Czy jesteś pewien, że odpowiednio nawadniasz swój organizm?
Zbliża się lato, a wraz z nim możemy spodziewać się pierwszych upałów. Gorące dni to idealna okazja, by aktywnie spędzić czas na wolnym powietrzu.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60% soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70% zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. Jest również aktywnym członkiem Stowarzyszenia AIJN (Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków Owocowych) oraz SGFW/IRMA (Międzynarodowy System Zapewnienia Jakości Surowców do produkcji soków). W trosce o konsumentów, dokłada starań, aby stale zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. W tym celu Stowarzyszenie KUPS powołało system samokontroli przemysłowej DSK (Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów), którego wdrożenie praktycznie wyeliminowało nieprawidłowości w procesie produkcji soków w wyniku podjętych działań korygujących. Obecnie Polska branża sokownicza jest w grupie liderów najwyższej jakości i różnorodności soków w UE. Stowarzyszenie KUPS nieprzerwanie od 2008 roku promuje ideę 5 a day, edukując konsumentów, że należy spożywać min. 400 g owoców i warzyw dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji, gdzie jedną porcję może stanowić szklanka soku. KUPS konsekwentnie promuje produkty sokownicze o wysokiej wartości i gęstości odżywczej, skomponowane z owoców i/lub warzyw zarówno tradycyjne jak i te wykorzystujące surowce i technologie innowacyjne na rynku, które zwiększają atrakcyjność produktów dla konsumenta.
Słowa kluczowe:
Zbliża się lato, a wraz z nim możemy spodziewać się pierwszych upałów. Gorące dni to idealna okazja, by aktywnie spędzić czas na wolnym powietrzu.
Konferencja uzgodnieniowa nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów nie zrezygnowali ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową wartościowych produktów bez dodanego cukru, w tym m.in. nektarów, soków wzbogaconych witaminami i napojów z co najmniej 20% zawartością soku z owoców czy warzyw, pomimo przychylnej sadownikom opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Choć aż 98% Polaków ma świadomość roli warzyw i owoców w diecie, sięgamy po nie zbyt rzadko, a tylko 1 osoba na 4 wie, ile wynosi zalecane dzienne spożycie tych produktów.
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.
Choć doskonale wiemy, że warzywa i owoce są niezbędne dla zdrowia, często o nich zapominamy. Zwłaszcza okres jesienno-zimowy sprzyja dietetycznym wymówkom, bo gdy zimno i sennie, mało kto z entuzjazmem zabiera się za siekanie składników na sałatkę. Na szczęście istnieje kilka sprytnych pomysłów na warzywa i owoce w zimowej diecie.
24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych składników. Czym dokładnie zasłużył sobie burak na własne święto?
Polska stoi przed implementacją prawa unijnego, które nakłada nowe obowiązki w zakresie ochrony środowiska – dla kraju, jak i dla polskich firm. Polscy producenci soków i napojów popierają proekologiczne inicjatywy, ale apelują o stworzenie systemu depozytowego, który umożliwi im realizację nowych obowiązków.
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...
W dobie przesycenia informacją i olbrzymiego wyboru produktów spożywczych na sklepowych półkach nie jest łatwo przyciągnąć uwagę konsumenta i zachęcić go do zakupu. Nawet mając produkt najlepiej dopasowany do oczekiwań naszej grupy docelowej, możemy mieć trudność z dotarciem do niej bez wyróżnienia właściwych informacji. Co jest teraz ważne dla konsumentów i jak to podkreślać? Czy informacje na opakowaniu są istotne i mogą skłaniać do zakupu bądź zniechęcać? Czy certyfikat jakości jest ważny? I czy pokolenie ma znaczenie?
Czerwone, żółte, a nawet brązowe, pełne smaku i aromatu – takie są właśnie polskie pomidory. Chętnie sięgamy po nie jako dodatek do kanapek, sałatek, jako składnik zup i sosów. Ale nie wszyscy wiedzą, że oprócz wyjątkowego smaku pomidory dostarczają również wielu cennych substancji odżywczych, o których szczególnie warto pamiętać podczas upałów. Dlaczego? Poznaj mało znane fakty o pomidorze!
Kluczowymi czynnikami wpływającymi na stan zdrowia i długowieczność jest sposób odżywiania się i regularna aktywność fizyczna.
Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówią, że pozbywamy się jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzecią co do wielkości grupą produktów najczęściej trafiających na śmietnik są – po pieczywie i wędlinach – świeże owoce.
Po warzywa i owoce sięgamy coraz bardziej świadomie. Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że częściej szukamy też informacji o ich właściwościach odżywczych.
Locavore – trend, który szturmem zdobył Amerykę, odważnie wkracza do Polski. Do mody na zdrowsze odżywianie, produkty bio oraz życie less waste dołącza zjawisko świadomego robienia zakupów spożywczych...
