Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe Technologie
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności, co więcej doczekała się wielu modyfikacji umożliwiających eliminację jej wad. Na początku tego stulecia, na potrzeby oznaczania patogenów w trudnych roślinnych matrycach, została opracowana nowa, prostsza metoda: LAMP opierająca się na technice amplifikacji izotermicznej. W 2012 roku firma 3M wprowadziła na rynek innowacyjną platformę do detekcji patogenów w żywności o nazwie System do Detekcji Molekularnej, MDS (Molecular Detection System) , która wykorzystuje zalety wspomnianej technologii LAMP.
Technika LAMP
Technika LAMP jest znana w literaturze naukowej jako wysoce wydajna, czuła, specyficzna i prosta technika amplifikacji kwasu nukleinowego LAMP wykorzystuje polimerazę Bst, przemieszczającą nić DNA oraz 4 do 6 starterów w celu uzyskania ciągłej amplifikacji DNA w stałej temperaturze. Dla odmiany, reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR) wykorzystuje nieprzemieszczającą nić DNA, polimerazę DNA Taq i tylko dwa startery. Polimeraza Bst stosowana w technice LAMP jest bardziej wydajna i mniej podatna na inhibicję niż polimeraza Taq.
Dowiedz się więcej o technice LAMP:
Przeczytaj także
Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) przygotował polską wersję wytycznych dotyczących kontroli obecności bakterii L. monocytogenes w mięsnych produktach gotowych do spożycia (RTE). Oryginalny dokument został przygotowany przez Kanadyjską Agencję Inspekcji Żywności (CFIA) i stanowi przewodnik w zakresie środków zapobiegawczych, procedur kontrolnych, testów i badań laboratoryjnych...
Produkcja żywności na każdym etapie wymaga podejmowania decyzji wysokiego ryzyka, często opartej na ograniczonej informacji przy jednoczesnym zachowaniu ścisłych zasad harmonogramu. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, markę i reputację, konieczny jest monitoring higieny oraz system zarządzania, którego elementem będzie sprzęt szybko dostarczający dokładne i precyzyjne wyniki...
Badacze z Uniwersytetu Purdue w Stanach Zjednoczonych opracowali technologię pozwalającą na wykrywanie patogenów w żywności za pomocą zwykłego smartfona. Pozwala ona na detekcję groźnych mikroorganizmów, takich jak...