Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Większa produkcja mrożonych warzyw w ciągu pierwszych 4 miesięcy bieżącego sezonu

Kategoria: Biznes

We wrześniu br. GUS przedstawił szacunki tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych. Miały one wynieść ok. 4,5 mln t, co oznacza poziom zbliżony do produkcji w 2016 r. Mimo przewidywanej stabilizacji zbiorów, dane o produkcji mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wskazują na większe rozmiary wytwórstwa niż rok wcześniej. Od początku bieżącego sezonu 2017/18, tj. od lipca br. do października br. średnie i duże firmy wyprodukowały łącznie ponad 326 tys. t warzyw mrożonych, czyli więcej o 6,6% (o 20 tys. t) niż w tym samym okresie  rok wcześniej. W lipcu, sierpniu i październiku osiągnięto wyższe wyniki niż w analogicznych miesiącach ub.r. Jedynie we wrześniu wyprodukowano mniej mrożonych warzyw (86,3 tys. t) niż rok wcześniej (90 tys. t).

Przypomnijmy, że produkcja mrożonych warzyw, napędzana rozwojem eksportu i rosnącą konsumpcją krajową, w ostatnich latach wykazywała tendencje rosnące. Jeszcze w sezonie 2004/05 kształtowała się ona na poziomie ok. 430 tys. t, a już w sezonie 2016/17 650 tys. t. Zwiększyła się zatem o 50%.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

 

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.