Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podejmij noworoczne wyzwanie i zmień nawyki na lepsze

Kategoria: Składniki Żywności

Wraz z rozpoczęciem nowego roku wiele osób decyduje się na wprowadzenie zmian do stylu życia, licząc na poprawę jego jakości. Dbanie o zdrowie jest jednym z najczęściej podejmowanych wyzwań. Często jednak zdarza się, że nasze deklaracje nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości i zapał do zmian szybko mija. Niekiedy też przecenia się stopnień trudności nowego zadania. Warto jednak wiedzieć, że proces zmian nie musi być trudny, niewygodny, czy kosztowny, wiele zależy od samego nastawienia. Dowiedz się, co możesz zrobić, aby podjąć noworoczne wyzwanie i w końcu skutecznie zmienić nawyki!

ZADBAJ O DIETĘ

Liczne publikacje naukowe[1], dowodzą, że dieta bogata w warzywa i owoce ma pozytywny wpływ na samopoczucie oraz funkcjonowanie organizmu. Jednak wiele osób pomija je w swoim jadłospisie zastępując mniej zdrowymi produktami. Dieta, w której warzywa i owoce zajmują marginalne miejsce, dostarcza organizmowi zbyt mało witamin i składników mineralnych, a także innych substancji wspierających działania antyoksydacyjne. Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne spożycie tych produktów na dzień wynosi 400 gramów w co najmniej 5 porcjach.

Często słysząc, że mamy zjeść prawie pół kilograma warzyw i owoców w ciągu dnia wydaje nam się to trudne. Może wynika to z faktu, że nie ma powszechnej świadomości, czym jest porcja? Warto zatem wiedzieć, że porcją może być jeden średni owoc czy warzywo lub kilka mniejszych! Jednak porcja to nie tylko świeże warzywa lub owoce – dobrze o tym pamiętać, zwłaszcza, gdy mija na nie sezon. Porcją może być też talerz warzywnej zupy, a także kartonik lub szklanka soku (200 ml).

Czy wiesz, że np.: porcja soku jabłkowego (ok. 200 ml) dostarcza potasu w wysokości aż 220 mg. Składnik ten m.in. przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Z kolei szklanka soku marchwiowego pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, czyli prowitaminę A który wpływa na piękną skórę.

Zapamiętaj!

Warto planować swoje posiłki z wyprzedzeniem i uwzględnić rekomendowane 5 porcji warzyw i owoców. Najlepiej, aby składały się one na 3 porcje warzyw i 2 owoców. Pokrój jabłko do owsianki, zjedz pomidora do kanapki, na drugie śniadanie wypij sok, zjedz warzywa do obiadu, a na kolacje przygotuj sobie pożywną sałatkę i już jest 5 porcji!

RUSZAJ SIĘ

Zgodnie z zaleceniami IŻŻ najlepsze efekty osiągniemy wykonując codziennie różne ćwiczenia. Nie musi być to ciężki trening na siłowni czy długodystansowy bieg. Wystarczy na przykład poświęcić poł godziny każdego dnia na energiczny, szybki marsz. Można też wykonywać ćwiczenia klika razy po 10 minut. Ważne, żeby w sumie ruszać się zalecane minimum pół godziny[2]. Zimowa aura może nie zachęcać do spacerów, ale wystarczy, że wracając do domu wysiądziesz kilka przystanków wcześniej lub zamiast windy skorzystasz ze schodów! Internet oferuje szeroką gamę treningów, które z powodzeniem można wykonywać w domu, nawet nie posiadając profesjonalnego sprzętu.

Od dziecka uczymy się zasady, że ruch to zdrowie, warto więc zainwestować trochę czasu na aktywność fizyczną – WYSTARCZY 30 MINUT DZIENNIE!

ZADBAJ O SWOJE OTOCZENIE

Dbanie o zdrowie, to nie tylko dieta i aktywność fizyczna, ale także troska o to, co nas otacza, czyli środowisko. Niestety negatywne zmiany, w nim zachodzące są czasem trudne do obserwacji, a przez to zagrożenia są bagatelizowane. Warto jednak podjąć wyzwanie i od nowego roku przyjąć postawę przyjazną naturze. Każdy z nas pragnie żyć w zdrowym domu, a zmieniając własne zachowania możemy przyczynić się do ograniczenia zanieczyszczenia środowiska w naszym najbliższym otoczeniu. Często są to bardzo proste działania. Dobrym przykładem jest segregacja śmieci – dzięki niej dajemy drugie życie produktom. Na przykład opakowania po sokach należy wrzucać do żółtego pojemnika, trafiają one do sortowni, a następnie do papierni i są przetwarzane na wiele innych produktów, takich jak: ręczniki papierowe czy chusteczki. Jest to możliwe dzięki temu, że głównym składnikiem opakowania kartonowego jest papier (75%). Warto jednak podkreślić, że wszystkie materiały wchodzące w skład opakowania kartonowego do płynnej żywności nadają się do przetworzenia. To znaczy, że cały karton, łącznie z nakrętką można poddać dalszemu przetwarzaniu. Istotny jest także symbol FSC® – jeśli znajdziesz taki na opakowaniu masz pewność, że powstało ono z drewna certyfikowanego, pochodzącego z lasów zarządzanych odpowiedzialnie. W takich lasach m.in. chroniona jest flora i fauna, a pozyskiwanie zasobów leśnych nie przekracza bezpiecznego poziomu, po którym ich odnowienie byłoby niemożliwe.

Uwierzmy, że zmiana nawyków żywieniowych to naprawdę nic trudnego. Każdy może to zrobić! Wystarczy chcieć! Nastaw się pozytywnie i podejmij noworoczne wyzwanie – #WYZWANIE5PORCJI, jedz więcej warzyw, owoców, pij soki, chodź na spacery i dbaj o swoje otoczenie!

Źródła:

[1] W. Płocharski, J. Markowski, B. Nosecka, U. Pytasz, K. Rutkowski, K. Stoś, Owoce, warzywa, soki – ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2013

[2]   http://www.izz.waw.pl/pl/aktywno-fizyczna

Autor:KUPS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 10.12.2018

    Sok a efekt metaboliczny i otyłość

    Istnieje przekonanie, że 100% sok owocowy, ze względu na obecność cukrów prostych i stosunkowo niewielką zawartość błonnika, a także płynną konsystencję, może mieć negatywny wpływ na kontrolę stężenia glukozy w surowicy krwi i na masę ciała. Poglądy te jednak opierają się raczej na potocznych opiniach niż na solidnych dowodach naukowych...

    Czytaj więcej
  • 30.11.2018

    Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie...

    Czytaj więcej
  • 24.10.2018

    Jak wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe?

    Odpowiedzi przyniesie startująca, już VIII, edycja kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Zbilansowana dieta to jeden z ważniejszych czynników wpływających na zdrowie. Świadomość co do jej znaczenia dla zachowania zdrowia wciąż rośnie. Wyzwaniem pozostaje jednak to, jak wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe, a następnie jak ich przestrzegać...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.