Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Czy wiedziałeś, że szklanka soku lub smoothie (ok. 200 ml) może być jedną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców?[1] Dotyczy to także produktów dostępnych w sklepach, które są na wyciągnięcie ręki! Wybierając właściwie, możesz uzupełnić swoją codzienną dietę w wiele składników odżywczych. Poznaj 5 powodów, dla których warto sięgać po szklankę soku lub smoothie każdego dnia!
Ten składnik mineralny świetnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje też gospodarkę wodną organizmu. Potas odpowiada także za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, dlatego warto sięgać po produkty owocowo-warzywne, które go zawierają. Przykładowo, szklanka soku jabłkowego zawiera aż 220 mg tego składnika mineralnego, co jest równowartością 11% RWS (Referencyjnej Wartości Spożycia).
Chyba każdy wie, że ta substancja odżywcza wzmacnia układ odpornościowy. Mniej znanym faktem jest wpływ witaminy C na zmniejszenie uczucia zmęczenia. Wpływa ona również pozytywnie na przyswajalność żelaza, również niehemowego (pochodzenia roślinnego), które uczestniczy m.in. w tworzeniu krwinek czerwonych. Gdzie znajdziemy witaminę C? Chociażby w rodzimym nektarze z czarnej porzeczki lub soku z aronii.
Związki z grupy folianów nie tylko są ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych, ale również dla wszystkich osób na każdym etapie rozwoju, ponieważ pomagają w prawidłowej produkcji krwi, a także uczestniczą w procesie podziału komórek. Trzeba też zaznaczyć, że wspierają utrzymanie właściwych funkcji psychologicznych. Żeby uzupełniać foliany, sięgaj po sok z buraka – sprawdzi się też przy treningach, gdyż według wyników badań jego spożywanie może wpływać na zwiększenie maksymalnej siły.[2]
Organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać witaminy A, ale może ją uzyskać m.in. z beta-karotenu. Witamina A jest niezbędna dla naszego organizmu - poprawia widzenie i świetnie wpływa na skórę, wewnętrznie zaś odgrywa ważną rolę w specjalizacji komórek. Wśród soków warto sięgać po marchwiowy, którego szklanka pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w postaci beta-karotenu.
Ten silny antyoksydant opóźnia procesy starzenia się komórek, wspiera układ sercowo-naczyniowy, a także może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, szczególnie raka prostaty. Likopen odnajdziesz w soku pomidorowym – sięgaj szczególnie po ten pasteryzowany, gdyż ten bezpieczny proces utrwalania zwiększa przyswajalność likopenu nawet trzykrotnie.
Powodów, aby sięgać po soki i smoothies dostępne na sklepowych półkach, jest dużo więcej. W wielu produktach odnajdziesz mangan (chroni komórki przed stresem oksydacyjnym), miedź (pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów i skóry), witaminę K (przyczynia się do prawidłowej krzepliwości krwi) i wiele innych składników, wspierających funkcjonowanie organizmu. Szukaj w sklepach artykułów spożywczych z warzyw i owoców ze znakiem Certyfikowany Produkt (CP) – przy nim zamieszczane są informacje, jakie substancje odżywcze znajdziesz w danym produkcie oraz jak pozytywnie oddziałują one na Twój organizm.
Więcej informacji o Systemie Jakości Certyfikowany Produkt (CP) znajduje się na www.certyfikowanyprodukt.pl
Źródła:
[1] https://ncez.pl/upload/piramida-dla-doroslych-opis866.pdf
Przeczytaj także
Nowe doniesienia naukowe przedstawione podczas 13-ego Kongresu Federacji Europejskich Towarzystw Żywienia (FENS) potwierdzają, że spożywanie 100% soku pomarańczowego ma neutralny, a nawet pozytywny wpływ na...
W ostatnich latach ukazało się wiele badań, które potwierdzają właściwości licznych biologicznie aktywnych związków występujących w sokach owocowych.
Jesień to okres przejściowy, w którym bardzo łatwo o przeziębienia. Organizm musi się odzwyczaić od letnich, ciepłych nocy, a przyzwyczaić do chłodniejszych poranków...