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków i 8 wiodących organizacji rolniczych w Polsce skierowało do Ministerstwa Zdrowia i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pismo, w którym sprzeciwia się...
Gorączka świątecznych przygotowań trwa w najlepsze. Już wkrótce przystroimy choinki, wręczymy bliskim prezenty i zasiądziemy wspólnie do wigilijnej kolacji...
Okrągłe, podłużne, miękkie, twarde, chropowate, gładkie, a przede wszystkim – kolorowe. Owoce i warzywa są niezwykle różnorodne nie tylko pod względem kształtu, ale i barwy.
Zjawisko starzejącego się społeczeństwa widoczne jest w wielu państwach Europy, w tym także w Polsce. Wiąże się to z nowymi wyzwaniami ekonomicznymi, jak również społecznymi.
Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku.
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia.
Czy wiedziałeś, że szklanka soku lub smoothie (ok. 200 ml) może być jedną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców?
Nowe doniesienia naukowe przedstawione podczas 13-ego Kongresu Federacji Europejskich Towarzystw Żywienia (FENS) potwierdzają, że spożywanie 100% soku pomarańczowego ma neutralny, a nawet pozytywny wpływ na...
Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety...
W ostatnich latach ukazało się wiele badań, które potwierdzają właściwości licznych biologicznie aktywnych związków występujących w sokach owocowych.
Jesień to okres przejściowy, w którym bardzo łatwo o przeziębienia. Organizm musi się odzwyczaić od letnich, ciepłych nocy, a przyzwyczaić do chłodniejszych poranków...
Doceniamy wygodę, jaką daje lekkie opakowanie kartonowe, ale też świeżość oraz jakość produktu, którą zapewnia. Mało kto jednak zastanawia się, co dzieje się z takimi opakowaniami, gdy już zostaną wykorzystane.
Superowoce, choć brzmi to banalnie, są prawdziwymi super bohaterami codziennej diety. Choć wszystkie warzywa i owoce, spożywane w minimum 5 porcjach dziennie...
Wkładanie do sklepowego koszyka wszystkiego, na co przyjdzie nam ochota, bywa kuszące. Aby więc temu zapobiegać, czasem ratujemy się listą zakupów, która pozwoli bezpiecznie...
Najnowsze badania świadomości konsumenckiej, przeprowadzone w czerwcu br., pokazują, że skład produktu, jakość lub wpływ na zdrowie są dla konsumentów
Dieta osoby aktywnej fizycznie powinna być w odpowiedni sposób zbilansowana, przede wszystkim z uwzględnieniem równowagi energetycznej. Niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej...
Nowe dane dotyczące składu soków potwierdzają bogatą matrycę składników odżywczych zawartych w 100% soku pomarańczowym, uwzględniają witaminy i składniki mineralne...
Okres wakacyjny to nie tylko wyzwanie pod względem upałów. Dopilnowanie właściwej diety staje się niełatwe, szczególnie na urlopie, kiedy nic nie musimy, co najwyżej możemy. Na odrobinę przyjemności, również pod względem jedzenia, czasem każdy z nas może sobie pozwolić...
Jak uzyskać pewność, że dany produkt spożywczy zawiera tylko naturalne składniki, a jego włączenie do diety będzie wspierało prawidłowe funkcjonowanie organizmu? Oprócz czytania etykiet i listy składników, warto rozglądać się za dodatkowym oznaczeniem na opakowaniu, np. certyfikatem, takim jak znak Certyfikowany Produkt (CP)...
Jak powinien wyglądać prawdziwy toast na zdrowie? Wzniesiony szklanką pełnego wartości odżywczych soku warzywnego lub owocowego! W Światowy Dzień Soku, który przypada na 30 maja, dowiedz się, co o soku myślą specjaliści i dlaczego może on być jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw, stanowiących podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Obecność naturalnych cukrów w 100% sokach owocowych sprawia, że nieraz pojawiają się wątpliwości, czy pod względem oddziaływania na zdrowie nie kwalifikować ich po prostu jako słodkich napojów. Jednak nowe dowody naukowe wskazują, że 100% sok owocowy ma pozytywny bądź neutralny wpływ na masę ciała, kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz podaż składników odżywczych.
Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne i witaminy kobiecie w ciąży. Dlaczego jednym z elementów właściwego żywienia może być sok pomarańczowy? Wyniki badań naukowych wskazują na złożoną matrycę składników odżywczych zawartych w soku.
Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.
W wielu krajach europejskich sok jest uznawany za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw, podobnie jest również w Polsce. Zdarza się jednak, że eksperci za porcję uznają jedynie soki świeżo wyciskane. Taka opinia może być efektem wielu mitów, które krążą wokół soków dostępnych w sklepach. Ekspert – dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ – wyjaśnia...
