Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Podręczny detektor bakterii
Badacze z Uniwersytetu Purdue w Stanach Zjednoczonych opracowali technologię pozwalającą na wykrywanie patogenów w żywności za pomocą zwykłego smartfona. Pozwala ona na detekcję groźnych mikroorganizmów, takich jak bakteria E. coli O157:H7, odpowiedzialna m.in. za epidemię związaną ze spożyciem sałaty rzymskiej w USA. Na nową technologię składa się zarówno hardware – specjalny uchwyt do smartfona, jak i software w postaci dostępnej do pobrania aplikacji. Połączenie tych dwóch elementów sprawia, że smartfon zamienia się w podręczny luminometr, instrument do mierzenia bioluminescencji.
Smartfony i bakteriofagi
Sałatę bądź dowolny inny produkt spożywczy należy opłukać specjalnym płynem zawierającym zmodyfikowanego bakteriofaga – wirusa atakującego bakterie. Infekuje on szkodliwe drobnoustroje, co sprawia, że po dodaniu właściwego substratu, emitowane jest światło, które rejestruje kamera smartfonu – ściągnięta aplikacja przetwarza dane i wyświetla na ekranie informacje dotyczące bezpieczeństwa produktu. Uchwyt na telefon zwiększa natomiast absorpcję fotonów poprzez wykorzystanie zjawiska odbicia rozproszonego.
Bezpieczeństwo konsumentów
„Nasza technologia może znaleźć zastosowanie w gospodarstwach rolnych czy zakładach produkujących żywność, jako podręczna metoda detekcji patogenów”, mówi Euiwon Bae ze Szkoły Inżynierii Mechanicznej Uniwersytetu Purdue, który opracował innowacyjne rozwiązanie wraz z profesorem Brucem Applegatem z Wydziału Technologii Żywności tej samej uczelni. „Szybkie wykrywanie zanieczyszczeń w żywności jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów”, dodaje amerykański naukowiec. Połączenie urządzenia elektronicznego w postaci smartfonu z wykorzystaniem bakteriofagów pozwala na skrócenie czasu, który jest zwykle potrzebny do wykonania analizy żywności. Stosowane powszechnie metody wymagają zazwyczaj pobrania próbki, a następnie dostarczenia jej do laboratorium i oczekiwania na wyniki testu nawet przez kilka dni.
Szerokie zastosowanie
Wykorzystywany wraz ze smartfonem bakteriofag został opracowany przez Applegate’a i wprowadzony na rynek przez Phicrobe, założony przez badacza start-up powiązany z Uniwersytetem Purdue. Technologia fagowa pozwala na wykrywanie nie tylko groźnego szczepu E. coli O157:H7, ale także innych patogennych drobnoustrojów wywołujących zatrucia żywnością, takich jak Listeria czy Salmonella. Może ona również służyć detekcji zanieczyszczeń w wodzie. „Przypomina to trochę przeprogramowywanie komputera”, wyjaśnia Applegate. „Dostosowujemy naszą technologię w odpowiedni sposób tak, by możliwe było wykrywanie za jej pomocą różnych niebezpiecznych patogenów.”
Przeczytaj także
Naukowcy z zespołu badawczego “Higiena bromatologiczna” (HIBRO) z Uniwersytetu w Kordobie (UCO) opracowali specjalny program, który pozwala przewidywać występowanie bakterii z rodzaju Salmonella w tradycyjnie przygotowywanym...
Przed wprowadzeniem nowych produktów na rynek, przemysł spożywczy musi przeprowadzić badania trwałości, aby określić jak cechy żywności zmieniają się w czasie. W przeciwieństwie do szybko psujących się produktów (owoce, warzywa itp.)...
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...