Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności, co więcej doczekała się wielu modyfikacji umożliwiających eliminację jej wad. Na początku tego stulecia, na potrzeby oznaczania patogenów w trudnych roślinnych matrycach, została opracowana nowa, prostsza metoda: LAMP opierająca się na technice amplifikacji izotermicznej. W 2012 roku firma 3M wprowadziła na rynek innowacyjną platformę do detekcji patogenów w żywności o nazwie System do Detekcji Molekularnej, MDS (Molecular Detection System) , która wykorzystuje zalety wspomnianej technologii LAMP.
Technika LAMP jest znana w literaturze naukowej jako wysoce wydajna, czuła, specyficzna i prosta technika amplifikacji kwasu nukleinowego1,2 LAMP wykorzystuje polimerazę Bst, przemieszczającą nić DNA oraz 4 do 6 starterów w celu uzyskania ciągłej amplifikacji DNA w stałej temperaturze. Dla odmiany, reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR) wykorzystuje nieprzemieszczającą nić DNA, polimerazę DNA Taq i tylko dwa startery. Polimeraza Bst stosowana w technice LAMP jest bardziej wydajna i mniej podatna na inhibicję niż polimeraza Taq3-7.
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności, patogeny, badanie patogenów, patogeny żywności, PCR, technika LAMP
Materiał udostępniony przez: NEOGEN | 3M Food Safety
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto