Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na rynku malin w sezonie 2017/18

Kategoria: Biznes

Polska w czołówce, Serbia największym rywalem

Z danych FAO wynika, że Polska należy do ścisłej czołówki światowych producentów malin. W latach 2014-2016 zajmowała zazwyczaj trzecie miejsce w globalnych zbiorach, plasując się za Rosją i Stanami Zjednoczonymi, a przed Meksykiem i Serbią. Jej udział w globalnej produkcji w analizowanym okresie wynosił 12-20%.

Największym konkurentem Polski na światowym rynku jest Serbia, ponieważ kraj ten, podobnie jak Polska, jest wyspecjalizowany w produkcji malin do przetwórstwa. Ponadto Serbia jest światowym liderem w produkcji mrożonych malin. Warto dodać, że zbiory malin w Serbii zaczynają się wcześniej niż w Polsce i jeśli tam zapowiada się wysoka produkcja, zazwyczaj oddziałuje ona w kierunku niższych cen surowca w naszym kraju.

Zbiory malin w Polsce

Zbiory malin w Polsce wykazują wyraźne tendencje wzrostowe. O ile jeszcze w latach 2004-2006 produkcja tych owoców wynosiła średnio 58 tys. t, a areał ich upraw szacowano na 16 tys. ha, o tyle już w latach 2014-2016 zbiory kształtowały się przeciętnie na poziomie ok. 111 tys. t, natomiast powierzchnia upraw 28,3 tys. ha.

Według GUS, zbiory malin w Polsce w 2017 r. wyniosły ok. 100 tys. t, czyli obniżyły się o 23%, tj. o 29 tys. t w porównaniu z 2016 r. Do spadku produkcji przyczyniło się przede wszystkim słabsze plonowanie malin jesiennych. Co więcej, pogorszyła się także ich jakość.

Tak jak w przypadku innych owoców jagodowych w Polsce, większość malin trafiła do zakładów przetwórczych. Mimo spadku zbiorów, cena skupu tych owoców wyniosła przeciętnie 4,4 zł/kg, czyli była niższa o 15% (o 0,8 zł/kg) niż w 2016 r. Przyczyną niższych cen była spadek cen mrożonych malin z Serbii na rynku światowym, będący konsekwencją ich dużej podaży.

Prognozy

IERiGŻ w raporcie Rynek owoców i warzyw z grudnia 2017 r. ocenia, że produkcja mrożonych malin w Polsce w sezonie 2017/18 wyniosła ok. 55-60 tys. t wobec 70 tys. t w sezonie poprzednim. Eksport tych produktów w bieżącym sezonie może osiągnąć poziom 58 tys. t, czyli będzie niższy o 12% względem sezonu poprzedniego.

Produkcja zagęszczonego soku malinowego jest z kolei szacowana na ok. 4 tys. t, czyli tyle samo co w sezonie minionym.

Autor: Anna Kitala, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas  

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.