Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Odpowiedzi przyniesie startująca, już VIII, edycja kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Zbilansowana dieta to jeden z ważniejszych czynników wpływających na zdrowie. Świadomość co do jej znaczenia dla zachowania zdrowia wciąż rośnie. Wyzwaniem pozostaje jednak to, jak wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe, a następnie jak ich przestrzegać. W ramach startującej, VIII już, kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” zrealizowane zostaną działania wspierające konsumentów w zmianie postaw żywieniowych. Organizatorem programu jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).
Prawidłowe żywienie, którego podstawę powinny stanowić warzywa, owoce i przetwory z nich pochodzące, na przykład soki, jest bardzo istotnym elementem wpływającym na ogólny stan zdrowia. Świadomość tego faktu w społeczeństwie jest coraz większa. Z badań przeprowadzonych na grupie mam wynika, że 71% z nich wie czym jest zbilansowana dieta*. Jednak często jest to wiedza deklaratywna. Jedną z barier, na którą wskazywali respondenci w badaniu z 2015 roku** był brak czasu. – W dobie ciągłego pośpiechu oraz braku czasu, konsumenci, zarówno dorośli jak i dzieci, nie odżywiają się tak jak, wiedzą że powinni. Boją się wysiłku, z którym utożsamiają zmianę i nie potrafią oprzeć się dotychczasowym, nieprawidłowym nawykom. Dlatego niezbędne jest uświadomienie konsumentom, że zdrowie leży w ich własnych rękach. Ważne jest też wskazanie jak, w prosty sposób podejmować i realizować świadome decyzje żywieniowe. Dlatego działania w ramach VIII edycji „5 porcji warzyw, owoców lub soku” będą miały na celu, zainicjowanie realnej zmiany postaw konsumentów – mówi Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
*Raport z badania ilościowego IQS dla Stowarzyszenia KUPS, marzec 2018 r. Badanie CAWI Panel, ogólnopolska, matki dzieci uczęszczających do szkoły podstawowej, klasy 2-3, N=203
**Badanie KUPS, mamy dzieci w wieku 3-12 lat, N=200, CATI (wykonane w lutym 2015 r. przez Millward Brown)
Przeczytaj także
Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu...
Rodzice chcą, by ich dzieci były pełne energii oraz cieszyły się dobrym zdrowiem, także w przyszłości. Dlatego uczą, przekonują i próbują wyrobić u najmłodszych prawidłowe nawyki związane ze zdrowym stylem życia, w tym właściwym sposobem odżywiania...
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób...
W żywieniu człowieka ważną kwestią jest to, w jakim stopniu składniki odżywcze zawarte w produktach spożywczych mogą być wykorzystane przez organizm, czyli na ile są one dla niego biodostępne. Wysoką biodostępnością składników...