Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognoza produkcji jabłek na półkuli południowej

Kategoria: Biznes

Wielkość produkcji

Według danych World Apple and Pear Association (WAPA), łączna produkcja jabłek na półkuli południowej w tym roku osiągnie poziom 5,26 mln t, czyli o 2% wyższy r/r.

Czołowi producenci

Chile pozostaje w tym sezonie liderem w produkcji jabłek na półkuli południowej, pomimo prognozowanego spadku wielkości zbiorów, które mają wynieść 1,67 mln t, co stanowi 5-proc. spadek r/r i 1-proc. spadek w stosunku do średniej trzyletniej. Na drugiej pozycji producenta w regionie lokuje się Brazylia, ze zbiorami na poziomie 1,15 mln t, co oznacza 5-proc. wzrost w stosunku do 2018 r. i 6-proc. wzrost w stosunku do średniej trzyletniej. Kolejnym znaczącym  producentem jest  Argentyna, gdzie produkcja jest szacowana na około 608 tys. t w 2019 r., tj. o 9% więcej niż w roku poprzednim, ale za to o 3% mniej w stosunku do średniej trzyletniej.

Zbiory jabłek w Afryce Południowej wyniosą 928 tys. t, czyli 5% więcej niż w roku ubiegłym i o 2% więcej w stosunku do średniej trzyletniej. W Australii, zakłada się, że  wyprodukowane zostanie  318 tys. t jabłek, czyli o 9% więcej wobec 2018 r. i 6% więcej w stosunku do średniej trzyletniej, podczas gdy zbiory w  Nowej Zelandii powinny wynieść około 591 tys. t, co stanowi 3% więcej niż rekordowy zeszłoroczny zbiór i aż o 9% więcej w stosunku do średniej trzyletniej.

Najpopularniejsze odmiany

Według szacunków WAPA, w ofercie odmian jabłek z półkuli południowej nadal dominuje Gala.  Przewiduje się, że w 2019 r., we wszystkich krajach produkujących, zostanie zebrane 1,95 mln t Gali, co stanowi ponad 37% całkowitej produkcji jabłek na tym obszarze. Jednocześnie taki poziom oznacza, że całkowita produkcja jabłek odmiany Gala spadnie o 7% w porównaniu z rokiem ubiegłym, ale wzrośnie o 1%  stosunku do średniej trzyletniej.

Drugą najpopularniejszą odmianą w produkcji jest Fuji, z prawie 16-proc. udziałem w rynku. Oczekuje się, że całkowita produkcja Fuji na półkuli południowej osiągnie w 2019 r. 826 tys. t. Byłby to aż 22-proc. wzrost w stosunku do produkcji z 2018 r., i  10-proc. wobec średniej trzyletniej.

Wolumen produkcji Red Delicious szacowany jest łącznie na poziomie 683 tys. t, tj. o 3% więcej r/r, podczas gdy przedstawione dane wskazują, że produkcja Braeburn nadal spada i w tym roku zbiory są szacowane na  113 tys. t (7% mniej r/r). Produkcja odmiany Golden Deliciuous prognozowana jest na poziomie 224 tys. t i będzie o 5% wyższa niż w roku poprzednim, ale zbliżona do średniej trzyletniej. Natomiast produkcja odmiany Granny Smith wzrośnie o 3% r/r do 491 tys. t.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.