Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Większa produkcja mrożonych warzyw w ciągu pierwszych 4 miesięcy bieżącego sezonu

Kategoria: Biznes

We wrześniu br. GUS przedstawił szacunki tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych. Miały one wynieść ok. 4,5 mln t, co oznacza poziom zbliżony do produkcji w 2016 r. Mimo przewidywanej stabilizacji zbiorów, dane o produkcji mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wskazują na większe rozmiary wytwórstwa niż rok wcześniej. Od początku bieżącego sezonu 2017/18, tj. od lipca br. do października br. średnie i duże firmy wyprodukowały łącznie ponad 326 tys. t warzyw mrożonych, czyli więcej o 6,6% (o 20 tys. t) niż w tym samym okresie  rok wcześniej. W lipcu, sierpniu i październiku osiągnięto wyższe wyniki niż w analogicznych miesiącach ub.r. Jedynie we wrześniu wyprodukowano mniej mrożonych warzyw (86,3 tys. t) niż rok wcześniej (90 tys. t).

Przypomnijmy, że produkcja mrożonych warzyw, napędzana rozwojem eksportu i rosnącą konsumpcją krajową, w ostatnich latach wykazywała tendencje rosnące. Jeszcze w sezonie 2004/05 kształtowała się ona na poziomie ok. 430 tys. t, a już w sezonie 2016/17 650 tys. t. Zwiększyła się zatem o 50%.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

 

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.