Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

Kategoria: Składniki Żywności

Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po soki oraz przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ciekawych przetworów z owoców i warzyw, które doskonale pomogą nam urozmaicić dietę, skrócić czas przygotowania posiłków oraz dostarczą cennych witamin. Warto podkreślić, że dzisiejsza technologia pozwala na produkcję żywności w taki sposób, aby zachowała ona wysoką wartość odżywczą. Dzieje się tak między innymi ze względu na często stosowany (zarówno w domowych warunkach, jak i w przemyśle), proces pasteryzacji, a także dzięki wykorzystaniu odpowiednich opakowań.

Mrożenie

Mrożenie należy do jednej z najpopularniejszych, a zarazem najlepszych metod utrwalania żywności w tym warzyw i owoców. Mrożone warzywa i owoce zachowują większość witamin i składników mineralnych, spożywając je możemy uzupełnić niedobory cennych składników odżywczych w naszej diecie. Mrożonki można wykorzystać do przygotowywania zup, dań głównych, czy deserów. Warto pamiętać, że przed zamrożeniem warzywa i owoce są blanszowane, dlatego można je gotować krócej niż świeże.

Kiszenie

Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory, paprykę czy też fasolę. – Kiszona kapusta to nie tylko porcja witaminy C, ale też naturalny probiotyk – ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, podobnie jak ogórki kwaszone. Należy jednak pamiętać, że są to przetwory zawierające dużo soli – wyjaśnia dr hab. Iwona Traczyk, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Zdrowiu, WUM.

Suszenie

Najczęściej suszy się warzywa i owce takie jak: morele, śliwki, jabłka, daktyle, gruszki, włoszczyznę i grzyby. Nie zaleca się suszenia m.in. truskawek, porzeczek, poziomek i agrestu ze względu na znajdującą się w nich w dużej ilości witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą.

Pasteryzacja

Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie utraty nieodpornych na wysokie temperatury witamin. – Podczas tego procesu zachowywana jest większość składników mineralnych oraz antyoksydantów. W przypadku pomidorów pasteryzacja korzystnie wpływa na zawartość cennego dla zdrowia antyoksydantu – likopenu. Dlatego warto wprowadzić do diety sok pomidorowy i inne pasteryzowane przetwory z tych warzyw – komentuje dr hab. Iwona Traczyk.

Soki

Soki są również dobrym sposobem na uzupełnienie witamin i składników mineralnych. Powstają one z warzyw i owoców, dlatego mają zbliżoną wartość odżywczą co te produkty, za wyjątkiem błonnika pokarmowego, którego w soku jest mniej niż w surowcach. Porcja soku pomarańczowego będzie dobrym źródłem cennej dla zdrowia witaminy C, zwłaszcza w okresie zimowym. Może to być także sok pasteryzowany, dostępny w opakowaniach kartonowych. Warstwowa budowa tych opakowań zabezpiecza produkt przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, m.in. światłem czy tlenem. – Porcja soku pomarańczowego 100% (ok. 200 ml), , także tego w opakowaniach kartonowych zapewnia ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – mówi dr hab. Iwona Traczyk.

Podejmij zimowe wyzwanie i pamiętaj o właściwym spożyciu owoców i warzyw. Szeroki asortyment przetworów i soków pomoże uzupełnić twoją dietę w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i składniki mineralne.

Autor:KUPS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.