Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na unijnym rynku pomidorów

Kategoria: Biznes

Dane KE

Komisja Europejska opublikowała dane nt. unijnych cen świeżych pomidorów. Wg danych KE  średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była o 7% wyższa niż we wrześniu oraz o 4% wyższa od średniej pięcioletniej.  Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki reprezentatywne, najwyższe ceny w omawianym okresie odnotowano we Francji tj. 124 EUR/100 kg (ale o 8% niższe niż w wrześniu br.), a najniższe we Włoszech - 88 EUR/100kg (za to o 12% wyższe niż w wrześniu br.). Wg danych MRiRW, w Polsce średnia cena pomidorów szklarniowych w skupie kształtowała się we wrześniu na poziomie 2,98 zł/kg (wzrost o 70% m/m i 32% w stosunku do średniej 5-letniej z września), podczas gdy średnia cena  w skupie na eksport wyniosła 3,10 zł/kg (wzrost o 148% m/m i 12,3% w stosunku do średniej 5-letniej z września), a w handlu hurtowym 3,87 zł/kg (wzrost o 98,5% m/m i 43,9% w stosunku do średniej 5-letniej z września). Wzrosty cen były wynikiem zmniejszonej podaży spowodowanej niekorzystnymi warunkami pogodowymi i przyspieszeniem oraz skróceniem okresu wegetacji roślin.

Produkcja pomidorów

Według szacunków KE produkcja pomidorów w UE  w 2018 r. wyniesie prawie 18 mln t i będzie nieznacznie mniejsza od zeszłorocznej. Przy czym wg. WPTC produkcja pomidorów gruntowych, ze względu na suszę, zmniejszy się o ok. 17% do 9,23 mln t. Średnia konsumpcja  pomidorów w UE jest szacowana przez KE na 34,2 kg na osobę, z czego ok. 58% jest konsumowane w postaci przetworzonej, a ok. 15 kg/os w postaci świeżej. W Polsce GUS zbiory pomidorów gruntowych szacuje na 250 tys. t, czyli o 1,8% mniej od ubiegłorocznych, a pomidorów spod osłon 671 tys. t, tj. o 4,27% więcej r/r) podczas gdy konsumpcja krajowa pomidorów świeżych wynosi, wg danych IERiGŻ, 9,8 kg/osobę.

Eksport / import

W sezonie 2017/2018 r., który trawa od października do września, z UE wyeksportowano 116,8  tys. t świeżych  pomidorów za 181,3 mln EUR, przy średniej cenie 1,55 EUR/kg. Głównym odbiorcą unijnych świeżych  pomidorów była w tym okresie Białoruś, sprowadzając 36,8 tys. t pomidorów z Unii tj. 31% całego eksportowanego wolumenu za równowartość 21,6 mln EUR (po cenie 0,59 EUR/kg). Drugim importerem była Szwajcaria, która zaimportowała 22% wolumenu (26 tys. t za 51 mln EUR i średnią ceną na poziomie 2 EUR/kg). Natomiast 20% wolumenu eksportu  w sezonie 2017/18 trafiło do Norwegii (22 tys. t za 43  mln EUR, przy średniej cenie 1,9 EUR/kg). Te trzy kraje zaimportowały aż 72% całego eksportowanego przez UE wolumenu świeżych pomidorów.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 11.10.2018

    Handel zagraniczny warzywami w pierwszym półroczu 2018 r.

    W pierwszym półroczu 2018 r., według danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano z Polski 208,4 tys. t świeżych warzyw (spadek o prawie 15% w stosunku do I półrocza roku poprzedniego) za 106,5 mln EUR (spadek o prawie 9%), pogłębiając ujemnie saldo obrotów do poziomu 230,2  mln EUR.  Z kolei przetworów warzywnych w tym samym okresie wyeksportowano z Polski 361,1 tys. t (nieznaczny wzrost o 0,7% r/r) za 285,6 mln EUR, tj. o 12% więcej porównując  I półrocze 2017 r. do I półrocza 2018 r i zwiększać...

    Czytaj więcej
  • 27.09.2018

    Spadek eksportu polskich owoców

    W pierwszym półroczu 2018 r., według danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano z Polski 536,2 tys. t świeżych owoców (spadek o 40% w stosunku do I półrocza roku poprzedniego) za 295,2 mln EUR (spadek o prawie 14%).  Z kolei przetworów owocowych w tym samym okresie wyeksportowano z Polski 440 tys. t (spadek o 10% porównując I półrocze 2017 r. do I półrocza 2018 r.) za 633,9 mln EUR, tj. o 12% więcej r/r.

    Czytaj więcej
  • 13.09.2018

    Europejski rynek malin pod presją

    Kilka lat wysokich cen mrożonych malin zahamowało popyt ze strony przemysłu spożywczego, który w poszukiwaniu  tańszych zamienników wsadów owocowych zmienił receptury wielu produktów. Wzrost areału przy zmniejszonym popycie doprowadził do wystąpienia nadprodukcji i wywołał spadki cen mrożonych malin jak i spadki cen skupu malin.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.