Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czym jest biodostępność i dlaczego substancje odżywcze z soku pomarańczowego są łatwo przyswajalne przez organizm?

Kategoria: Składniki Żywności

Pobierz materiały

W żywieniu człowieka ważną kwestią jest to, w jakim stopniu składniki odżywcze zawarte w produktach spożywczych mogą być wykorzystane przez organizm, czyli na ile są one dla niego biodostępne. Wysoką biodostępnością składników i substancji fitoodżywczych charakteryzuje się sok pomarańczowy. Wiele najnowszych badań wskazuje, że biodostępność wybranych składników soku pomarańczowego jest nawet wyższa niż dotychczas sądzono. Co ciekawe w przypadku niektórych flawonoidów biodostępność jest wyższa w sokach pasteryzowanych niż świeżo wyciskanych, czy nawet pomarańczach.

CZYM JEST BIODOSTĘPNOŚĆ?

Biodostępność jest miarą tego, w jakim stopniu zawarte w żywności składniki odżywcze są wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Pojęcie to odnosi się do witamin i składników mineralnych oraz innych związków bioaktywnych. – Biodostępność jest istotna dla możliwości wykorzystania mikroskładników diety przez organizm. Przykładowo, szpinak jest bogaty w żelazo, ale ze względu na obecność innych naturalnych związków, takich jak kwas szczawiowy, ludzki organizm wchłania niespełna 1% tego pierwiastka. Jednak wchłanianie żelaza można zwiększyć wypijając szklankę 100% soku pomarańczowego, gdyż obecna w nim witamina C wpływ na zmianę jego formy do bardziej przyswajalnej.  – wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

SOK POMARAŃCZOWY WYSOKA ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Sok pomarańczowy charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych: na 100 ml występuje 35,4 mg witaminy C, 32 μg kwasu foliowego i 227 mg potasu, a jego szklanka (200 ml) pokrywa około 50-60% zalecanego dziennego spożycia witaminy C i około 15 % dla kwasu foliowego i potasu. Interesująca jest również zawartość karotenoidów zwłaszcza beta-kryptoksantyny, luteiny i zeaksantyny, a także flawonoidów takich jak hesperydyna i narirutyna. Naukowcy od lat badają ich potencjalną wartość zdrowotną, na przykład przeciwzapalnego i przeciwutleniającego działania hesperydyny, a także jej zdolności do obniżania poziomu lipidów[1].

SOK I OWOC, A ICH BIODOSTĘPNOŚĆ

Naukowcy badają też kwestię biodostępności wybranych składników soku pomarańczowego w porównaniu z pomarańczami. Co ciekawe, niekiedy wyższą biodostępnością charakteryzuje się właśnie sok pasteryzowany.  – Warzywa i owoce zawierają błonnik pokarmowy, który może zmniejszać strawność i biodostępność. Natomiast gotowanie i rozdrabnianie, poprzez wpływ na błonnik, może wpłynąć na polepszenie wykorzystania zawartych w produktach składników pokarmowych, przykładowo karotenoidów[2]. Soki owocowe dostępne na rynku poddawane są procesowi przetwarzania (wyciskanie, pasteryzacja) który wpływa na biodostępność karotenoidów. Badanie[3] wykazało, że biodostępność ß-kryptoksantyny pochodzącej ze 100% soku pomarańczowego (pasteryzowanego) była 1,8 razy wyższa niż jej biodostępność z owoców. Z kolei metodą in vitro wykazano, że ß-kryptoksantyna w 100% soku pomarańczowym (pasteryzowanym) była 5-krotnie bardziej biodostępna niż w pomarańczach – dodaje dr Włodarek.

Również biodostępność flawonoidów (hesperydyny oraz narirutyny) wydaje się być większa z pasteryzowanego soku pomarańczowego niż z całych pomarańczy. – Badania wskazują, że pomimo znacznie mniejszej zawartości flawonoidów w soku w stosunku do owoców, u osób badanych wydalanie z moczem metabolitów flawonoidów było podobne niezależnie czy spożywali oni sok czy całe owoce pomarańczy. Zjawisko to próbuje się wyjaśnić albo większą biodostępnością flawonoidów z soków albo „wysyceniem” wchłaniania oraz metabolizmu flawonoidów dostarczanych z pokarmem, gdy ich ilość osiągnie określony limit [4] – wyjaśnia dalej dr Włodarek.

Badania wskazują, że pochodzące z owoców substancje bioaktywne mogą odgrywać ważną rolę w kontekście utrzymania zdrowia organizmu i obniżania ryzyka wystąpienia niektórych chorób przewlekłych. Coraz liczniejsze badania[5] wykazują, że spożywanie 100% soków, w tym pasteryzowanego soku z pomarańczy ma korzystny wpływ na zdrowie, co jest związane z obecnością w nich różnych związków bioaktywnych.

Więcej informacji w zakresie badań nad biodostępnością składników odżywczych z soku pomarańczowego znajdą Państwo w dołączonym poniżej opracowaniu oraz na stronie www.fruitjuicematters.pl.

Źródła:

[1] Li C und Schluesener H (2017): Health-promoting effects of the citrus flavanone hesperidin. Crit Rev Food Sci Nutr 57: 613-631

[2] Aschoff JK i wsp. (2015) Bioavailability of β-cryptoxanthin is greater from pasteurized orange juice than from fresh oranges - a randomized cross- over study. Mol Nutr Food Res 59: 1896-904.

[3] Ibidem.

[4] Ibidem

[5] Homayouni F et al. (2017) Hesperidin Supplementation Alleviates Oxidative DNA Damage and Lipid Peroxidation in Type 2 Diabetes: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Phytother Res 31: 1539-1545.

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe
Autor:KUPS, Fruit Juice Matters
KUPS, Fruit Juice Matters
Komentarz: dr hab. Dariusz Włodarek
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Dowiedz się więcej:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.