Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja pieczarek odznacza się dalsza wysoką dynamiką rozwoju

Kategoria: Biznes

Wzrost produkcji

Wg  danych IERiGŻ w latach 2006-2017 krajowa produkcja pieczarek wzrosła o 66% do 325 tys. t. W 2018 r. pieczarki produkowano w pieczarkarniach o powierzchni 245 tys. ha, co daje wzrost powierzchni o 0,4% r/r, przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 330 tys. t.

Ceny pieczarek

Średnie roczne ceny pieczarek w Polsce pozostawały dość stabilne w ostatnich latach. W sezonie 2017/18 średnia cena skupu pieczarek wyniosła 4,95 zł/kg wobec 5,10 zł/kg w sezonie poprzednim. W grudniu 2018 r. cena pieczarek, wg. danych MRiRW, wyniosła 5,59 zł/kg.

Konsumpcja pieczarek

Mimo rosnącej produkcji, Polacy nadal konsumują o wiele mniej grzybów hodowlanych niż przeciętny Europejczyk. Szacuje się, że konsumpcja w Polsce kształtuje się na poziomie nieco poniżej 2,5 kg/rok/osobę, podczas gdy przykładowo w Niemczech jest to ok 4,0 kg/rok/osobę.

W związku z ograniczoną konsumpcją krajową, mimo jej dużego potencjału wzrostowego, utrzymanie produkcji i jej rozwój jest silnie zależny od eksportu. Od kilku lat mamy nie tylko pozycję czołowego eksportera pieczarek w UE, ale również udział Polski w światowym eksporcie systematycznie roście i w 2017 r wyniósł aż 32,6%.

Eksport

W sezonie 2017/18, wg szacunków IERIGŻ, wyeksportowano z Polski 235,3 tys. t pieczarek za 344 mln EUR. Natomiast w tym samym czasie zaimportowano 3,2 tys. t pieczarek za 3,9 mln EUR. Największym importerem polskich pieczarek w ujęciu rocznym jest Wielka Brytania. Wg. danych za 2017 r. do Wielkiej Brytanii wyeksportowano z Polski 44,1 tys. t pieczarek za 70,12 mln Euro, co stanowiło 21,9% ich całego eksportu. Eksport pieczarek do Wielkiej Brytanii wzrósł o 23% w relacji rocznej.

Dla porównania wg. danych Ministerstwa Finansów w pierwszych 9 miesiącach 2018 r. wyeksportowano z Polski 173 mln t pieczarek za 254,4 mln EUR (3,4% więcej r/r), w tym 23,5% do Niemiec (40,6 mln t za 293,5 mln EUR tj. 6,3% więcej r/r), 22,8% do Wielkiej Brytanii (39,5 mln t za 656,8 mln EUR, tj. 15,3% więcej r/r), 10,5% do Francji (18,2 mln t za 30,1 mln EUR, tj. 13,3% więcej r/r), a do Szwecji 3,6% (6,1 mln t za 10,6 mln EUR tj. 7,9% mniej r/r). Widać wyraźnie zastopowanie eksportu na Białoruś. O ile w 9 miesiącach 2017 r. wyeksportowano z Polski 17,8 mln t pieczarek za 16,1 mln EUR, to w tym samym okresie 2018 tylko 15,8 mln t za 6,4 mln EUR, tj. 11,3% mniej r/r.

Wg prognoz IERiGŻ w kolejnym sezonie 2018/19 eksport pieczarek wzrośnie o 2% do poziomu 240 tys. t i wartości 350 mln EUR.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.