Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nieprawidłowe żywienie, zbyt niska konsumpcja warzyw i owoców oraz niedostosowanie diety do potrzeb organizmu – to częste powody zaburzeń żywieniowych, nadwagi czy otyłości, także wśród dzieci. To właśnie te obszary były tematem IV Narodowego Kongresu Żywieniowego, na którym wychodząc naprzeciw wyzwaniom w żywieniu dzieci i młodzieży, ogłoszono nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. W jej podstawie, podobnie jak w nowych Piramidach dla osób starszych i ogółu społeczeństwa, także znalazły się warzywa i owoce. Jak czytamy w komentarzu do Piramidy, dzieci i młodzież mogą spożywać też szklankę soku jako porcję warzyw lub owoców.
Zgodnie z nową Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, podstawę codziennej diety nadal powinny stanowić warzywa i owoce. Dziennie należy spożywać minimum 400 gramów tych produktów, najlepiej w podziale na 5 porcji, a jedną z nich może być szklanka soku , także tego dostępnego w opakowaniach kartonowych. Jak czytamy w komentarzu do Piramidy: „Soki, które nie zawierają dodatku cukru mogą być korzystnym elementem codziennej diety dzieci i młodzieży pod warunkiem właściwego zbilansowania tej diety. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami dzieci w wieku 4.-6. r.ż. mogą spożywać dziennie do 170 ml, a od 7 r.ż. – szklankę soku owocowego dziennie[1]”.
– W wielu krajach europejskich 100% sok owocowy jest uznawany za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw. W zależności od wytycznych, zalecana dzienna porcja spożycia 100% soku owocowego waha się od 150 ml do 235 ml i może stanowić jedną porcję warzyw i owoców. To dobrze, że soki znalazły się także w komentarzu do nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, ponieważ zawierają liczne składniki mineralne i witaminy. Spożywanie soków może pomóc w osiągnięciu zalecanego dziennego spożycia witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu i wapnia. Co więcej, popularne w naszym kraju soki np.: jabłkowy i pomarańczowy mają niski indeks glikemiczny i niewielką kaloryczność, dzięki czemu bardzo dobrze wpisują się w zbilansowane żywienie – prof. dr hab. med. Wojciech Cichy – Em. Kierownik I Katedry Pediatrii i Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu.
Składniki odżywcze znajdujące się w 100% soku owocowym odgrywają istotną rolę we wsparciu utrzymywania prawidłowego stanu zdrowia, zgodnie z zatwierdzonymi oświadczeniami zdrowotnymi[2]:
Wyzwaniem pozostaje nadal przełożenie praktyki na realne zachowanie. Jednym ze sposobów na zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców w ciągu dnia, może być dołączenie szklanki soku do posiłku.
[1] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia przez zespół ekspertów pod kierunkiem prof. dr med. Mirosława Jarosza, Warszawa 2019.
[2] Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r: https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:PL:PDF
Przeczytaj także
Istnieje powszechne przekonanie, że sok świeżo wyciskany jest zdrowszy od produkowanego komercyjnie pasteryzowanego 100% soku owocowego. Taki wniosek wydaje się logiczny – w końcu sok pasteryzowany często zawiera mniejsze ilości witamin, dlatego...
Komentarz do informacji o projekcie podniesienia stawki VAT dla nektarów na 8%, a napojów z min. 20% zawartości soku/przecieru na 23%. Nowa propozycja Ministerstwa Finansów w żadnym wypadku nie załatwia sprawy, to kosmetyka, a nie rozwiązanie problemu...
Istnieje przekonanie, że 100% sok owocowy, ze względu na obecność cukrów prostych i stosunkowo niewielką zawartość błonnika, a także płynną konsystencję, może mieć negatywny wpływ na kontrolę stężenia glukozy w surowicy krwi i na masę ciała. Poglądy te jednak opierają się raczej na potocznych opiniach niż na solidnych dowodach naukowych...