Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja jabłek w UE w 2018 r.

Kategoria: Biznes

Wzrost produkcji

Na posiedzeniu  grupy ekspertów ds. rynku jabłek i gruszek w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej poinformowano, że w Unii Europejskiej w 2018 r łącznie wyprodukowano 13,11 mln jabłek, co oznacza 41,7% wzrostu produkcji rok do roku oraz 15,2% wzrostu w stosunku do średniej 5-letniej.

W 2018 r. w stosunku do roku 2017Z znaczący wzrost produkcji jabłek odnotowała większość krajów UE, gdyż należy pamiętać że z powodu wiosennych przymrozków rok 2017 charakteryzował się niższymi od przeciętnych zbiorami jabłek w Europie. W 2018 r. tylko w  Hiszpanii, Portugalii, na Łotwie i na Słowacji odnotowano spadek produkcji odpowiednio o 1,5%, 15%, 25% i 12%.

Produkcja w Polsce

Zgodnie z zaprezentowanymi danymi, w Polsce, w 2018 r. wyprodukowano ponad 4,81 mln t jabłek, co stanowiło prawie 37% całej unijnej produkcji jabłek w tym sezonie i stanowi 8 p. p. wzrost udziału w unijnej produkcji w stosunku do roku poprzedniego. Taki wolumen oznacza 80-proc. wzrost produkcji w Polsce r/r oraz 37-proc. wzrost produkcji jabłek w stosunku do średniej 5-letniej. Wartości te potwierdzają i umacniają pierwsze miejsce Polski jako producenta jabłek w UE.

Pozostałe kraje

Na drugim miejscu  w zestawieniu krajów z największą produkcją jabłek, znalazły się Włochy z 2,23 mln ton produkcji w 2018 r. , co oznacza 31,3-proc. wzrost wolumenu jabłek r/r i 3,2% wzrost w stosunku do średniej 5-niej oraz 17% udział w unijnej produkcji jabłek.

Francja, z wolumenem produkcji na poziomie 1,47 mln t jabłek, utrzymała trzecie miejsce, z udziałem na poziomie 11,3% w całej produkcji jabłek w UE, ale w 2018 r. wzrost wolumenu jabłek był nieznaczny  i wyniósł ok. 3,7% r/r. Za to w porównaniu do średniej 5-letniej, w 2018 r. nastąpił 3,2-proc. spadek produkcji jabłek we Francji. 

Wg. przedstawionych na grupie ekspertów danych, Niemcy prawie wrócili do  poziomu produkcji z 2016 r. tj. wyprodukowali 0,93 mln t jabłek, co daje 56% wzrost produkcji jabłek r/r i 3,25% wzrost w stosunku do średniej 5-letniej oraz 7% udział w całej produkcji unijnej tych owoców. Po trzech latach niższych wolumenów, produkcja jabłek na Węgrzech osiągnęła poziom 0,78 mln t, co oznacza 47,5% wzrost r/r i 28% wzrost w stosunku do średniej 5-letniej, gwarantując Węgrom 7% udział w produkcji jabłek w UE. W Hiszpanii mimo spadku produkcji o 1,5% r/r oraz spadku 2,5% w stosunku do średniej 5-letniej, w 2018 r. wyprodukowano 424 tys. t jabłek, co stanowiło 3,6% całej unijnej produkcji i daje Hiszpanom pozycje szóstego producenta jabłek w UE. W Rumuni w 2018 r zaobserwować można bardzo dużą dynamikę wzrostu produkcji jabłek tj. 84% r/r do poziomu 424 tys. t, o 27% więcej niż wskazuje średnia 5-letnia.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.