15-go marca obchodzony jest Europejski Dzień Konsumenta. Zgodnie z wynikami badań[1] konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz środowisko. Dowiedz się na przykładzie soków, w jaki sposób sięgając po produkty spożywcze, można łączyć zrównoważoną dietę z przyjaznym dla środowiska stylem życia.
Polski rząd pozostawia sadowników i rolników bez odpowiedzi o cele i uzasadnienie planowanej podwyżki VAT na napoje owocowe z wysoką zawartością soku. W trakcie wczorajszego posiedzenia Sejmu, wnioskodawca rządowego projektu nowelizacji, reprezentowany przez Ministerstwo Finansów, po raz kolejny nie potrafił racjonalnie uzasadnić celu planowanej podwyżki VAT na napoje owocowe na bazie naturalnego soku.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków wielokrotnie apelowała do Rządu RP o nieprzyjmowanie zmian, zaproponowanych przez Ministerstwo Finansów w zakresie podwyżki podatku VAT z 5 proc. do 23 proc. na napoje z min. 20 proc. udziałem soków lub przecierów z owoców i warzyw. Nasze apele były głosem w imieniu polskich sadowników, zrzeszonych w wielu organizacjach branżowych...
Nie wszyscy specjaliści z dziedziny żywienia i zdrowia zalecają swoim pacjentom spożywanie soku owocowego m.in. ze względu na obawy dotyczące jego indeksu glikemicznego (IG). Zarówno wśród konsumentów jak i specjalistów można spotkać się z poglądem, że soki owocowe mają wysoki indeks glikemiczny. A co na ten temat mówią wyniki badań?
Producenci soków oraz owoców i warzyw, zrzeszeni wokół Krajowej Unii Producentów Soków oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, negatywnie oceniają podwyżkę podatku VAT do 23 proc. na napoje owocowe i warzywne.
Nieprawidłowe żywienie, zbyt niska konsumpcja warzyw i owoców oraz niedostosowanie diety do potrzeb organizmu – to częste powody zaburzeń żywieniowych, nadwagi czy otyłości, także wśród dzieci...
Istnieje powszechne przekonanie, że sok świeżo wyciskany jest zdrowszy od produkowanego komercyjnie pasteryzowanego 100% soku owocowego. Taki wniosek wydaje się logiczny – w końcu sok pasteryzowany często zawiera mniejsze ilości witamin, dlatego...
Komentarz do informacji o projekcie podniesienia stawki VAT dla nektarów na 8%, a napojów z min. 20% zawartości soku/przecieru na 23%. Nowa propozycja Ministerstwa Finansów w żadnym wypadku nie załatwia sprawy, to kosmetyka, a nie rozwiązanie problemu...
Wraz z rozpoczęciem nowego roku wiele osób decyduje się na wprowadzenie zmian do stylu życia, licząc na poprawę jego jakości. Dbanie o zdrowie jest jednym z najczęściej podejmowanych wyzwań. Często jednak zdarza się, że nasze deklaracje nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości i zapał do zmian szybko mija...
Istnieje przekonanie, że 100% sok owocowy, ze względu na obecność cukrów prostych i stosunkowo niewielką zawartość błonnika, a także płynną konsystencję, może mieć negatywny wpływ na kontrolę stężenia glukozy w surowicy krwi i na masę ciała. Poglądy te jednak opierają się raczej na potocznych opiniach niż na solidnych dowodach naukowych...
Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie...
Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie dokonali badania oceny parametrów antropometrycznych i stanu nawodnienia dzieci w wieku szkolnym[1]. Odwodnienie dla ogółu badanych określono u 48,2% dzieci.[2] Co ciekawe, nadal wśród spożywanych przez dzieci płynów...
Odpowiedzi przyniesie startująca, już VIII, edycja kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Zbilansowana dieta to jeden z ważniejszych czynników wpływających na zdrowie. Świadomość co do jej znaczenia dla zachowania zdrowia wciąż rośnie. Wyzwaniem pozostaje jednak to, jak wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe, a następnie jak ich przestrzegać...
Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu...
Rodzice chcą, by ich dzieci były pełne energii oraz cieszyły się dobrym zdrowiem, także w przyszłości. Dlatego uczą, przekonują i próbują wyrobić u najmłodszych prawidłowe nawyki związane ze zdrowym stylem życia, w tym właściwym sposobem odżywiania...
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób...
W żywieniu człowieka ważną kwestią jest to, w jakim stopniu składniki odżywcze zawarte w produktach spożywczych mogą być wykorzystane przez organizm, czyli na ile są one dla niego biodostępne. Wysoką biodostępnością składników...