Szklanka soku poprawia pamięć, koncentrację i spostrzegawczość
Zjawisko starzejącego się społeczeństwa widoczne jest w wielu państwach Europy, w tym także w Polsce. Wiąże się to z nowymi wyzwaniami ekonomicznymi, jak również społecznymi.
O programie Fruit Juice Matters (Poznaj Soki Owocowe)
Fruit Juice Matters jest inicjatywą skierowaną do specjalistów z dziedziny żywienia i zdrowia człowieka. W ramach programu przedstawiane są najnowsze doniesienia naukowe dotyczące prozdrowotnych właściwości 100% soków owocowych. Inicjatywa nie promuje żadnych marek ani producentów.
W ramach inicjatywy Fruit Juice Matters Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Soków Owocowych (AIJN), w Polsce przy współpracy Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) pragniemy uporządkować debatę dotyczącą soków przedstawiając jednoznaczne, poparte danymi naukowymi informacje. AIJN wspiera plantatorów, producentów i całą branżę soków owocowych. Pomaga dzielić się wiedzą i faktami na temat korzystnego wpływu 100% soków na stan zdrowia. Program Fruit Juice Matters, którego podstawą są dane naukowe, jest prowadzony w 14 krajach Europy. Jego celem jest prezentowanie wiarygodnych i obiektywnych badań dotyczących soków owocowych. W ramach Programu pragniemy przekazywać bezstronne informacje na temat korzyści wynikających ze spożywania 100% soków owocowych jako elementu zbilansowanej diety, który może przyczynić się do utrzymania właściwego zdrowia i dobrego samopoczucia.
W ramach inicjatywy Fruit Juice Matters współpracujemy z lokalnymi stowarzyszeniami producentów soków owocowych w 14 krajach. Współpraca ta ma na celu dzielenie się informacjami naukowymi i opiniami wybitnych ekspertów oraz publikowanie jednoznacznych i rzetelnych danych naukowych dla wszystkich zainteresowanych: począwszy od naukowców i lekarzy, poprzez dietetyków i specjalistów od żywienia, po dziennikarzy i konsumentów.
Nasze działania obejmują zapewnienie kompleksowej informacji naukowej dotyczących soków owocowych specjalistom ochrony zdrowia (m.in. streszczenia literatury, zestawienie faktów, tabele z informacjami o składnikach odżywczych), prezentujemy dane podczas wydarzeń branżowych oraz udostępniamy obiektywne informacje mediom. Każdy kraj uczestniczący w Programie prowadzi lokalną stronę internetową poświęconą inicjatywie Fruit Juice Matters, na której prezentowane są również istotne dla danego rynku dane i informacje o podejmowanych działaniach. Naciśnij ikonę flagi w prawym górnym rogu strony, aby przejść na strony Programu pozostałych państw.
Słowa kluczowe:
Zjawisko starzejącego się społeczeństwa widoczne jest w wielu państwach Europy, w tym także w Polsce. Wiąże się to z nowymi wyzwaniami ekonomicznymi, jak również społecznymi.
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia.
Nowe doniesienia naukowe przedstawione podczas 13-ego Kongresu Federacji Europejskich Towarzystw Żywienia (FENS) potwierdzają, że spożywanie 100% soku pomarańczowego ma neutralny, a nawet pozytywny wpływ na...
W ostatnich latach ukazało się wiele badań, które potwierdzają właściwości licznych biologicznie aktywnych związków występujących w sokach owocowych.
Nowe dane dotyczące składu soków potwierdzają bogatą matrycę składników odżywczych zawartych w 100% soku pomarańczowym, uwzględniają witaminy i składniki mineralne...
Okres wakacyjny to nie tylko wyzwanie pod względem upałów. Dopilnowanie właściwej diety staje się niełatwe, szczególnie na urlopie, kiedy nic nie musimy, co najwyżej możemy. Na odrobinę przyjemności, również pod względem jedzenia, czasem każdy z nas może sobie pozwolić...
Obecność naturalnych cukrów w 100% sokach owocowych sprawia, że nieraz pojawiają się wątpliwości, czy pod względem oddziaływania na zdrowie nie kwalifikować ich po prostu jako słodkich napojów. Jednak nowe dowody naukowe wskazują, że 100% sok owocowy ma pozytywny bądź neutralny wpływ na masę ciała, kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz podaż składników odżywczych.
Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne i witaminy kobiecie w ciąży. Dlaczego jednym z elementów właściwego żywienia może być sok pomarańczowy? Wyniki badań naukowych wskazują na złożoną matrycę składników odżywczych zawartych w soku.
Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.
Nie wszyscy specjaliści z dziedziny żywienia i zdrowia zalecają swoim pacjentom spożywanie soku owocowego m.in. ze względu na obawy dotyczące jego indeksu glikemicznego (IG). Zarówno wśród konsumentów jak i specjalistów można spotkać się z poglądem, że soki owocowe mają wysoki indeks glikemiczny. A co na ten temat mówią wyniki badań?
Istnieje powszechne przekonanie, że sok świeżo wyciskany jest zdrowszy od produkowanego komercyjnie pasteryzowanego 100% soku owocowego. Taki wniosek wydaje się logiczny – w końcu sok pasteryzowany często zawiera mniejsze ilości witamin, dlatego...
Istnieje przekonanie, że 100% sok owocowy, ze względu na obecność cukrów prostych i stosunkowo niewielką zawartość błonnika, a także płynną konsystencję, może mieć negatywny wpływ na kontrolę stężenia glukozy w surowicy krwi i na masę ciała. Poglądy te jednak opierają się raczej na potocznych opiniach niż na solidnych dowodach naukowych...
Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie...
Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie dokonali badania oceny parametrów antropometrycznych i stanu nawodnienia dzieci w wieku szkolnym[1]. Odwodnienie dla ogółu badanych określono u 48,2% dzieci.[2] Co ciekawe, nadal wśród spożywanych przez dzieci płynów...
W żywieniu człowieka ważną kwestią jest to, w jakim stopniu składniki odżywcze zawarte w produktach spożywczych mogą być wykorzystane przez organizm, czyli na ile są one dla niego biodostępne. Wysoką biodostępnością składników...