Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
We wrześniu br. GUS przedstawił szacunki tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych. Miały one wynieść ok. 4,5 mln t, co oznacza poziom zbliżony do produkcji w 2016 r. Mimo przewidywanej stabilizacji zbiorów, dane o produkcji mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wskazują na większe rozmiary wytwórstwa niż rok wcześniej. Od początku bieżącego sezonu 2017/18, tj. od lipca br. do października br. średnie i duże firmy wyprodukowały łącznie ponad 326 tys. t warzyw mrożonych, czyli więcej o 6,6% (o 20 tys. t) niż w tym samym okresie rok wcześniej. W lipcu, sierpniu i październiku osiągnięto wyższe wyniki niż w analogicznych miesiącach ub.r. Jedynie we wrześniu wyprodukowano mniej mrożonych warzyw (86,3 tys. t) niż rok wcześniej (90 tys. t).
Przypomnijmy, że produkcja mrożonych warzyw, napędzana rozwojem eksportu i rosnącą konsumpcją krajową, w ostatnich latach wykazywała tendencje rosnące. Jeszcze w sezonie 2004/05 kształtowała się ona na poziomie ok. 430 tys. t, a już w sezonie 2016/17 650 tys. t. Zwiększyła się zatem o 50%.
Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Przeczytaj także
18 grudnia br. Komisja Europejska opublikowała raport EU Agricultural Outlook for the EU agricultural markets and income 2017-2030, przedstawiający perspektywy rozwoju rynku m.in. jabłek w UE do 2030 r...
Kaki, inaczej persymona to aromatyczny, słodki owoc, który jednak nie jest zbyt popularny. Wiele osób, prawdopodobnie, po prostu nie wie czym jest, jak się go je oraz, że zawiera cenne składniki odżywcze....