Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Spożywanie owoców poza sezonem może zaburzać zegar biologiczny

Kategoria: Składniki Żywności

Wpływ na zegar biologiczny

Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili (URV) w Tarragonie w Hiszpanii wskazuje, że owoce wpływają na funkcjonowanie organizmu w inny sposób, jeśli spożywa się je w sezonie lub poza nim. Wykazano również, że w zależności od pory roku konsumpcja wiśni może w różny sposób modulować zegar biologiczny w tkance tłuszczowej. Jest to specjalny mechanizm fizjologiczny, który pozwala komórkom ssaków na dostosowanie metabolizmu do warunków środowiska zewnętrznego.

Choroby metaboliczne i leptyna

Badacze zaobserwowali, że zmiany w funkcjonowaniu zegara biologicznego można wprost połączyć ze wzrostem ryzyka wystąpienia niektórych schorzeń metabolicznych związanych z nadwagą i otyłością, jeśli równocześnie stosowana jest niezdrowa dieta o dużej zawartości cukrów prostych i tłuszczów. Spożywanie owoców poza sezonem może w tym kontekście przyczyniać się do zwiększenia ryzyka chorób. Równocześnie naukowcy z URV opublikowali wyniki drugiego doświadczenia, w którym stwierdzono, że konsumpcja wiśni oraz winogron pozwala na efektywniejsze rozpoznawanie przez neurony sygnałów chemicznych odpowiedzialnych za głód i metabolizm tłuszczów. Okazuje się zatem, że działanie odpowiedzialnego za sytość hormonu leptyny może być częściowo zależne od sezonowości spożywanych owoców.

Zawartość polifenoli

W trakcie eksperymentów użyto lokalnie występujące owoce zebrane o różnych porach roku. Wybrano je pod kątem wysokiej zawartości polifenoli – winogrona i pomarańcze z sezonu zimowego oraz wiśnie i morele z sezonu letniego. Ponadto w doświadczeniu wykorzystano specjalną rasę szczurów, która charakteryzuje się wyjątkową wrażliwością na okresy światła i ciemności. W warunkach laboratoryjnych odwzorowano warunki środowiskowe, jakie panują w miesiącach zimowych, aby zbadać wpływ poszczególnych owoców w zależności od ich sezonowości na adaptacje fizjologiczne i metabolizm zwierząt.

Uwarunkowania ewolucyjne

Autorzy badań są zdania, że uzyskane przez nich rezultaty są bezpośrednią konsekwencją zawartości związków fenolowych w owocach, która jest zależna od regionu geograficznego, warunków uprawy oraz stopnia dojrzałości podczas zbiorów. „Ludzie posiadają wykształconą w toku ewolucji zdolność rozpoznawania, na poziomie biochemicznym, stężenia korzystnych polifenoli w spożywanej żywności. Z tego powodu owoce sezonowe i z naturalnych dla konkretnych gatunków regionów geograficznych mają pozytywny wpływ na adaptację do środowiska, w którym funkcjonujemy, poprzez modulację zegarów biologicznych naszych organów”, podsumowują naukowcy.

Źródła:

Kluczowe obszary: Owoce i warzywa

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn