Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczne, odnawialne, przetwarzalne. Nieoczywiste fakty na temat recyklingu opakowań kartonowych

Kategoria: Biznes

Doceniamy wygodę, jaką daje lekkie opakowanie kartonowe, ale też świeżość oraz jakość produktu, którą zapewnia. Mało kto jednak zastanawia się, co dzieje się z takimi opakowaniami, gdy już zostaną wykorzystane. Warto pochylić się nad kwestią ich recyklingu przy okazji obchodzonego 15 września Dnia Opakowań Kartonowych.

Trzy warstwy bezpieczeństwa

Opakowanie ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa przechowywanej w nim żywności – tę opinię podziela 93 proc. lekarzy i dietetyków, biorących udział w badaniu wiedzy specjalistów na temat zasad prawidłowego odżywiania. Jednocześnie tylko połowa ankietowanych wie, że kartony, w których sprzedaje się soki, nektary i napoje, pozwalają zachować odpowiednie walory odżywcze produktu. Tymczasem każde opakowanie, począwszy od małego soku, po rodzinny, 2-litrowy karton, skonstruowane jest w sposób gwarantujący konsumentom maksimum walorów smakowych i odżywczych. Składa się z połączonych ze sobą 3 materiałów: papieru (stabilnego elementu konstrukcyjnego); polietylenu (chroniącego papier przed przemoknięciem) oraz aluminium, które gwarantuje bezpieczeństwo i świeżość produktu.

Karton w połączeniu z technologią aseptycznego nalewu zapewnia dłuższy termin przydatności produktów do spożycia bez konieczności przechowywania ich przed otwarciem w warunkach chłodniczych / w lodówce. Budowa kartonu oraz proces samej produkcji wykluczają konieczność dodawania do produktu konserwantów. To kwestia szczególnie istotna z żywieniowego punktu widzenia – soki w opakowaniach kartonowych zachowują swoją wysoką wartość odżywczą. Mogą być nawet do trzech dni po otwarciu bezpiecznie spożywane i z powodzeniem zastąpić jedną z niezbędnych dziennych porcji owoców i warzyw. Według ekspertów takich porcji powinniśmy spożywać dziennie minimum 5, a jedną z nich możne stanowić porcja soku.

Całość do recyklingu

Bezpieczeństwo to niejedyny walor kartonowych opakowań. Stanowią one też źródło surowców odnawialnych – wszystkie komponenty użyte do ich produkcji nadają się do dalszego przetwarzania i mogą być bazą do produkcji zupełnie nowych przedmiotów użytkowych.

Najcenniejszym surowcem, odzyskiwanym z opakowań kartonowych jest papier, czyli celuloza. Pozyskiwana ze źródeł naturalnych, tj. z drzew, podlega 100-proc. recyklingowi, prowadzonemu nawet w kilku cyklach. Również zawarte w kartonach aluminium i tworzywa podlegają procesowi odzysku lub recyklingu.

Opakowanie kartonowe może być wykorzystane we wtórnym obiegu pod warunkiem, że zostanie właściwie posortowane. Należy pamiętać żeby opakowania kartonowe wyrzucać zawsze do pojemników na tworzywa sztuczne. Stamtąd trafią prosto do specjalistycznych przedsiębiorstw, zajmujących się odzyskiwaniem surowców wtórnych, gdzie zostanie z nich oddzielona celuloza, a wszystko poza nią będzie poddane rozdrobnieniu.

Drugie życie opakowań

Surowce wtórne uzyskane ze zużytych opakowań kartonowych, trafiają do producentów różnego rodzaju wyrobów codziennego użytku. Choć rzadko zastanawiamy się nad pochodzeniem przedmiotów, bez których trudno nam się obyć, wiele z nich jest zwieńczeniem kilkuetapowego procesu recyklingu. Na przykład z wyodrębnionej z opakowań kartonowych celulozy powstają nowe kartony – popularne pudełka do pakowania i transportu. Z celulozy wytwarza się także ręczniki papierowe, papier toaletowy, a nawet chusteczki higieniczne. Z kolei pozostałe składowe kartonowych opakowań (polietylen i aluminium) mogą być przetwarzane na niedrogie meble ogrodowe, skrzynki oraz palety.

Warto pamiętać, że opakowania kartonowe są bezpieczne dla żywności, a sprzedawane w nich produkty spożywcze długo zachowują walory smakowe oraz odżywcze.

Więcej informacji na www.5porcji.pl

Autor:KUPS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.