Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wyniki produkcji sadowniczej
Według oceny GUS zbiory owoców z drzew w 2017 r. były o około jedną trzecią mniejsze w porównaniu z 2016 r. i wyniosły 2,7 mln t, natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych były o około 15% mniejsze r/r i wyniosły 0,5 mln t. Z kolei zbiory warzyw gruntowych były na zbliżonym poziomie do zbiorów ubiegłorocznych i oceniane są na 4,6 mln t. Wiosenne przymrozki, które wystąpiły na przełomie kwietnia i maja 2017 r., wyraźnie odbiły się na wielkości zbiorów większości owoców krajowych.
Ponad 30-procentowy spadek zbiorów
Po rekordowych zbiorach jabłek w 2016 r., w 2017 r. średnio odnotowano wyraźny, ponad 30-procentowy spadek zbiorów do 2,5 mln t. Warto jednak zaznaczyć, że skala uszkodzeń, a także strat były uzależnione od odmiany, wieku oraz położenia plantacji. Największe straty w przypadku jabłoni odnotowano dla odmiany Idared (największy udział w strukturze nasadzeń jabłoni w Polsce), a także Jonagold. Mniejsze, o blisko 30%, były również zbiory gruszek, które zostały ocenione poniżej 60 tys. t. Największy spadek produkcji widoczny był w przypadku wiśni i czereśni, których zebrano odpowiednio 70 i 20 tys. t, czyli o ponad 60% mniej w relacji rocznej. Warto jednak dodać, że nie
do rzadkości należały sytuacje, w których sadownicy nie zebrali niczego. Zbiory śliwek eksperci GUS ocenili na blisko 60 tys. t, czyli o 45% mniej niż w poprzednim roku.
Plony owoców jagodowych
Plantacje jagodowe również ucierpiały w wyniku wiosennych przymrozków, jednak w mniejszym stopniu, niż drzewa owocowe. Zbiory truskawek w 2017 r. wyniosły 178 tys. t i były o 10% mniejsze w porównaniu z 2016 r. Jednocześnie
przeciętne ceny skupu truskawek w czerwcu i lipcu były o około 16% wyższe, dlatego też można ocenić, że dla producentów truskawek miniony sezon nie należał do straconych. Z kolei produkcja malin była o 20% mniejsza i wyniosła około 100 tys. t.
Warzywa gruntowe
Nie potwierdziły się natomiast obawy organizacji producentów porzeczek, co do drastycznie mniejszych zbiorów. Według oceny GUS zbiory porzeczek ogółem wyniosły 130 tys. t i były o 20% mniejsze niż przed rokiem.
Produkcja warzyw gruntowych w 2017 r., pomimo problemów związanych z ich zbiorem była zbliżona do poprzedniego roku. Zbiory kapusty oceniane są na 1 mln t, czyli o 3% mniej r/r, a kalafiorów na 238 tys. t (-1%). Większa była natomiast produkcja cebuli, która wyniosła 667 tys. t, czyli o 6% więcej w relacji rocznej, jednak jej jakość przechowalnicza może być słabsza, m.in. ze względu na problemy z dosuszaniem. Zbiory marchwi były o 3% większe i wyniosły 827 tys. t, a buraków ćwikłowych o 4% mniejsze i ukształtowały się na poziomie 336 tys. t. Nieco mniejsza był również produkcja pomidorów i ogórków gruntowych, która wyniosła odpowiednio 249 i 255 tys. t.
Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Przeczytaj także
18 grudnia br. Komisja Europejska opublikowała raport EU Agricultural Outlook for the EU agricultural markets and income 2017-2030, przedstawiający perspektywy rozwoju rynku m.in. jabłek w UE do 2030 r...
We wrześniu br. GUS przedstawił szacunki tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych. Miały one wynieść ok. 4,5 mln t, co oznacza poziom zbliżony do produkcji w 2016 r. Mimo przewidywanej stabilizacji zbiorów, dane o produkcji mrożonych...