Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Europejski rynek ziemniaka pod presją

Kategoria: Biznes

Niższe zapasy ziamniaków

Wg danych NEPG, w Belgii, Niemczech, Francji, Holandii i Wielkiej Brytanii obecne zapasy ziemniaków jadalnych są znacznie niższe niż w ubiegłym roku oraz niższe od  średniej z ostatnich 5 lat. Zbiory w 2018 r. w ww. krajach były łącznie o 18% niższe niż w 2017 r.

Problemy z jakością ziemniaków

W pierwszej części sezonu pojawiło się wiele problemów  związanych z jakością i ochroną ziemniaków. Większość ziemniaków o obniżonej jakości została zagospodarowana przed świętami Bożego Narodzenia. Reszta zapasów ziemniaków jest wg NEPG na ogół dobrej jakości, chociaż nadal występują pewne problemy tj. sucha lub mokra zgnilizna czy kiełkowanie.

Rosnący popyt na rynku przetwórczym

Popyt na ziemniaki na rynku przetwórczym w Europie rośnie z roku na rok. W tym sezonie rynek znajduje się pod szczególnie silną presją popytu, związaną z niedoborem ziemniaków. Odmiany podwójnego zastosowania, z rynku konsumpcyjnego lub nawet z przemysłu skrobiowego, z powodu braków, są  wykorzystane przetwórczo. Obecnie ceny ziemniaków do przetwórstwa na rynku Europy Zachodniej  wynoszą ok. 300 EUR/t lub więcej.

Najbliższe perspektywy

NEPG oczekuje, że obecny wysoki poziom cen utrzyma się do wiosny. Zazwyczaj zmiana sytuacji rynkowej następowała w okolicach kwietnia. Jednakże w krajach Europy północno-zachodniej w końcu lutego br. obserwowaliśmy  rekordowo wysokie temperatury i wielu producentów rozpoczęło przygotowanie pól do sadzenia, a niektórzy dokonali wczesnych nasadzeń ziemniaków. Oznacza to, że sezon może rozpocząć się wcześniej niż zazwyczaj.

Perspektywy dla przyszłego sezonu są obarczone wieloma zagrożeniami. W Belgii, Francji, Niemczech i Holandii, odczuwa się dotkliwy brak sadzeniaków, a ich ceny są wysokie. Bez wcześniej zawartej umowy może być bardzo trudno zakupić sadzeniaki indywidualnym producentom. Z tego też powodu nie należy oczekiwać, że obszar uprawy ziemniaków wzrośnie znacznie w 2019 r.

Niski poziom wód podziemnych

Ponadto lato 2018 r. było szczególnie suche i gorące, a wielu producentów (z wyjątkiem Belgii, gdzie nie ma nawadniania) musiało nawadniać swoje pola. Poziomy wód podziemnych we wszystkich ww. krajach są poniżej średniej 10-letniej. Jeśli w ciągu najbliższych miesięcy nie będzie intensywnie padać, to mimo posiadania systemów nawadniających, może okazać się, że nie będzie wody do podlewania upraw.

Wzrost cen kontraktowych

W związku z zaistniałą sytuacją, ceny kontraktowe na ziemniaki w sezonie 2019/20 wzrosły najczęściej od 10 do 30% w zależności od nabywcy, odmiany, punktu sprzedaży, okresu dostawy.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.