Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spadek unijnych zbiorów owoców cytrusowych w bieżącym sezonie 2017/18

Kategoria: Biznes

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) szacuje, że zbiory owoców cytrusowych w Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2017/18, tj. w okresie październik 2017- wrzesień 2018, wyniosą ok. 10,8 mln t. W stosunku do sezonu poprzedniego 2016/17 będą o blisko 9% niższe. Do spadku zbiorów przyczyniły się m.in. niesprzyjające warunki pogodowe (susza i zbyt wysokie temperatury) w Hiszpanii i we Włoszech, które są największymi producentami cytrusów we Wspólnocie. W Hiszpanii zbiory obniżyły się o 12% r/r do 6,2 mln t. Z kolei we Włoszech nastąpił 7–procentowy spadek produkcji r/r do 2,9 mln t.

Pomarańcze

W strukturze unijnych zbiorów cytrusów dominują pomarańcze, z niemalże ok. 60–procentowym udziałem w produkcji. W bieżącym sezonie zbiory pomarańczy oceniane są na niecałe 6,3 mln t, co w stosunku do sezonu poprzedniego oznacza blisko 8-procentowy spadek. Podkreślić jednak trzeba, że jakość i wielkość owoców w Hiszpanii i we Włoszech, skąd pochodzi ok. 80% unijnych pomarańczy ogółem, jest oceniana jako dobra.

Mandarynki

Unijne zbiory mandarynek w bieżącym sezonie są szacowane na poziomie blisko 3 mln t, czyli o 13% niższym niż w sezonie poprzednim.

Cytryny

Zbiory cytryn we Wspólnocie prawdopodobnie przekroczą nieznacznie ok. 1,5 mln t, czyli będą niższe o 1,4% w porównaniu do sezonu poprzedniego.

Grejpfruty

Unijna produkcja grejpfrutów jest szacowana na 88,6 tys. t, czyli będzie o 16% niższa w porównaniu z sezonem poprzednim.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas    

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.