Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według oficjalnych danych w grudniu 2018 r. ceny owoców i warzyw w Turcji wzrosły o 5,9% w ujęciu miesięcznym, natomiast roczny wzrost wyniósł 30,8%.
Krytyka sytuacji przez władze Turcji
W przemówieniu wygłoszonym 21 stycznia br. prezydent Recep Tayyip Erdoğan skrytykował rozbieżności między cenami towarów i produktów sprzedawanych w supermarketach i na rynkach ulicznych. Zapowiedział walkę z nadmiernie wysokimi cenami naliczanymi przez supermarkety i stwierdził, że niektórzy wykorzystują „warunki rynkowe” jako pretekst do ich podwyższania.
Ministerstwo Handlu zawnioskowało do gubernatorów w 81 prowincjach kraju, aby zaczęli przeprowadzać regularne kontrole cen warzyw i owoców, w tym jabłek, cytryn, papryki, pomidorów, marchwi, cukinii, cebuli, grzybów, ogórków i ziemniaków, przez kolejne 12 miesięcy.
Minister Rolnictwa Bekir Pakdemirli dodał, że w każdym przypadku firmy, które „pobierają nadmierną cenę” za owoce i warzywa otrzymają mandaty.
Oskarżenia wobec supermarketów
Tureckie supermarkety znalazły się pod szczególnie silną presją, ponieważ są oskarżane wręcz o „spekulacyjne zawyżanie cen towarów” sprzedawanych w ich sklepach. W odpowiedzi, aby uniknąć konfrontacji z rządem, sieci poinformowały, że zaprzestaną sprzedaży tych owoców i warzyw, których ceny wzrosły w ostatnim czasie najsilniej, w placówkach, które znajdują się na obszarach zamieszkałych przez ludność o niskich dochodach.
Przykładowo obecnie papryka czy bakłażan kosztują na półce sklepowej ok. 20 tureckich lirów za kilogram (14,50 zł/kg). Powyższa decyzja odbije się negatywnie na dochodach dystrybutorów owoców i warzyw oraz lokalnych producentów, których sytuacja w związku z recesją gospodarczą i tak nie jest zbyt dobra.
Przeczytaj także
Planowane podwyżki VAT do 23 proc. na napoje owocowo-warzywne osłabią kondycję wielu sadowników, rolników oraz producentów soków. Uderzy to również po kieszeni konsumenta lub zaczniemy pić więcej soków ze sztucznymi ulepszaczami...
W bieżącym sezonie, ze względu na spadek produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach, wzrost produkcji tego koncentratu w Polsce jest szeroko analizowany i komentowany. Tymczasem krajowa produkcja i eksport soku jabłkowego NFC odnotowują również znaczne wzrosty. Dokładne dane o krajowej produkcji...
Wg danych IERiGŻ w latach 2006-2017 krajowa produkcja pieczarek wzrosła o 66% do 325 tys. t. W 2018 r. pieczarki produkowano w pieczarkarniach o powierzchni 245 tys. ha, co daje wzrost powierzchni o 0,4% r/r, przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 330 tys. t....