Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mniejsze światowe zbiory pomarańczy w bieżącym sezonie 2017/18 i mniejsza produkcja soku pomarańczowego

Kategoria: Biznes

Światowe zbiory pomarańczy w bieżącym sezonie 2017/18 będą niższe w porównaniu z sezonem poprzednim. Niekorzystne warunki pogodowe spowodowały spadek produkcji m.in. w Brazylii, Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych. Wśród liczących się producentów jedynie w Chinach spodziewany jest niewielki wzrost produkcji.

Zmniejszenie światowej produkcji pomarańczy przyczyni się do obniżenia podaży tych owoców do przetwórstwa, co z kolei sprawi, że produkcja soku pomarańczowego zostanie dość znacznie ograniczona.

Według raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), opublikowanego w styczniu br., globalne zbiory pomarańczy ogółem w sezonie 2017/18 wyniosą 49 mln t. W stosunku do sezonu wcześniejszego obniżą się o 7%, tj. o 4 mln t.

W Brazylii, która jest największym światowym producentem pomarańczy, z ponad  30-procentowym udziałem w rynku oczekuje się produkcji na poziomie 17,3 mln t, czyli niższej o 15% (o 3,1 mln t) w odniesieniu do sezonu poprzedniego. Do spadku zbiorów przyczynią się m.in. spodziewane niższe plony,  będące konsekwencją słabego kwitnienia i zawiązywania owoców. 

Znacznie niższa produkcja spodziewana jest także w Unii Europejskiej. USDA prognozuje, że zbiory pomarańczy we Wspólnocie wyniosą ok. 6,3 mln t, czyli obniżą się o 8% (o 0,5 mln t) w stosunku do sezonu 2016/17. Przyczyną mniejszej produkcji są niższa powierzchnia upraw i susza.

W Stanach Zjednoczonych zbiory pomarańczy wyniosą 3,6 mln t i obniżą się o 23% (o 1 mln t) w porównaniu z sezonem poprzednim. Przyczyną mniejszej produkcji będą m.in. straty spowodowane przez huragan Irma na Florydzie, problemy związane z chorobą citrus greening, czyli tzw. zazielenieniem cytrusów, powodującym opad owoców, a także niesprzyjające warunki pogodowe w Kalifornii. 

USDA prognozuje, że w bieżącym sezonie w skali globalnej do przetwórstwa trafi 19,2 mln t pomarańczy, tj. mniej o 16% (o 3,7 mln t) niż w sezonie poprzednim.  W największym stopniu obniżą się zbiory w Brazylii, o 2,9 mln t do 12,3 mln t. 

Produkcja soku pomarańczowego wyniesie 1,7 mln t i będzie niższa o 16% (o 0,3 mln t) niż w sezonie 2016/17 i o 6% (0,1 mln t) w porównaniu do średniej z wcześniejszych 3 sezonów. Podkreślić jednak trzeba, że sezon 2017/18 będzie drugim z rzędu sezonem nadwyżkowym, w którym produkcja soku pomarańczowego będzie wyższa od konsumpcji. 

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas 

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor:BGŻ BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.