Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

5 sposobów na to, jak połączyć wakacje i zbilansowaną dietę

Kategoria: Składniki Żywności

Okres wakacyjny to nie tylko wyzwanie pod względem upałów. Dopilnowanie właściwej diety staje się niełatwe, szczególnie na urlopie, kiedy nic nie musimy, co najwyżej możemy. Na odrobinę przyjemności, również pod względem jedzenia, czasem każdy z nas może sobie pozwolić, warto jednak pamiętać o kilku prostych trikach, dzięki którym będziemy mieli mnóstwo energii za sprawą dostarczenia wartościowych składników odżywczych.

Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum wyjaśnia, na co zwracać uwagę podczas gorących, wakacyjnych dni – Pamiętajmy przede wszystkim o odpowiednim nawodnieniu i spożywaniu warzyw i owoców, które są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Choć na urlopie często mamy inne priorytety niż dbanie o to, co jemy, to jednak jest kilka prostych metod, dzięki którym spożywanie 5 porcji warzyw i owoców jest możliwe także na wakacjach. Jest to o tyle ważne, że wysokie temperatury sprawiają, że szybciej tracimy wodę z organizmu oraz elektrolity, które utrzymują prawidłowe nawodnienie. Te „straty”, także wody, możemy uzupełnić m.in. warzywami i owocami w różnej formie. 

Śniadanie na dzień dobry

 – Rolą śniadania jest przede wszystkim dostarczenie nam energii na pierwszą część dnia. Niezależnie od pory, kiedy je spożywamy, warto już od tego pierwszego posiłku wprowadzać warzywa i owoce w różnej formie. Jakiej? Na przykład szklanki (ok. 200 ml) soku pomarańczowego, który zawiera m.in. witaminę C oraz potas, który powinniśmy dostarczać organizmowi szczególnie w upalne dni. Co ważne, spożywać możemy nie tylko świeżo wyciskane soki, ale także te dostępne np. w kartonowych opakowaniach. Soki, także pasteryzowane, mają porównywalne wartości odżywcze do owoców i warzyw, z których powstają – wyjaśnia dr Kozioł-Kozakowska.

Próbuj regionalnych smaków

Niezależnie od miejsca, w którym spędzasz urlop, możesz połączyć przyjemne z pożytecznym. Próbuj nowych smaków w tradycyjnym, regionalnym wydaniu, zwracając jednocześnie uwagę na zawartość owoców i warzyw – przykładowo gazpacho to hiszpański chłodnik z pomidorów, briami to grecka zapiekanka warzywna, a zupa brzadowa to kaszubski przysmak z suszonych owoców. W ten przyjemny sposób nie tylko poznasz kulinarny aspekt zakątka, w którym spędzasz urlop, ale też zadbasz o kolejną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców w jadłospisie.

Grill i ognisko

Potrawy z grilla czy z ogniska to nieodzowny element biwaków i wypadów za miasto. Aby było i pysznie, i zdrowo, postaw na szaszłyki warzywne, także z ogniska. Nadziej wybrane warzywa na przygotowany patyk, zwróć jedynie uwagę, aby wybrać gatunki odpowiednio twarde, które nie rozpadną się podczas pieczenia. A co powiesz na pieczone jabłka? Grillowane lub pieczone owoce to też jeden ze sposobów na zachowanie zbilansowanej diety w letnie dni, bez potrzeby odmawiania sobie przyjemności.

Przekąska w trasie

Nawet w trasie, jadąc na wakacje, możesz zadbać o dostarczenie składników odżywczych. Proste metody są najlepsze – schowaj do plecaka jabłko, gruszkę czy pokrojoną na kawałki marchewkę. – Każda owocowo-warzywna przekąska czy sok to nie tylko inwestycja we właściwe nawodnienie, ale także dodatkowe mikro i makroelementy dla organizmu. Wybór jest ogromny, także w kontekście soków – np. pomidorowy zawiera potas, który wspiera utrzymywanie równowagi elektrolitowej w organizmie. Sok z buraka to m.in. żelazo i witaminy z grupy B. Płynna forma  jest wygodna, szczególnie w podróży, a kartonowe opakowanie ułatwia transport i daje gwarancję świeżości i wysokiej jakości odżywczej produktu – wyjaśnia dr Kozioł-Kozakowska.

Domowy sposób na ochłodę

Najlepszy sposób na pyszne ochłodzenie? Lody, które możesz przygotować samodzielnie. Użyj swoich ulubionych owoców, dodaj do nich np. sok jabłkowy, który połączy całą strukturę, i zamroź. W ten sposób nie tylko poczujesz ulgę przy upałach, ale też dodasz kolejne składniki odżywcze do swojej codziennej diety.

Sposobów na utrzymanie zbilansowanego żywienia na urlopie jest mnóstwo, wystarczy jedynie odrobina wyobraźni. Podejmij wakacyjne #wyzwanie5porcji i zadbaj o zbilansowane żywienie.

Więcej informacji na www.5porcji.pl 

Autor: KUPS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 30.05.2019

    Światowy Dzień Soku: Co o soku myślą specjaliści?

    Jak powinien wyglądać prawdziwy toast na zdrowie? Wzniesiony szklanką pełnego wartości odżywczych soku warzywnego lub owocowego! W Światowy Dzień Soku, który przypada na 30 maja, dowiedz się, co o soku myślą specjaliści i dlaczego może on być jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw, stanowiących podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

    Czytaj więcej
  • 24.05.2019

    Nowe badania naukowe udowadniają, że 100% sok pomarańczowy ma zaskakujące właściwości zdrowotne

    Obecność naturalnych cukrów w 100% sokach owocowych sprawia, że nieraz pojawiają się wątpliwości, czy pod względem oddziaływania na zdrowie nie kwalifikować ich po prostu jako słodkich napojów. Jednak nowe dowody naukowe wskazują, że 100% sok owocowy ma pozytywny bądź neutralny wpływ na masę ciała, kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz podaż składników odżywczych.

    Czytaj więcej
  • 02.04.2019

    Sok a fruktoza – czy jest się czego bać?

    Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.