Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrost produkcji
Wg danych IERiGŻ w latach 2006-2017 krajowa produkcja pieczarek wzrosła o 66% do 325 tys. t. W 2018 r. pieczarki produkowano w pieczarkarniach o powierzchni 245 tys. ha, co daje wzrost powierzchni o 0,4% r/r, przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 330 tys. t.
Ceny pieczarek
Średnie roczne ceny pieczarek w Polsce pozostawały dość stabilne w ostatnich latach. W sezonie 2017/18 średnia cena skupu pieczarek wyniosła 4,95 zł/kg wobec 5,10 zł/kg w sezonie poprzednim. W grudniu 2018 r. cena pieczarek, wg. danych MRiRW, wyniosła 5,59 zł/kg.
Konsumpcja pieczarek
Mimo rosnącej produkcji, Polacy nadal konsumują o wiele mniej grzybów hodowlanych niż przeciętny Europejczyk. Szacuje się, że konsumpcja w Polsce kształtuje się na poziomie nieco poniżej 2,5 kg/rok/osobę, podczas gdy przykładowo w Niemczech jest to ok 4,0 kg/rok/osobę.
W związku z ograniczoną konsumpcją krajową, mimo jej dużego potencjału wzrostowego, utrzymanie produkcji i jej rozwój jest silnie zależny od eksportu. Od kilku lat mamy nie tylko pozycję czołowego eksportera pieczarek w UE, ale również udział Polski w światowym eksporcie systematycznie roście i w 2017 r wyniósł aż 32,6%.
Eksport
W sezonie 2017/18, wg szacunków IERIGŻ, wyeksportowano z Polski 235,3 tys. t pieczarek za 344 mln EUR. Natomiast w tym samym czasie zaimportowano 3,2 tys. t pieczarek za 3,9 mln EUR. Największym importerem polskich pieczarek w ujęciu rocznym jest Wielka Brytania. Wg. danych za 2017 r. do Wielkiej Brytanii wyeksportowano z Polski 44,1 tys. t pieczarek za 70,12 mln Euro, co stanowiło 21,9% ich całego eksportu. Eksport pieczarek do Wielkiej Brytanii wzrósł o 23% w relacji rocznej.
Dla porównania wg. danych Ministerstwa Finansów w pierwszych 9 miesiącach 2018 r. wyeksportowano z Polski 173 mln t pieczarek za 254,4 mln EUR (3,4% więcej r/r), w tym 23,5% do Niemiec (40,6 mln t za 293,5 mln EUR tj. 6,3% więcej r/r), 22,8% do Wielkiej Brytanii (39,5 mln t za 656,8 mln EUR, tj. 15,3% więcej r/r), 10,5% do Francji (18,2 mln t za 30,1 mln EUR, tj. 13,3% więcej r/r), a do Szwecji 3,6% (6,1 mln t za 10,6 mln EUR tj. 7,9% mniej r/r). Widać wyraźnie zastopowanie eksportu na Białoruś. O ile w 9 miesiącach 2017 r. wyeksportowano z Polski 17,8 mln t pieczarek za 16,1 mln EUR, to w tym samym okresie 2018 tylko 15,8 mln t za 6,4 mln EUR, tj. 11,3% mniej r/r.
Wg prognoz IERiGŻ w kolejnym sezonie 2018/19 eksport pieczarek wzrośnie o 2% do poziomu 240 tys. t i wartości 350 mln EUR.
Przeczytaj także
Zgodnie z danymi Ministerstwa Finansów, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 r., z Polski wyeksportowano 997,1 tys. t warzyw, za 802,3 mln EUR, co oznacza 2,8-proc. spadek wolumenu, przy 4-proc. wzroście wartości eksportu. Jednocześnie w tym czasie zaimportowano do Polski 681,8 tys. t warzyw...
Na posiedzeniu grupy ekspertów ds. rynku jabłek i gruszek w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej poinformowano, że w Unii Europejskiej w 2018 r łącznie wyprodukowano 13,11 mln jabłek, co oznacza 41,7% wzrostu produkcji rok do roku oraz 15,2% wzrostu w stosunku do średniej 5-letniej.
Według szacunków GUS tegoroczne zbiory ziemniaków wyniosą 7,4 mln t, czyli o 19% mniej niż w poprzednim, rekordowym sezonie. Spadek zbiorów ziemniaków występuje nie tylko w Polsce, ale również w wielu krajach UE. W związku z rekordową suszą i wyjątkowo wysokimi temperaturami...