykorzystać w tym celu innowacyjne składniki i technologie, które pozwolą zwiększyć odczuwalność smaku słodkiego w ciastkach, a także uwzględnić w ich składzie rozpuszczalne frakcje błonnika. Produkty mają zachować jak najlepsze cechy sensoryczne i charakteryzować się odpowiednią trwałością.

Wyzwanie technologiczne

Obniżenie ilości cukru w recepturze wyrobów ciastkarskich stanowi nie lada wyzwanie, biorąc pod uwagę liczne funkcje technologiczne, które pełni ten kluczowy składnik. Ma on decydujące znaczenie dla smaku i aromatu produktu, nie tylko wpływając na odczuwalną słodycz, ale również wzmacniając inne cechy smakowe i zapachowe. Zapewnia ponadto kruchość i uczestniczy w reakcjach chemicznych przebiegających w wysokich temperaturach, które decydują o typowej dla pieczonych produktów barwie. Innowacyjne ciastka stworzone w CETECE charakteryzować będą wyższe walory zdrowotne dzięki ograniczeniu ilości cukru przy jednoczesnym zwiększeniu udziału w recepturze włókna pokarmowego.

Lepsze analizy jakości ziaren i mąk

Naukowcy uczestniczący w drugim projekcie, o nazwie MARCH, skupią się natomiast na optymalizacji metod szybkiej analizy zmian zachodzących w próbkach zbóż i mąk. Pozwoli to na opracowanie prostych, powtarzalnych i precyzyjnych technik laboratoryjnych dostarczających wiarygodnych danych. Zakres projektu obejmie przede wszystkim ustalenie związku między lepkością ziaren a ich jakością oraz analizę proteolitycznej degradacji pszenicy przez szkodniki. W realizację MARCH zaangażowanych jest wiele hiszpańskich przedsiębiorstw z sektora przetwórstwa zbóż. Zakończenie badań planowane jest na 2020 r.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.