Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

UE pozostaje najważniejszym importerem i konsumentem soku pomarańczowego na świecie

Kategoria: Biznes

Prognozowany wzrost globalnej produkcji

Według najnowszych prognoz USDA, globalna produkcja soku pomarańczowego w sezonie 2018/19 będzie o 22,5% wyższa niż w poprzednim sezonie i wyniesie 2 mln t (65 Brix). Wzrost produkcji spowodowany będzie korzystnym przebiegiem warunków pogodowych. Istotne zwiększenie zbiorów pomarańczy prognozowane jest w przypadku Brazylii i Stanów Zjednoczonych - odpowiednio o 19% i 75% w stosunku do roku ubiegłego. Gwarantuje to większą dostępność owoców do przetwórstwa.

Brazylia czołowym producentem

Wzrost produkcji soku pomarańczowego w Brazylii wyniesie 194 tys. t, co daje łączną produkcję w sezonie na poziomie 1,2 mln t. Oznacza to, że Brazylia umocni swoją pozycję czołowego producenta soku pomarańczowego, wytwarzając  ponad 62% światowej produkcji. Jednocześnie konsumpcja krajowa pozostanie na niezmienionym poziomie około 40 tys. t, co spowoduje wzrost eksportu o  około 10% r/r ( do 1,2 mln t).

Produkcja w USA i Meksyku

USDA prognozuje, że produkcja w USA będzie większa o 140 tys. t i wyniesie 327 tys. t. Tym samym Stany Zjednoczone pozostaną drugim producentem soku pomarańczowego na świecie, z 16,5-proc. udziałem w globalnej produkcji. Wzrost krajowej  produkcji zwiększy konsumpcję o prawie 4%, ale też poziom zapasów o prawie 6%. Większa będzie też presja na wywóz produktu poza USA. Zakłada się, że w sezonie 2018/19 USA wyeksportuje 40 tys. t soku pomarańczowego tj. o 14% więcej niż w poprzednim sezonie. Konsekwencją dużej produkcji będzie mniejszy o ok 22%  import soku pomarańczowego dla Stanów Zjednoczonych.

Również produkcja soku pomarańczowego w Meksyku wzrośnie o prawie 8% r/r i wyniesie 210 tys. t. Zważywszy, że konsumpcja krajowa utrzymuje się na stabilnym poziomie, wzrost produkcji będzie oddziaływać na zwiększenie eksportu. Szacuje się, że wzrośnie on o 8,5% do poziomu 203 tys. t.

Sytuacja w UE

Wzrostu produkcji soku pomarańczowego należy się również spodziewać w Unii Europejskiej. USDA prognozuje, że wyniesie ona 106 tys. t, czyli o 9% więcej niż w poprzednim sezonie. Konsumpcja soku pomarańczowego w dwóch ostatnich sezonach była stabilna, a w sezonie 2018/19 może nieznacznie spaść - o około 0,5% do poziomu 736 tys. t. Wzrost produkcji i stagnacja w konsumpcji wpłynie na 1% spadek importu. Niemniej jednak, Unia Europejska pozostanie największym importerem soku pomarańczowego, sprowadzającym ponad 51% całego światowego importu i prawie 35% światowej produkcji soku pomarańczowego.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.