Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wielkość produkcji
Według danych World Apple and Pear Association (WAPA), łączna produkcja jabłek na półkuli południowej w tym roku osiągnie poziom 5,26 mln t, czyli o 2% wyższy r/r.
Czołowi producenci
Chile pozostaje w tym sezonie liderem w produkcji jabłek na półkuli południowej, pomimo prognozowanego spadku wielkości zbiorów, które mają wynieść 1,67 mln t, co stanowi 5-proc. spadek r/r i 1-proc. spadek w stosunku do średniej trzyletniej. Na drugiej pozycji producenta w regionie lokuje się Brazylia, ze zbiorami na poziomie 1,15 mln t, co oznacza 5-proc. wzrost w stosunku do 2018 r. i 6-proc. wzrost w stosunku do średniej trzyletniej. Kolejnym znaczącym producentem jest Argentyna, gdzie produkcja jest szacowana na około 608 tys. t w 2019 r., tj. o 9% więcej niż w roku poprzednim, ale za to o 3% mniej w stosunku do średniej trzyletniej.
Zbiory jabłek w Afryce Południowej wyniosą 928 tys. t, czyli 5% więcej niż w roku ubiegłym i o 2% więcej w stosunku do średniej trzyletniej. W Australii, zakłada się, że wyprodukowane zostanie 318 tys. t jabłek, czyli o 9% więcej wobec 2018 r. i 6% więcej w stosunku do średniej trzyletniej, podczas gdy zbiory w Nowej Zelandii powinny wynieść około 591 tys. t, co stanowi 3% więcej niż rekordowy zeszłoroczny zbiór i aż o 9% więcej w stosunku do średniej trzyletniej.
Najpopularniejsze odmiany
Według szacunków WAPA, w ofercie odmian jabłek z półkuli południowej nadal dominuje Gala. Przewiduje się, że w 2019 r., we wszystkich krajach produkujących, zostanie zebrane 1,95 mln t Gali, co stanowi ponad 37% całkowitej produkcji jabłek na tym obszarze. Jednocześnie taki poziom oznacza, że całkowita produkcja jabłek odmiany Gala spadnie o 7% w porównaniu z rokiem ubiegłym, ale wzrośnie o 1% stosunku do średniej trzyletniej.
Drugą najpopularniejszą odmianą w produkcji jest Fuji, z prawie 16-proc. udziałem w rynku. Oczekuje się, że całkowita produkcja Fuji na półkuli południowej osiągnie w 2019 r. 826 tys. t. Byłby to aż 22-proc. wzrost w stosunku do produkcji z 2018 r., i 10-proc. wobec średniej trzyletniej.
Wolumen produkcji Red Delicious szacowany jest łącznie na poziomie 683 tys. t, tj. o 3% więcej r/r, podczas gdy przedstawione dane wskazują, że produkcja Braeburn nadal spada i w tym roku zbiory są szacowane na 113 tys. t (7% mniej r/r). Produkcja odmiany Golden Deliciuous prognozowana jest na poziomie 224 tys. t i będzie o 5% wyższa niż w roku poprzednim, ale zbliżona do średniej trzyletniej. Natomiast produkcja odmiany Granny Smith wzrośnie o 3% r/r do 491 tys. t.
Przeczytaj także
Producenci soków oraz owoców i warzyw, zrzeszeni wokół Krajowej Unii Producentów Soków oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, negatywnie oceniają podwyżkę podatku VAT do 23 proc. na napoje owocowe i warzywne.
Nieprawidłowe żywienie, zbyt niska konsumpcja warzyw i owoców oraz niedostosowanie diety do potrzeb organizmu – to częste powody zaburzeń żywieniowych, nadwagi czy otyłości, także wśród dzieci...
Według oficjalnych danych w grudniu 2018 r. ceny owoców i warzyw w Turcji wzrosły o 5,9% w ujęciu miesięcznym, natomiast roczny wzrost wyniósł 30,8%. W przemówieniu wygłoszonym 21 stycznia br. prezydent Recep Tayyip Erdoğan skrytykował rozbieżności...