Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podsumowanie zbiorów owoców i warzyw w 2017 r.

Kategoria: Biznes

Wyniki produkcji sadowniczej

Według oceny GUS zbiory owoców z drzew w 2017 r. były o około jedną trzecią mniejsze w porównaniu z 2016 r. i wyniosły 2,7 mln t, natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych były o około 15% mniejsze r/r i wyniosły 0,5 mln t. Z kolei zbiory warzyw gruntowych były na zbliżonym poziomie do zbiorów ubiegłorocznych i oceniane są na 4,6 mln t. Wiosenne przymrozki, które wystąpiły na przełomie kwietnia i maja 2017 r., wyraźnie odbiły się na wielkości zbiorów większości owoców krajowych.

Ponad 30-procentowy spadek zbiorów

Po rekordowych zbiorach jabłek w 2016 r., w 2017 r. średnio odnotowano wyraźny, ponad 30-procentowy spadek zbiorów do 2,5 mln t. Warto jednak zaznaczyć, że skala uszkodzeń, a także strat były uzależnione od odmiany, wieku oraz położenia plantacji. Największe straty w przypadku jabłoni odnotowano dla odmiany Idared (największy udział w strukturze nasadzeń jabłoni w Polsce), a także Jonagold. Mniejsze, o blisko 30%, były również zbiory gruszek, które zostały ocenione poniżej 60 tys. t. Największy spadek produkcji widoczny był w przypadku wiśni i czereśni, których zebrano odpowiednio 70 i 20 tys. t, czyli o ponad 60% mniej w relacji rocznej. Warto jednak dodać, że nie
do rzadkości należały sytuacje, w których sadownicy nie zebrali niczego. Zbiory śliwek eksperci GUS ocenili na blisko 60 tys. t, czyli o 45% mniej niż w poprzednim roku.

Plony owoców jagodowych

Plantacje jagodowe również ucierpiały w wyniku wiosennych przymrozków, jednak w mniejszym stopniu, niż drzewa owocowe. Zbiory truskawek w 2017 r. wyniosły 178 tys. t i były o 10% mniejsze w porównaniu z 2016 r. Jednocześnie
przeciętne ceny skupu truskawek w czerwcu i lipcu były o około 16% wyższe, dlatego też można ocenić, że dla producentów truskawek miniony sezon nie należał do straconych. Z kolei produkcja malin była o 20% mniejsza i wyniosła około 100 tys. t.

Warzywa gruntowe

Nie potwierdziły się natomiast obawy organizacji producentów porzeczek, co do drastycznie mniejszych zbiorów. Według oceny GUS zbiory porzeczek ogółem wyniosły 130 tys. t i były o 20% mniejsze niż przed rokiem.
Produkcja warzyw gruntowych w 2017 r., pomimo problemów związanych z ich zbiorem była zbliżona do poprzedniego roku. Zbiory kapusty oceniane są na 1 mln t, czyli o 3% mniej r/r, a kalafiorów na 238 tys. t (-1%). Większa była natomiast produkcja cebuli, która wyniosła 667 tys. t, czyli o 6% więcej w relacji rocznej, jednak jej jakość przechowalnicza może być słabsza, m.in. ze względu na problemy z dosuszaniem. Zbiory marchwi były o 3% większe i wyniosły 827 tys. t, a buraków ćwikłowych o 4% mniejsze i ukształtowały się na poziomie 336 tys. t. Nieco mniejsza był również produkcja pomidorów i ogórków gruntowych, która wyniosła odpowiednio 249 i 255 tys. t.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Autor:BGŻ BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.