Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak powinien wyglądać prawdziwy toast na zdrowie? Wzniesiony szklanką pełnego wartości odżywczych soku warzywnego lub owocowego! W Światowy Dzień Soku, który przypada na 30 maja, dowiedz się, co o soku myślą specjaliści i dlaczego może on być jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw, stanowiących podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Aż 80% lekarzy i dietetyków uznaje picie soków za naturalną formę uzupełnienia witamin w organizmie,[1] a szklanka soku (ok. 200 ml) może stanowić jedną z dziennych, zalecanych porcji warzyw i owoców.[2] To wygodna i praktyczna forma uzupełnienia witamin i składników odżywczych, którą możesz zastosować w każdym miejscu. Z okazji Dnia Soku, specjaliści podpowiadają, które soki możesz wybrać, dopasowując je do okoliczności tak, aby zmaksymalizować korzyści z ich spożywania.
Do śniadania
Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, gdyż pomaga przyspieszyć metabolizm, który w trakcie snu zwalnia, dostarcza nam ono także energii na początek dnia. Warto jadać je o regularnych porach, dostarczając białka oraz węglowodanów, a popijając np.: sokiem pomidorowym, bogatym w likopen o właściwościach antyoksydacyjnych. Dobrym pomysłem jest także sok pomarańczowy. Szklanka (ok. 200 ml) soku pomarańczowego zaspokaja aż do 90% referencyjnego zapotrzebowania na witaminę C. Co ciekawe, zwiększa ona biodostępność żelaza niehemowanego, czyli pochodzącego z zielonych warzyw liściastych, suplementów diety, czy żywności wzbogaconej, dlatego zaleca się spożywanie soku pomarańczowego do posiłków. Jest on dodatkowo źródłem polifenoli, wykazujących właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych odmian nowotworowych – wyjaśnia dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dotyczy to także soku z soku zagęszczonego, dostępnego w kartonowych opakowaniach – 79% lekarzy i dietetyków uważa, że są one zdrowe właśnie ze względu na zawartość witamin.[3]
Na wycieczce postaw na karton
Czy to wycieczka rowerowa, czy krajoznawcza, warto nie tylko zadbać o odpowiednie nawodnienie, ale także o ochronę przed słońcem. Świetnie sprawdzi się sok w kartonowym opakowaniu, którego największą zaletą jest ochrona znajdującego się wewnątrz produktu przed szkodliwym działaniem światła i tlenu. Który sok warto zabrać ze sobą? Na przykład marchwiowy. Szklanka soku marchwiowego, czyli około 200 ml, zaspokaja w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, powstającą z obecnego w soku beta-karotenu. Jest ona ważna dla wzroku, układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego, a także dla skóry. Stanowi dodatkową ochronę przed promieniami UV przy stosowaniu kremów z filtrem, dlatego też sprawdza się w sytuacjach, kiedy zamierzamy dłużej przebywać na słońcu, nie tylko na plaży, ale i w górach czy mieście. Należy pamiętać że beta-karoten wchłania się najlepiej w obecności tłuszczu, dlatego warto sok spożywać w trakcie posiłków – tłumaczy dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.
Trening z sokiem
Każda aktywność fizyczna wymaga dostarczenia dodatkowych składników odżywczych, gdyż nasz organizm wykazuje wtedy większe zapotrzebowanie na nie. Dieta dopasowana do rodzaju treningu, ale też jego zaawansowania, jest równie ważna, jak jego prawidłowe wykonanie. Warto więc sięgnąć po rozwiązania pełnowartościowe, takie jak warzywa, owoce, a także ich przetwory. Sok z buraka dzięki zawartości azotanów zwiększa wydolność i wytrzymałość mięśniową, co sprawdza się szczególnie przy treningach cardio, czyli przerywanym, intensywnym wysiłku z krótkimi okresami odpoczynku. Odczuwalne zmęczenie również jest mniejsze, co pozwala wydłużyć trening. Poprawia się także wydolność sercowo-oddechowa, dlatego też osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić sok z buraka do swojej diety, zwłaszcza przed treningiem – podkreśla dr Dariusz Włodarek.
Czerwone z pomidora, fioletowe z buraka, pomarańczowe z marchewki, ciemnożółte z jabłek – soki owocowe i warzywne, również te w kartonowych opakowaniach, to nie tylko szeroka paleta barw, ale także witamin i składników mineralnych. Z okazji Dnia Soku wybierz swój ulubiony i korzystaj z dobrodziejstw natury, wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu; podejmij #WYZWANIE5PORCJI!
Więcej informacji na www.5porcji.pl
Źródła:
[1] Raport z badania ilościowego IQS dla KUPS, grudzień 2018 r. Badanie wiedzy specjalistów na temat zasad prawidłowego odżywiania. Badanie metodą CATI, próba ogólnopolska = 180.
[2] https://ncez.pl/upload/piramida-dla-doroslych-opis866.pdf
[3] Raport z badania ilościowego IQS dla KUPS, grudzień 2018 r. Badanie wiedzy specjalistów na temat zasad prawidłowego odżywiania. Badanie metodą CATI, próba ogólnopolska = 180.
Przeczytaj także
Obecność naturalnych cukrów w 100% sokach owocowych sprawia, że nieraz pojawiają się wątpliwości, czy pod względem oddziaływania na zdrowie nie kwalifikować ich po prostu jako słodkich napojów. Jednak nowe dowody naukowe wskazują, że 100% sok owocowy ma pozytywny bądź neutralny wpływ na masę ciała, kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz podaż składników odżywczych.
Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne i witaminy kobiecie w ciąży. Dlaczego jednym z elementów właściwego żywienia może być sok pomarańczowy? Wyniki badań naukowych wskazują na złożoną matrycę składników odżywczych zawartych w soku.
Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.