Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognozy dla unijnego rynku jabłek do 2030 r.

Kategoria: Biznes

18 grudnia br. Komisja Europejska opublikowała raport EU Agricultural Outlook for the EU agricultural markets and income 2017-2030, przedstawiający perspektywy rozwoju rynku m.in. jabłek w UE do 2030 r.

Zdaniem autorów raportu, unijne zbiory jabłek w najbliższych latach najprawdopodobniej będą się stabilizować na poziomie ok. 12,5 mln t rocznie, czyli będą zbliżone do produkcji osiągniętej w sezonie 2016/17. Oczekuje się, że plony jabłek będą systematycznie zwiększać się i w 2030 r. mogą być o 17% wyższe w stosunku do przeciętnych odnotowanych w ostatnim dziesięcioleciu. Jednocześnie będzie jednak zmniejszać się powierzchnia sadów.

W dalszym ciągu będzie postępować spadek konsumpcji jabłek we Wspólnocie, aczkolwiek wolniej (przeciętnie o 0,3% rocznie w przeliczeniu na osobę do 2030 r.) niż miało to miejsce w latach 2006-2016 (spożycie zmniejszało się wówczas średniorocznie o 0,7%). Autorzy raportu zwracają uwagę, że kampanie promocyjne oraz m.in. program owoce i warzywa w szkołach przyniosły efekty i zatrzymały tendencje spadkowe w konsumpcji owoców. Nie dotyczy to jednak jabłek. Unijni konsumenci wydają się chętniej sięgać po owoce tropikalne czy jagodowe niż bardziej powszechne i stosunkowo tanie jabłka.

Eksport jabłek prawdopodobnie będzie dalej się rozwijać, ale mniej dynamicznie niż w latach 2006-2016, gdy zwiększał się przeciętnie o 5% rocznie. Warto dodać, że unijnym eksporterom jabłek z sukcesem udało się zastąpić znaczną część utraconego rynku rosyjskiego – w wyniku wprowadzenia rosyjskiego embargo w 2014 r. – innymi destynacjami. Jabłka ze Wspólnoty zaczęły docierać na coraz odleglejsze rynki. Do 2030 r. unijny eksport jabłek prawdopodobnie będzie zwiększał się średniorocznie o 1,8%. W tym samym czasie import jabłek będzie spadać w tempie 0,5% rocznie.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.