Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Europejczycy spożywają za mało owoców i warzyw

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Ponad 1/3 Europejczyków nie spożywa codziennie owoców i warzyw

Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat, ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw, co może przekładać się na poważne problemy zdrowotne.

Owoce częściej od warzyw

Europejczycy częściej sięgają po owoce niż warzywa. 64% twierdzi, że owoce konsumuje codziennie, w tym 37% je owoce raz dziennie, a 27% deklaruje ich spożywanie dwa razy dziennie lub więcej. Oznacza to jednak, że ponad jedna trzecia Europejczyków (36%) spożywa je znacznie rzadziej, lub w ogóle (około 2%).

Konsumpcja owoców w Polsce gorsza od średniej europejskiej

Konsumpcja owoców przez Polaków pozostaje w tyle za średnią europejską - 58% Polaków deklaruje, że spożywa owoce każdego dnia. Z kolei 5% Polaków twierdzi, że sięga po nie rzadziej niż raz w tygodniu. Wg danych GUS, przeciętne roczne spożycie owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych ogółem oscyluje wokół 43,5 kg na 1 osobę, w tym owoców świeżych około 42 kg/osobę.

Kraje o najbardziej regularnym spożywaniu owoców to Włochy (85% ludności konsumuje owoce codziennie), Portugalia (81%), Hiszpania (77%) i Irlandia (74%). Populacje o najniższym spożyciu owoców to Litwa, Bułgaria i Łotwa, gdzie mniej niż 40% ludności deklaruje codzienne spożycie owoców.

Polska poniżej średniej również w przypadku warzyw

Jeśli chodzi o warzywa, to 64% Europejczyków deklaruje, że konsumuje je codziennie, ale w tym tylko 23% sięga po warzywa dwa razy dziennie lub częściej. Ponad jedna trzecia robi to rzadziej niż raz dziennie. Z drugiej strony zaledwie 3% je warzywa rzadziej niż raz w tygodniu, a niespełna 1% twierdzi, że w ogóle nie spożywa warzyw.

Polacy pozostają w tyle również za średnią europejską spożycia warzyw – 61% populacji deklaruje, że konsumuje warzywa każdego dnia. Wg danych GUS, przeciętne roczne spożycie warzyw i ich przetworów w gospodarstwach domowych ogółem oscyluje wokół 59 kg na 1 osobę, w tym warzyw świeżych ok 48 kg/osobę.

Kraje o największej konsumpcji warzyw to Irlandia (84% populacji je codziennie warzywa), Belgia (84%) i Włochy (80%). Populacje o najniższym spożyciu warzyw  to Łotwa, Rumunia, Węgry, Litwa i Bułgaria, gdzie mniej niż połowa obywateli deklaruje spożywanie warzyw każdego dnia.

Część populacji nie spełnia zalecanego celu spożycia owoców i warzyw

Dane Eurostatu wywołują niepokój, gdyż oznaczają, że  znaczna część populacji europejskiej nie spełnia zalecanego celu spożycia pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Takie zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia opierają  się na szerokim dorobku naukowym potwierdzającym rolę owoców i warzyw w ochronie przed chorobami układu krążenia, niektórymi nowotworami, cukrzycą typu 2 i otyłością.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.