Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od początku bieżącego sezonu 2017/18 ceny gruszek na krajowym rynku są znacznie wyższe niż w sezonie poprzednim. Według danych IERiGŻ, w styczniu br. cena skupu gruszek wyniosła 3,15 zł/kg i była o 18% wyższa niż przed rokiem. Natomiast w porównaniu do grudnia 2017 r. zwiększyła się o 11%.
Przyczyna wysokich cen
Wysokie ceny gruszek są konsekwencją niskich zbiorów tych owoców. Według GUS, w 2017 r. w Polsce wyniosły one niecałe 60 tys. t i obniżyły się w porównaniu do 2016 r. o 30%. Jednocześnie były o ok. 20% niższe w odniesieniu do średniej z ostatnich 3 lat. Nieznacznie mniej gruszek zebrano w UE. WAPA podaje, że produkcja tych owoców we Wspólnocie w 2017 r. wyniosła ok. 2,1 mln t i była o 1% niższa w porównaniu do 2016 r. i o 8% niższa w stosunku do średniej z ostatnich 3 lat.
Warto dodać, że w strukturze produkcji owoców w Polsce gruszki mają dość niewielkie znaczenie. Przeciętnie w latach 2015-2017 ich udział w zbiorach owoców ogółem wynosił niecałe 2%. Produkcja gruszek była znacznie mniejsza niż np. jabłek, wiśni, truskawek czy malin.
Przeczytaj także
Polska znajduje się w czołówce największych producentów wiśni na świecie. Jak wynika z danych FAO, udział Polski w globalnych zbiorach w latach 2014-2016 wynosił przeciętnie niecałe 14%, dzięki czemu nasz kraj zajmował trzecie...
Światowe zbiory pomarańczy w bieżącym sezonie 2017/18 będą niższe w porównaniu z sezonem poprzednim. Niekorzystne warunki pogodowe spowodowały spadek produkcji m.in. w Brazylii, Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych...