Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska znacznie zwiększa eksport soku jabłkowego NFC

Kategoria: Biznes

W bieżącym sezonie, ze względu na spadek produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach, wzrost produkcji tego koncentratu w Polsce jest szeroko analizowany i komentowany. Tymczasem krajowa produkcja i eksport soku jabłkowego NFC odnotowują również znaczne wzrosty. Dokładne dane o krajowej produkcji w tym segmencie soków nie są dostępne, ale wnioski można wyciągać na podstawie danych o eksporcie.

Eksport NFC

Według danych Food News w sezonie 2013-14 (wrzesień -sierpień) Polska wyeksportowała prawie 75,8 tys. t soku jabłkowego NFC. W następnym sezonie eksport spadł o około 22% do poziomu 593 tys. t. Był to sezon, gdy obfite krajowe zbiory w połączeniu z drogą produkcją chińską dały polskim producentom dogodne warunki sprzedaży KSJ na rynku amerykańskim i na tym asortymencie przemysł się wtedy skoncentrował. Natomiast już w kolejnych sezonach eksport soku jabłkowego NFC rósł bardzo dynamicznie. W sezonie 2015/16 wzrósł o 48% r/r do 87,7 tys. t, tak aby w kolejnym sezonie zwiększyć się o kolejne 38% do 120,1 tys. t, a sezon 2017/18 zamknąć wolumenem eksportu rzędu 178,2 tys. t (kolejne 48% wzrostu r/r). Skumulowany roczny wskaźnik wzrostu ilości eksportowanego z polski soku jabłkowego NFC z ostatnich pięciu sezonów wynosi 18,6%.

Obecna sytuacja

W bieżącym sezonie dane eksportowe są dostępne za wrzesień i październik. Wynika z nich, że we wrześniu wyeksportowano z Polski 12,6 tys. t soku jabłkowego NFC, co daje wzrost o 19,6% w stosunku do analogicznego miesiąca sezonu ubiegłego i 55,6% wzrostu w stosunku do września 2016 r. Natomiast w październiku wyeksportowano z Polski 13,1 tys. t. soku jabłkowego NFC tj. o 1,8% więcej niż w analogicznym miesiącu poprzedniego sezonu oraz o 73,3% więcej niż w październiku 2016 r.

Rynek zbytu

Holandia jest zdecydowanie największym rynkiem dla polskiego soku jabłkowego NFC i w dwóch pierwszych miesiącach obecnego sezonu, wg. danych Food News, zaimportowała około 40% z 25,8 tys. t wyeksportowanego z Polski produktu. Niemcy, kolejny ważny klient, zakupiły około jednej trzeciej ww. eksportu tj., 8,3 tys. t. Wielka Brytania uplasowała się jako trzeci odbiorca z 17% udziałem w eksporcie soku jabłkowego NFC z Polski, kupując 4,4 tys. t. Pozostałe 10% eksportu z polski soku jabłkowego NFC jest rozproszone w niewielkich ilościach do różnych krajów.

Jeśli wskaźniki wzrostu zostaną utrzymane w bieżącym sezonie i nie nastąpią żadne większe zawirowania na rynku, na co na razie się nie zanosi, eksport soku jabłkowego NFC z Polski może wynieść znacznie ponad 200 tys. t, a nawet ćwierć miliona ton.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.