Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na rynku cebuli

Kategoria: Biznes

Z informacji podanych przez AMI (niemiecka agencja informacyjna ds. rolnictwa Agricultural Market Information) wynika, że unijne zbiory cebuli w bieżącym sezonie 2017/18 wyniosły ok. 6 mln t. W stosunku do sezonu poprzedniego, gdy odnotowano wysoką produkcję, obniżyły się zaledwie o 1%. Wyraźnie pogorszyła się jednak jakość cebuli. Ze względu na spodziewane większe niż zazwyczaj straty w przechowywaniu w obrocie handlowym może znaleźć się co najmniej o 5% mniej cebuli niż w sezonie minionym.

Zbiory cebuli w Polsce

GUS w grudniu ub.r. podał, że zbiory cebuli w Polsce w sezonie 2017/18 wyniosły ok. 667 tys. t, a więc były o ponad 2% wyższe niż w sezonie 2016/17. W porównaniu do średniej z wcześniejszych 3 sezonów zwiększyły się o 14%. Jakość cebuli w Polsce, podobnie jak w UE, jest dość słaba. Jej dosychanie przebiegało na ogół w bardzo niekorzystnych warunkach.

Ceny

Ceny cebuli na krajowym rynku od początku bieżącego sezonu są wyższe niż w sezonie poprzednim. Według IERiGŻ, przeciętna cena skupu cebuli przeznaczonej do konsumpcji bezpośredniej w styczniu br. wyniosła 0,68 zł/kg. W porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej zwiększyła się o 33% (o 0,17 zł/kg). Za cebulę obieraną kierowaną do przetwórstwa w analizowanym miesiącu płacono 0,89 zł/kg, czyli o 46% więcej (o 0,28 zł/kg) niż rok wcześniej.

W styczniu br. ceny skupu cebuli na eksport kształtowały się na poziomie ok. 0,52 zł/kg, co oznacza 41–procentowy wzrost w relacji rocznej. Dane Eurostatu wskazują, że w okresie wrzesień-listopad 2017 r. nastąpił ponad 1–procentowy spadek wolumenu eksportu cebuli z Polski w porównaniu z tym samym okresem w sezonie poprzednim. W miesiącach tych wyeksportowano 28,6 tys. t tego warzywa. Najwięcej cebuli trafiło do Holandii (blisko 8,8 tys. t), Wielkiej Brytanii (7,3 tys. t) oraz do Francji (2,4 tys. t).

Eksport cebuli z Polski

Biorąc pod uwagę problemy z jakością i przechowywaniem cebuli, wolumen eksportu tego warzywa z Polski w całym sezonie 2017/18 najprawdopodobniej obniży się w stosunku do sezonu poprzedniego. IERiGŻ prognozuje, że wyniesie on ok. 130 tys. t wobec niecałych 136 tys. w sezonie 2016/17. Spadek eksportu w relacji rocznej będzie widoczny szczególnie w drugiej połowie sezonu. W strukturze eksportu warzyw z Polski w ujęciu wolumenowym cebula wciąż jednak będzie zajmować pierwsze miejsce.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Anna Kitala
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.