Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożywanie owoców poza sezonem może zaburzać zegar biologiczny

Kategoria: Składniki Żywności

Wpływ na zegar biologiczny

Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili (URV) w Tarragonie w Hiszpanii wskazuje, że owoce wpływają na funkcjonowanie organizmu w inny sposób, jeśli spożywa się je w sezonie lub poza nim. Wykazano również, że w zależności od pory roku konsumpcja wiśni może w różny sposób modulować zegar biologiczny w tkance tłuszczowej. Jest to specjalny mechanizm fizjologiczny, który pozwala komórkom ssaków na dostosowanie metabolizmu do warunków środowiska zewnętrznego.

Choroby metaboliczne i leptyna

Badacze zaobserwowali, że zmiany w funkcjonowaniu zegara biologicznego można wprost połączyć ze wzrostem ryzyka wystąpienia niektórych schorzeń metabolicznych związanych z nadwagą i otyłością, jeśli równocześnie stosowana jest niezdrowa dieta o dużej zawartości cukrów prostych i tłuszczów. Spożywanie owoców poza sezonem może w tym kontekście przyczyniać się do zwiększenia ryzyka chorób. Równocześnie naukowcy z URV opublikowali wyniki drugiego doświadczenia, w którym stwierdzono, że konsumpcja wiśni oraz winogron pozwala na efektywniejsze rozpoznawanie przez neurony sygnałów chemicznych odpowiedzialnych za głód i metabolizm tłuszczów. Okazuje się zatem, że działanie odpowiedzialnego za sytość hormonu leptyny może być częściowo zależne od sezonowości spożywanych owoców.

Zawartość polifenoli

W trakcie eksperymentów użyto lokalnie występujące owoce zebrane o różnych porach roku. Wybrano je pod kątem wysokiej zawartości polifenoli – winogrona i pomarańcze z sezonu zimowego oraz wiśnie i morele z sezonu letniego. Ponadto w doświadczeniu wykorzystano specjalną rasę szczurów, która charakteryzuje się wyjątkową wrażliwością na okresy światła i ciemności. W warunkach laboratoryjnych odwzorowano warunki środowiskowe, jakie panują w miesiącach zimowych, aby zbadać wpływ poszczególnych owoców w zależności od ich sezonowości na adaptacje fizjologiczne i metabolizm zwierząt.

Uwarunkowania ewolucyjne

Autorzy badań są zdania, że uzyskane przez nich rezultaty są bezpośrednią konsekwencją zawartości związków fenolowych w owocach, która jest zależna od regionu geograficznego, warunków uprawy oraz stopnia dojrzałości podczas zbiorów. „Ludzie posiadają wykształconą w toku ewolucji zdolność rozpoznawania, na poziomie biochemicznym, stężenia korzystnych polifenoli w spożywanej żywności. Z tego powodu owoce sezonowe i z naturalnych dla konkretnych gatunków regionów geograficznych mają pozytywny wpływ na adaptację do środowiska, w którym funkcjonujemy, poprzez modulację zegarów biologicznych naszych organów”, podsumowują naukowcy.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

  • 09.10.2018

    Czego jeszcze nie wiesz o soku pomidorowym?

    Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu...

    Czytaj więcej
  • 02.08.2018

    Dlaczego karotenoidy są cennym źródłem diety?

    Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób...

    Czytaj więcej
  • 25.01.2018

    Czy kiedyś owoce i warzywa smakowały lepiej?

    Wspominając czasy dzieciństwa często z rozrzewnieniem przypominamy sobie soczyste jabłka, słodkie marchewki czy aromatyczne pomidory by po chwili dojść do wniosku że kiedyś smakowały one lepiej niż dzisiaj. Według badań...

    Czytaj więcej
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.