Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sezon 2018/2019 będzie wyjątkowy dla rynku cebuli

Kategoria: Biznes

Dane GUS

Mimo nieznacznie zwiększonego areału uprawy, według danych GUS, zbiory cebuli w Polsce będą o prawie 14% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 575 tys. t. Ten przedwynikowy szacunek z końca września był korygowany przez  GUS  w trakcie sezonu o prawie 2% w dół w stosunku do szacunków z końca lipca. Korekty te były spowodowane warunkami pogodowym, bowiem dla produkcji cebuli, zdaniem warzywników, pogoda była szczególnie niekorzystna. W rezultacie zbiory cebuli w Polsce są mniejsze i mała będzie dostępność cebuli o dużych rozmiarach.

Problemy nie tylko w Polsce

W bieżącym sezonie problemy produkcyjne obserwowano nie tylko w Polsce, ale również w Holandii, Niemczech czy we Francji, gdzie oczekuje się ponad 30-proc. spadku wydajności produkcji. Szacuje się, że w Europie w bieżącym sezonie będzie do sprzedaży ponad 1 mln t cebuli mniej, a szczególnie dotkliwie rynek europejski odczuje w tym sezonie  niedobór cebuli o kalibrach od 60 mm wzwyż. Rzutować to będzie na sytuację popytową, przede wszystkim w drugiej  połowie sezonu, gdy docelowe rynki eksportowe preferują większe rozmiary cebuli.

W 2017 r. Polska zajmowała 12 pozycję w światowym eksporcie cebuli w ujęciu wolumenowym. Eksportowaliśmy głównie do Holandii (29,2 tys. t), Wielkiej Brytanii (24,7 tys. t), Białorusi (15,1 tys. t), Belgi (5,7 tys. t) i Niemiec (5,1 tys. t). Eksport do tych 6 krajów stanowił 71% całego eksportu cebuli z Polski.

Wzrost cen cebuli

W konsekwencji już obecnie widoczne są zwyżki cen cebuli w Europie. W Polsce, wg. danych IERiGŻ, we wrześniu w porównaniu z sierpniem br. w zakładach przetwórczych ceny skupu cebuli obieranej wzrosły o 16%, a w firmach skupujących warzywa na eksport ceny cebuli wzrosły o 12%. Natomiast w skupie do konsumpcji bezpośredniej we wrześniu 2018 r., ceny cebuli były o 96% wyższe wobec września 2017 r. Według notowań MRiRW w okresie 29-30 października 2018 r. cebula w skupie kosztowała średnio 1,64 zł/kg i była o prawie 19% droższa niż w tygodniu przednim oraz o 36% droższa niż rok temu o tej samej porze. Znacznych wzrostów cen niewątpliwie należy oczekiwać w drugiej połowie listopada i w grudniu, gdy popyt zacznie się umacniać przed Bożym Narodzeniem.

W związku z dużym popytem ze strony krajów unijnych mówi się też o imporcie cebuli z Ukrainy oraz Azji Środkowej (Uzbekistanu i Tadżykistanu) do UE, co byłoby wydążeniem bez precedensu, jeżeli chodzi ugruntowaną geografię handlu cebulą. Wszystko wskazuje na to, że sezon 2018/2019 na rynku cebuli będzie jednym z bardziej napiętych od lat.

 

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

  • 31.10.2018

    Spożywanie owoców poza sezonem może zaburzać zegar biologiczny

    Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili (URV) w Tarragonie w Hiszpanii wskazuje, że owoce wpływają na funkcjonowanie organizmu w inny sposób, jeśli spożywa się je w sezonie lub poza nim. Wykazano również, że w zależności od pory roku konsumpcja wiśni może w różny sposób modulować zegar biologiczny...

    Czytaj więcej
  • 25.10.2018

    Sytuacja na unijnym rynku pomidorów

    Komisja Europejska opublikowała dane nt. unijnych cen świeżych pomidorów. Wg danych KE  średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była o 7% wyższa niż we wrześniu oraz o 4% wyższa od średniej pięcioletniej.  Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki...

    Czytaj więcej
  • 22.02.2018

    Sytuacja na rynku cebuli

    Z informacji podanych przez AMI (niemiecka agencja informacyjna ds. rolnictwa Agricultural Market Information) wynika, że unijne zbiory cebuli w bieżącym sezonie 2017/18 wyniosły ok. 6 mln t. W stosunku do sezonu poprzedniego, gdy odnotowano...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.