Innowacyjna metoda badania patogenów żywności
Nowe Technologie
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności, co więcej doczekała się wielu modyfikacji umożliwiających eliminację jej wad. Na początku tego stulecia, na potrzeby oznaczania patogenów w trudnych roślinnych matrycach, została opracowana nowa, prostsza metoda: LAMP opierająca się na technice amplifikacji izotermicznej. W 2012 roku firma 3M wprowadziła na rynek innowacyjną platformę do detekcji patogenów w żywności o nazwie System do Detekcji Molekularnej, MDS (Molecular Detection System) , która wykorzystuje zalety wspomnianej technologii LAMP.
Technika LAMP
Technika LAMP jest znana w literaturze naukowej jako wysoce wydajna, czuła, specyficzna i prosta technika amplifikacji kwasu nukleinowego LAMP wykorzystuje polimerazę Bst, przemieszczającą nić DNA oraz 4 do 6 starterów w celu uzyskania ciągłej amplifikacji DNA w stałej temperaturze. Dla odmiany, reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR) wykorzystuje nieprzemieszczającą nić DNA, polimerazę DNA Taq i tylko dwa startery. Polimeraza Bst stosowana w technice LAMP jest bardziej wydajna i mniej podatna na inhibicję niż polimeraza Taq.
Dowiedz się więcej o technice LAMP:
INNOWACYJNA METODA BADANIA PATOGENÓW ŻYWNOŚCI
Przeczytaj także
-
06.11.2018
Polityka w zakresie kontroli Listeria monocytogenes w mięsie i produktach drobiowych gotowych do spożycia
Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) przygotował polską wersję wytycznych dotyczących kontroli obecności bakterii L. monocytogenes w mięsnych produktach gotowych do spożycia (RTE). Oryginalny dokument został przygotowany przez Kanadyjską Agencję Inspekcji Żywności (CFIA) i stanowi przewodnik w zakresie środków zapobiegawczych, procedur kontrolnych, testów i badań laboratoryjnych...
-
01.11.2018
Wybór optymalnej technologii fotodetekcji dla systemu badania na obecność ATP
Produkcja żywności na każdym etapie wymaga podejmowania decyzji wysokiego ryzyka, często opartej na ograniczonej informacji przy jednoczesnym zachowaniu ścisłych zasad harmonogramu. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, markę i reputację, konieczny jest monitoring higieny oraz system zarządzania, którego elementem będzie sprzęt szybko dostarczający dokładne i precyzyjne wyniki...
-
07.06.2018
Wykrywanie patogenów w żywności… za pomocą smartfona
Badacze z Uniwersytetu Purdue w Stanach Zjednoczonych opracowali technologię pozwalającą na wykrywanie patogenów w żywności za pomocą zwykłego smartfona. Pozwala ona na detekcję groźnych mikroorganizmów, takich jak...
Artykuł opublikowany dzięki firmie:
-
Neogen
108