Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykrywanie patogenów w żywności… za pomocą smartfona

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Podręczny detektor bakterii

Badacze z Uniwersytetu Purdue w Stanach Zjednoczonych opracowali technologię pozwalającą na wykrywanie patogenów w żywności za pomocą zwykłego smartfona. Pozwala ona na detekcję groźnych mikroorganizmów, takich jak bakteria E. coli O157:H7, odpowiedzialna m.in. za epidemię związaną ze spożyciem sałaty rzymskiej w USA. Na nową technologię składa się zarówno hardware – specjalny uchwyt do smartfona, jak i software w postaci dostępnej do pobrania aplikacji. Połączenie tych dwóch elementów sprawia, że smartfon zamienia się w podręczny luminometr, instrument do mierzenia bioluminescencji.

Smartfony i bakteriofagi

Sałatę bądź dowolny inny produkt spożywczy należy opłukać specjalnym płynem zawierającym zmodyfikowanego bakteriofaga – wirusa atakującego bakterie. Infekuje on szkodliwe drobnoustroje, co sprawia, że po dodaniu właściwego substratu, emitowane jest światło, które rejestruje kamera smartfonu – ściągnięta aplikacja przetwarza dane i wyświetla na ekranie informacje dotyczące bezpieczeństwa produktu. Uchwyt na telefon zwiększa natomiast absorpcję fotonów poprzez wykorzystanie zjawiska odbicia rozproszonego.

Bezpieczeństwo konsumentów

„Nasza technologia może znaleźć zastosowanie w gospodarstwach rolnych czy zakładach produkujących żywność, jako podręczna metoda detekcji patogenów”, mówi Euiwon Bae ze Szkoły Inżynierii Mechanicznej Uniwersytetu Purdue, który opracował innowacyjne rozwiązanie wraz z profesorem Brucem Applegatem z Wydziału Technologii Żywności tej samej uczelni. „Szybkie wykrywanie zanieczyszczeń w żywności jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów”, dodaje amerykański naukowiec. Połączenie urządzenia elektronicznego w postaci smartfonu z wykorzystaniem bakteriofagów pozwala na skrócenie czasu, który jest zwykle potrzebny do wykonania analizy żywności. Stosowane powszechnie metody wymagają zazwyczaj pobrania próbki, a następnie dostarczenia jej do laboratorium i oczekiwania na wyniki testu nawet przez kilka dni.

Szerokie zastosowanie

Wykorzystywany wraz ze smartfonem bakteriofag został opracowany przez Applegate’a i wprowadzony na rynek przez Phicrobe, założony przez badacza start-up powiązany z Uniwersytetem Purdue. Technologia fagowa pozwala na wykrywanie nie tylko groźnego szczepu E. coli O157:H7, ale także innych patogennych drobnoustrojów wywołujących zatrucia żywnością, takich jak Listeria czy Salmonella. Może ona również służyć detekcji zanieczyszczeń w wodzie. „Przypomina to trochę przeprogramowywanie komputera”, wyjaśnia Applegate. „Dostosowujemy naszą technologię w odpowiedni sposób tak, by możliwe było wykrywanie za jej pomocą różnych niebezpiecznych patogenów.”

Źródło:
https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2018/Q2/technology-turns-smartphones-into-on-the-spot-detectors-for-foodborne-illnesses,-other-dangerous-contaminants.html

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.