Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Z informacji podanych przez AMI (niemiecka agencja informacyjna ds. rolnictwa Agricultural Market Information) wynika, że unijne zbiory cebuli w bieżącym sezonie 2017/18 wyniosły ok. 6 mln t. W stosunku do sezonu poprzedniego, gdy odnotowano wysoką produkcję, obniżyły się zaledwie o 1%. Wyraźnie pogorszyła się jednak jakość cebuli. Ze względu na spodziewane większe niż zazwyczaj straty w przechowywaniu w obrocie handlowym może znaleźć się co najmniej o 5% mniej cebuli niż w sezonie minionym.
Zbiory cebuli w Polsce
GUS w grudniu ub.r. podał, że zbiory cebuli w Polsce w sezonie 2017/18 wyniosły ok. 667 tys. t, a więc były o ponad 2% wyższe niż w sezonie 2016/17. W porównaniu do średniej z wcześniejszych 3 sezonów zwiększyły się o 14%. Jakość cebuli w Polsce, podobnie jak w UE, jest dość słaba. Jej dosychanie przebiegało na ogół w bardzo niekorzystnych warunkach.
Ceny
Ceny cebuli na krajowym rynku od początku bieżącego sezonu są wyższe niż w sezonie poprzednim. Według IERiGŻ, przeciętna cena skupu cebuli przeznaczonej do konsumpcji bezpośredniej w styczniu br. wyniosła 0,68 zł/kg. W porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej zwiększyła się o 33% (o 0,17 zł/kg). Za cebulę obieraną kierowaną do przetwórstwa w analizowanym miesiącu płacono 0,89 zł/kg, czyli o 46% więcej (o 0,28 zł/kg) niż rok wcześniej.
W styczniu br. ceny skupu cebuli na eksport kształtowały się na poziomie ok. 0,52 zł/kg, co oznacza 41–procentowy wzrost w relacji rocznej. Dane Eurostatu wskazują, że w okresie wrzesień-listopad 2017 r. nastąpił ponad 1–procentowy spadek wolumenu eksportu cebuli z Polski w porównaniu z tym samym okresem w sezonie poprzednim. W miesiącach tych wyeksportowano 28,6 tys. t tego warzywa. Najwięcej cebuli trafiło do Holandii (blisko 8,8 tys. t), Wielkiej Brytanii (7,3 tys. t) oraz do Francji (2,4 tys. t).
Eksport cebuli z Polski
Biorąc pod uwagę problemy z jakością i przechowywaniem cebuli, wolumen eksportu tego warzywa z Polski w całym sezonie 2017/18 najprawdopodobniej obniży się w stosunku do sezonu poprzedniego. IERiGŻ prognozuje, że wyniesie on ok. 130 tys. t wobec niecałych 136 tys. w sezonie 2016/17. Spadek eksportu w relacji rocznej będzie widoczny szczególnie w drugiej połowie sezonu. W strukturze eksportu warzyw z Polski w ujęciu wolumenowym cebula wciąż jednak będzie zajmować pierwsze miejsce.
Przeczytaj także
Od początku bieżącego sezonu 2017/18 ceny gruszek na krajowym rynku są znacznie wyższe niż w sezonie poprzednim. Według danych IERiGŻ, w styczniu br. cena skupu gruszek wyniosła 3,15 zł/kg i była o 18% wyższa niż przed rokiem...
Polska znajduje się w czołówce największych producentów wiśni na świecie. Jak wynika z danych FAO, udział Polski w globalnych zbiorach w latach 2014-2016 wynosił przeciętnie niecałe 14%, dzięki czemu nasz kraj zajmował trzecie...