Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjna metoda badania patogenów żywności

Innowacyjna metoda badania patogenów żywności

Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności, co więcej doczekała się wielu modyfikacji umożliwiających eliminację jej wad. Na początku tego stulecia, na potrzeby oznaczania patogenów w trudnych roślinnych matrycach, została opracowana nowa, prostsza metoda: LAMP opierająca się na technice amplifikacji izotermicznej. W 2012 roku firma 3M wprowadziła na rynek innowacyjną platformę do detekcji patogenów w żywności o nazwie System do Detekcji Molekularnej, MDS (Molecular Detection System) , która wykorzystuje zalety wspomnianej technologii LAMP.

Technika LAMP jest znana w literaturze naukowej jako wysoce wydajna, czuła, specyficzna i prosta technika amplifikacji kwasu nukleinowego1,2 LAMP wykorzystuje polimerazę Bst, przemieszczającą nić DNA oraz 4 do 6 starterów w celu uzyskania ciągłej amplifikacji DNA w stałej temperaturze. Dla odmiany, reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR) wykorzystuje nieprzemieszczającą nić DNA, polimerazę DNA Taq i tylko dwa startery. Polimeraza Bst stosowana w technice LAMP jest bardziej wydajna i mniej podatna na inhibicję niż polimeraza Taq3-7.

Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności, patogeny, badanie patogenów, patogeny żywności, PCR, technika LAMP

Materiał udostępniony przez: NEOGEN | 3M Food Safety

Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.