Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrost produkcji
Na posiedzeniu grupy ekspertów ds. rynku jabłek i gruszek w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej poinformowano, że w Unii Europejskiej w 2018 r łącznie wyprodukowano 13,11 mln jabłek, co oznacza 41,7% wzrostu produkcji rok do roku oraz 15,2% wzrostu w stosunku do średniej 5-letniej.
W 2018 r. w stosunku do roku 2017Z znaczący wzrost produkcji jabłek odnotowała większość krajów UE, gdyż należy pamiętać że z powodu wiosennych przymrozków rok 2017 charakteryzował się niższymi od przeciętnych zbiorami jabłek w Europie. W 2018 r. tylko w Hiszpanii, Portugalii, na Łotwie i na Słowacji odnotowano spadek produkcji odpowiednio o 1,5%, 15%, 25% i 12%.
Produkcja w Polsce
Zgodnie z zaprezentowanymi danymi, w Polsce, w 2018 r. wyprodukowano ponad 4,81 mln t jabłek, co stanowiło prawie 37% całej unijnej produkcji jabłek w tym sezonie i stanowi 8 p. p. wzrost udziału w unijnej produkcji w stosunku do roku poprzedniego. Taki wolumen oznacza 80-proc. wzrost produkcji w Polsce r/r oraz 37-proc. wzrost produkcji jabłek w stosunku do średniej 5-letniej. Wartości te potwierdzają i umacniają pierwsze miejsce Polski jako producenta jabłek w UE.
Pozostałe kraje
Na drugim miejscu w zestawieniu krajów z największą produkcją jabłek, znalazły się Włochy z 2,23 mln ton produkcji w 2018 r. , co oznacza 31,3-proc. wzrost wolumenu jabłek r/r i 3,2% wzrost w stosunku do średniej 5-niej oraz 17% udział w unijnej produkcji jabłek.
Francja, z wolumenem produkcji na poziomie 1,47 mln t jabłek, utrzymała trzecie miejsce, z udziałem na poziomie 11,3% w całej produkcji jabłek w UE, ale w 2018 r. wzrost wolumenu jabłek był nieznaczny i wyniósł ok. 3,7% r/r. Za to w porównaniu do średniej 5-letniej, w 2018 r. nastąpił 3,2-proc. spadek produkcji jabłek we Francji.
Wg. przedstawionych na grupie ekspertów danych, Niemcy prawie wrócili do poziomu produkcji z 2016 r. tj. wyprodukowali 0,93 mln t jabłek, co daje 56% wzrost produkcji jabłek r/r i 3,25% wzrost w stosunku do średniej 5-letniej oraz 7% udział w całej produkcji unijnej tych owoców. Po trzech latach niższych wolumenów, produkcja jabłek na Węgrzech osiągnęła poziom 0,78 mln t, co oznacza 47,5% wzrost r/r i 28% wzrost w stosunku do średniej 5-letniej, gwarantując Węgrom 7% udział w produkcji jabłek w UE. W Hiszpanii mimo spadku produkcji o 1,5% r/r oraz spadku 2,5% w stosunku do średniej 5-letniej, w 2018 r. wyprodukowano 424 tys. t jabłek, co stanowiło 3,6% całej unijnej produkcji i daje Hiszpanom pozycje szóstego producenta jabłek w UE. W Rumuni w 2018 r zaobserwować można bardzo dużą dynamikę wzrostu produkcji jabłek tj. 84% r/r do poziomu 424 tys. t, o 27% więcej niż wskazuje średnia 5-letnia.
Przeczytaj także
Według szacunków GUS tegoroczne zbiory ziemniaków wyniosą 7,4 mln t, czyli o 19% mniej niż w poprzednim, rekordowym sezonie. Spadek zbiorów ziemniaków występuje nie tylko w Polsce, ale również w wielu krajach UE. W związku z rekordową suszą i wyjątkowo wysokimi temperaturami...
Mimo nieznacznie zwiększonego areału uprawy, według danych GUS, zbiory cebuli w Polsce będą o prawie 14% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 575 tys. t. Ten przedwynikowy szacunek z końca września był korygowany przez GUS w trakcie sezonu o prawie 2% w dół w stosunku do...
Komisja Europejska opublikowała dane nt. unijnych cen świeżych pomidorów. Wg danych KE średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była o 7% wyższa niż we wrześniu oraz o 4% wyższa od średniej pięcioletniej. Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki...