Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Innowacyjna metoda badania patogenów żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowe Technologie

Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności, co więcej doczekała się wielu modyfikacji umożliwiających eliminację jej wad. Na początku tego stulecia, na potrzeby oznaczania patogenów w trudnych roślinnych matrycach, została opracowana nowa, prostsza metoda: LAMP opierająca się na technice amplifikacji izotermicznej. W 2012 roku firma 3M wprowadziła na rynek innowacyjną platformę do detekcji patogenów w żywności o nazwie System do Detekcji Molekularnej, MDS (Molecular Detection System) , która wykorzystuje zalety wspomnianej technologii LAMP.

Technika LAMP

Technika LAMP jest znana w literaturze naukowej jako wysoce wydajna, czuła, specyficzna i prosta technika amplifikacji kwasu nukleinowego LAMP wykorzystuje polimerazę Bst, przemieszczającą nić DNA oraz 4 do 6 starterów w celu uzyskania ciągłej amplifikacji DNA w stałej temperaturze. Dla odmiany, reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR) wykorzystuje nieprzemieszczającą nić DNA, polimerazę DNA Taq i tylko dwa startery. Polimeraza Bst stosowana w technice LAMP jest bardziej wydajna i mniej podatna na inhibicję niż polimeraza Taq.

Dowiedz się więcej o technice LAMP:

INNOWACYJNA METODA BADANIA PATOGENÓW ŻYWNOŚCI

Wybierz obszar: Badania żywności Mikrobiologia

Autor: 3M Poland

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn