Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożywanie owoców poza sezonem może zaburzać zegar biologiczny

Kategoria: Składniki Żywności

Wpływ na zegar biologiczny

Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili (URV) w Tarragonie w Hiszpanii wskazuje, że owoce wpływają na funkcjonowanie organizmu w inny sposób, jeśli spożywa się je w sezonie lub poza nim. Wykazano również, że w zależności od pory roku konsumpcja wiśni może w różny sposób modulować zegar biologiczny w tkance tłuszczowej. Jest to specjalny mechanizm fizjologiczny, który pozwala komórkom ssaków na dostosowanie metabolizmu do warunków środowiska zewnętrznego.

Choroby metaboliczne i leptyna

Badacze zaobserwowali, że zmiany w funkcjonowaniu zegara biologicznego można wprost połączyć ze wzrostem ryzyka wystąpienia niektórych schorzeń metabolicznych związanych z nadwagą i otyłością, jeśli równocześnie stosowana jest niezdrowa dieta o dużej zawartości cukrów prostych i tłuszczów. Spożywanie owoców poza sezonem może w tym kontekście przyczyniać się do zwiększenia ryzyka chorób. Równocześnie naukowcy z URV opublikowali wyniki drugiego doświadczenia, w którym stwierdzono, że konsumpcja wiśni oraz winogron pozwala na efektywniejsze rozpoznawanie przez neurony sygnałów chemicznych odpowiedzialnych za głód i metabolizm tłuszczów. Okazuje się zatem, że działanie odpowiedzialnego za sytość hormonu leptyny może być częściowo zależne od sezonowości spożywanych owoców.

Zawartość polifenoli

W trakcie eksperymentów użyto lokalnie występujące owoce zebrane o różnych porach roku. Wybrano je pod kątem wysokiej zawartości polifenoli – winogrona i pomarańcze z sezonu zimowego oraz wiśnie i morele z sezonu letniego. Ponadto w doświadczeniu wykorzystano specjalną rasę szczurów, która charakteryzuje się wyjątkową wrażliwością na okresy światła i ciemności. W warunkach laboratoryjnych odwzorowano warunki środowiskowe, jakie panują w miesiącach zimowych, aby zbadać wpływ poszczególnych owoców w zależności od ich sezonowości na adaptacje fizjologiczne i metabolizm zwierząt.

Uwarunkowania ewolucyjne

Autorzy badań są zdania, że uzyskane przez nich rezultaty są bezpośrednią konsekwencją zawartości związków fenolowych w owocach, która jest zależna od regionu geograficznego, warunków uprawy oraz stopnia dojrzałości podczas zbiorów. „Ludzie posiadają wykształconą w toku ewolucji zdolność rozpoznawania, na poziomie biochemicznym, stężenia korzystnych polifenoli w spożywanej żywności. Z tego powodu owoce sezonowe i z naturalnych dla konkretnych gatunków regionów geograficznych mają pozytywny wpływ na adaptację do środowiska, w którym funkcjonujemy, poprzez modulację zegarów biologicznych naszych organów”, podsumowują naukowcy.

Źródła:

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

  • 09.10.2018

    Czego jeszcze nie wiesz o soku pomidorowym?

    Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu...

    Czytaj więcej
  • 02.08.2018

    Dlaczego karotenoidy są cennym źródłem diety?

    Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób...

    Czytaj więcej
  • 25.01.2018

    Czy kiedyś owoce i warzywa smakowały lepiej?

    Wspominając czasy dzieciństwa często z rozrzewnieniem przypominamy sobie soczyste jabłka, słodkie marchewki czy aromatyczne pomidory by po chwili dojść do wniosku że kiedyś smakowały one lepiej niż dzisiaj. Według badań...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.