Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dane KE
Komisja Europejska opublikowała dane nt. unijnych cen świeżych pomidorów. Wg danych KE średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była o 7% wyższa niż we wrześniu oraz o 4% wyższa od średniej pięcioletniej. Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki reprezentatywne, najwyższe ceny w omawianym okresie odnotowano we Francji tj. 124 EUR/100 kg (ale o 8% niższe niż w wrześniu br.), a najniższe we Włoszech - 88 EUR/100kg (za to o 12% wyższe niż w wrześniu br.). Wg danych MRiRW, w Polsce średnia cena pomidorów szklarniowych w skupie kształtowała się we wrześniu na poziomie 2,98 zł/kg (wzrost o 70% m/m i 32% w stosunku do średniej 5-letniej z września), podczas gdy średnia cena w skupie na eksport wyniosła 3,10 zł/kg (wzrost o 148% m/m i 12,3% w stosunku do średniej 5-letniej z września), a w handlu hurtowym 3,87 zł/kg (wzrost o 98,5% m/m i 43,9% w stosunku do średniej 5-letniej z września). Wzrosty cen były wynikiem zmniejszonej podaży spowodowanej niekorzystnymi warunkami pogodowymi i przyspieszeniem oraz skróceniem okresu wegetacji roślin.
Produkcja pomidorów
Według szacunków KE produkcja pomidorów w UE w 2018 r. wyniesie prawie 18 mln t i będzie nieznacznie mniejsza od zeszłorocznej. Przy czym wg. WPTC produkcja pomidorów gruntowych, ze względu na suszę, zmniejszy się o ok. 17% do 9,23 mln t. Średnia konsumpcja pomidorów w UE jest szacowana przez KE na 34,2 kg na osobę, z czego ok. 58% jest konsumowane w postaci przetworzonej, a ok. 15 kg/os w postaci świeżej. W Polsce GUS zbiory pomidorów gruntowych szacuje na 250 tys. t, czyli o 1,8% mniej od ubiegłorocznych, a pomidorów spod osłon 671 tys. t, tj. o 4,27% więcej r/r) podczas gdy konsumpcja krajowa pomidorów świeżych wynosi, wg danych IERiGŻ, 9,8 kg/osobę.
Eksport / import
W sezonie 2017/2018 r., który trawa od października do września, z UE wyeksportowano 116,8 tys. t świeżych pomidorów za 181,3 mln EUR, przy średniej cenie 1,55 EUR/kg. Głównym odbiorcą unijnych świeżych pomidorów była w tym okresie Białoruś, sprowadzając 36,8 tys. t pomidorów z Unii tj. 31% całego eksportowanego wolumenu za równowartość 21,6 mln EUR (po cenie 0,59 EUR/kg). Drugim importerem była Szwajcaria, która zaimportowała 22% wolumenu (26 tys. t za 51 mln EUR i średnią ceną na poziomie 2 EUR/kg). Natomiast 20% wolumenu eksportu w sezonie 2017/18 trafiło do Norwegii (22 tys. t za 43 mln EUR, przy średniej cenie 1,9 EUR/kg). Te trzy kraje zaimportowały aż 72% całego eksportowanego przez UE wolumenu świeżych pomidorów.
Przeczytaj także
W pierwszym półroczu 2018 r., według danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano z Polski 208,4 tys. t świeżych warzyw (spadek o prawie 15% w stosunku do I półrocza roku poprzedniego) za 106,5 mln EUR (spadek o prawie 9%), pogłębiając ujemnie saldo obrotów do poziomu 230,2 mln EUR. Z kolei przetworów warzywnych w tym samym okresie wyeksportowano z Polski 361,1 tys. t (nieznaczny wzrost o 0,7% r/r) za 285,6 mln EUR, tj. o 12% więcej porównując I półrocze 2017 r. do I półrocza 2018 r i zwiększać...
W pierwszym półroczu 2018 r., według danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano z Polski 536,2 tys. t świeżych owoców (spadek o 40% w stosunku do I półrocza roku poprzedniego) za 295,2 mln EUR (spadek o prawie 14%). Z kolei przetworów owocowych w tym samym okresie wyeksportowano z Polski 440 tys. t (spadek o 10% porównując I półrocze 2017 r. do I półrocza 2018 r.) za 633,9 mln EUR, tj. o 12% więcej r/r.
Kilka lat wysokich cen mrożonych malin zahamowało popyt ze strony przemysłu spożywczego, który w poszukiwaniu tańszych zamienników wsadów owocowych zmienił receptury wielu produktów. Wzrost areału przy zmniejszonym popycie doprowadził do wystąpienia nadprodukcji i wywołał spadki cen mrożonych malin jak i spadki cen skupu malin.