Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na rynku owoców jagodowych w sezonie 2017/18 – podsumowanie

Kategoria: Biznes

Według szacunków GUS, opublikowanych w grudniu 2017 r., zbiory owoców jagodowych w Polsce w 2017 r. wyniosły ok. 0,5 mln t. W porównaniu do 2016 r. obniżyły się o 15%, natomiast w stosunku do średniej z wcześniejszych 5 lat były niższe o ok. 10%.

Do zakładów przetwórczych trafiło mniej surowca niż w sezonie poprzednim, jednak skala spadku dostaw była mniejsza niż wynikałoby to z poziomu zmniejszenia zbiorów. Stało się tak przede wszystkim ze względu na wysokie ceny skupu oferowane przez zakłady przetwórcze na krajowym rynku, co wpłynęło na obniżenie eksportu owoców świeżych.

Co więcej, IERiGŻ prognozuje, że wolumen eksportu przetworów z owoców kolorowych, tj. zagęszczonych soków, jak również mrożonych owoców obniży się mniej niż ich produkcji, ponieważ za granicę trafią nie tylko przetwory z sezonu 2017/18, ale również zapasy z sezonu wcześniejszego.

Truskawki

W strukturze produkcji owoców jagodowych w 2017 r. dominowały truskawki, z 37–procentowym udziałem. Zbiory tych owoców wyniosły 178 tys. t, co w stosunku do 2016 r. oznacza spadek o 10% (o 19 tys. t).

Wg danych IERiGŻ, za truskawki do konsumpcji bezpośredniej w 2017 r. płacono średnio 7,48 zł/kg, czyli więcej o 87% (o 3,48 zł/kg) niż rok wcześniej. Przeciętne ceny skupu truskawek odszypułkowanych do mrożenia wyniosły 5,4 zł/kg, natomiast truskawek z szypułką na koncentrat 3,75 zł/kg (wszystkie ww. ceny bez VAT). W porównaniu z 2016 r. zwiększyły się one odpowiednio o 64% (o 2,1 zł/kg) i o 92% (o 1,8 zł/kg). Tak wysokiego poziomu cen truskawek nie notowano jeszcze w historii polskiego członkostwa w UE.

Wg danych, opublikowanych w raporcie IERiGŻ Rynek owoców i warzyw, w grudniu 2017 r., produkcja zagęszczonego soku truskawkowego w sezonie 2017/18 wyniosła 6 tys. t wobec  4,5 tys. t w sezonie poprzednim. Z kolei produkcja mrożonych truskawek jest szacowana na poziomie 135 tys. t, czyli stabilnym w stosunku do sezonu 2016/17. Wg wstępnych danych handlowych, opublikowanych przez Eurostat, eksport mrożonych truskawek w miesiącach  czerwiec - październik 2017 r. wyniósł blisko 44,8 tys. t, czyli był o 2,6% wyższy w porównaniu do tego samego okresu w 2016 r. Ze względu na wzrost cen  jednostkowych tych produktów, wartość eksportu zwiększyła się w znacznie większym  stopniu, bo o 40% r/r. IERIGŻ prognozuje, że w całym sezonie 2017/18 sprzedaż zagraniczna mrożonych truskawek może wynieść  90 tys. t, czyli będzie o 8% niższa w porównaniu z sezonem 2016/17. Ich przeciętne ceny zwiększą się z 1,29 EUR/kg do 1,8 EUR/kg.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.