Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) szacuje, że zbiory owoców cytrusowych w Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2017/18, tj. w okresie październik 2017- wrzesień 2018, wyniosą ok. 10,8 mln t. W stosunku do sezonu poprzedniego 2016/17 będą o blisko 9% niższe. Do spadku zbiorów przyczyniły się m.in. niesprzyjające warunki pogodowe (susza i zbyt wysokie temperatury) w Hiszpanii i we Włoszech, które są największymi producentami cytrusów we Wspólnocie. W Hiszpanii zbiory obniżyły się o 12% r/r do 6,2 mln t. Z kolei we Włoszech nastąpił 7–procentowy spadek produkcji r/r do 2,9 mln t.
Pomarańcze
W strukturze unijnych zbiorów cytrusów dominują pomarańcze, z niemalże ok. 60–procentowym udziałem w produkcji. W bieżącym sezonie zbiory pomarańczy oceniane są na niecałe 6,3 mln t, co w stosunku do sezonu poprzedniego oznacza blisko 8-procentowy spadek. Podkreślić jednak trzeba, że jakość i wielkość owoców w Hiszpanii i we Włoszech, skąd pochodzi ok. 80% unijnych pomarańczy ogółem, jest oceniana jako dobra.
Mandarynki
Unijne zbiory mandarynek w bieżącym sezonie są szacowane na poziomie blisko 3 mln t, czyli o 13% niższym niż w sezonie poprzednim.
Cytryny
Zbiory cytryn we Wspólnocie prawdopodobnie przekroczą nieznacznie ok. 1,5 mln t, czyli będą niższe o 1,4% w porównaniu do sezonu poprzedniego.
Grejpfruty
Unijna produkcja grejpfrutów jest szacowana na 88,6 tys. t, czyli będzie o 16% niższa w porównaniu z sezonem poprzednim.
Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Przeczytaj także
Według oceny GUS zbiory owoców z drzew w 2017 r. były o około jedną trzecią mniejsze w porównaniu z 2016 r. i wyniosły 2,7 mln t, natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych były o około 15% mniejsze...
18 grudnia br. Komisja Europejska opublikowała raport EU Agricultural Outlook for the EU agricultural markets and income 2017-2030, przedstawiający perspektywy rozwoju rynku m.in. jabłek w UE do 2030 r...