Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Owoc kaki - doskonałe źródło witamin A i C – czy dzięki nowym metodom przetwarzania zyska na popularności?

Kategoria: Składniki Żywności

Kaki, inaczej persymona to aromatyczny, słodki owoc, który jednak nie jest zbyt popularny. Wiele osób, prawdopodobnie, po prostu nie wie czym jest, jak się go je oraz, że zawiera cenne składniki odżywcze. Niedoceniana persymona to jednak, tłumacząc z łaciny „pokarm bogów”. Naukowcy z Instytutu Rolniczego ARS we współpracy z przedsiębiorcami pracują nad tym, żeby ten tajemniczy, niedoceniany obecnie owoc wyszedł z cienia i zyskał na popularności.

Owoce kaki są doskonałym źródłem witamin A i C – jeden owoc pokrywa około 55% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i prawie 21% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto owoce kaki wyróżniają się wysoką zawartością manganu, który jako kofaktor enzymu dysmutazy ponadtlenkowej warunkuje prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych i chroni przed nowotworami płuc i jamy ustnej. Wśród cennych składników zawartych w owocach kaki wymienić można również witaminy z grupy B, błonnik, miedź i fosfor, flawonoidy oraz przeciwutleniacze. Owoce kaki cechują się niską kalorycznością oraz zawartością tłuszczu.

W zależności od odmiany różnią się miedzy sobą kolorem i kształtem. Najczęściej spotykane na rynku są dwa gatunki tego owocu: Fuyu o barwie jasnożółto-pomarańczowej i kształcie przypominającym pomidora lub dynię i Hachiya – ciemnopomarańczowe o kształcie przypominającym żołądź.

Dostępność świeżych owoców kaki jest ograniczona. Coraz częściej są one importowane i pojawiają się w sklepach, również poza Kalifornią, niemniej problem stanowi ich sezonowość – owoce dostępne są tylko przez trzy miesiące – zazwyczaj od końca września do grudnia.

Zespół Andrew Breksa, chemika z Instytutu Rolniczego ARS w Albany w Kalifornii, pracuje nad wdrożeniem technologii suszenia owoców kaki, co zwiększyłoby ich dostępność oraz pozwoliło na rozwój upraw i, związanych z nimi, przychodów. Aby wybrać najlepsze odmiany do suszenia komercyjnego i domowego naukowcy z ARS nawiązali współpracę z kalifornijskimi plantatorami owoców kaki oraz Uniwersytetem Kalifornijskim. Badania objęto dofinansowaniem Departamentu Żywności i Rolnictwa w Kalifornii.

Wyniki badań Breksa i jego zespołu zostały niedawno opublikowane w Food Science&Nutrition. Naukowcy wytypowali, które odmiany owoców kaki są najlepsze do suszenia i produkowania przekąsek w stylu zdrowych chipsów. Zespół Breksa przeprowadził również ocenę sensoryczną suszonych owoców. Wolontariusze, biorący w niej udział, wskazali, iż spośród 40 odmian owoców, z których były produkowane chipsy, najlepiej nadają się na nie persymony odmian: Fuyu, Lycopersicon, Maekawa Jiro, Nishimura Wase, Tishihtzu i Yotsumizo.

Aby zwiększyć popularność owoców kaki wśród amerykańskiego społeczeństwa, podjęto ponadto działania, mające na celu informowanie konsumentów o ich wysokiej wartości odżywczej. W miejscach, gdzie sprzedawane są owoce kaki dostępne będą ulotki, na których znajdą się informacje dotyczące korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem owoców kaki oraz instrukcje, dotyczące sposobów ich domowego suszenia – tak, aby konsumenci mogli cieszyć się ich smakiem nie tylko w sezonie. Być może już niedługo na rynku pojawią się również innowacyjne chipsy z owoców kaki – czy jako zdrowy odpowiednik tradycyjnych chipsów zdobędą popularność?

Źródło:

USDA, ARS: Bringing Persimmons into the Limelight

foodfacts.mercola.com: What Are Persimmons Good For?

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.