Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

abC odporności na jesień

Kategoria: Składniki Żywności

Jesień to okres przejściowy, w którym bardzo łatwo o przeziębienia. Organizm musi się odzwyczaić od letnich, ciepłych nocy, a przyzwyczaić do chłodniejszych poranków i mniejszej ilości słońca. Warto więc pomóc sobie i w trosce o własne zdrowie i samopoczucie, uzupełnić codzienną dietę w wartościowe składniki odżywcze, w tym antyoksydanty, które w szczególny sposób wspierają budowanie odporności.

Dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podpowiada, jak wzmocnić układ immunologiczny: Jednym z ważnych elementów codziennej diety, także w okresie jesiennym, są antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników. Przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, wzmacniając jednocześnie odporność. Jednym z antyoksydantów jest dobrze znana witamina C, której dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 80 mg,[1] choć nieraz może być ono większe, jak w przypadku seniorów czy osób aktywnych fizycznie.[2] Ważna jest także pora roku – okres jesienny sprzyja osłabieniu, a co za tym idzie, przeziębieniom. Regularne przyjmowanie witaminy C, będącej jednym z antyoksydantów, może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania u dorosłych o 8%, zaś u dzieci o prawie 14%.[3] Ponadto zmniejsza ona uczucie zmęczenia i znużenia, które często towarzyszy nam jesienią. Witaminę C możemy jedynie uzupełniać wraz z pożywieniem, gdyż ludzki organizm nie jest w stanie jej wytworzyć. Na szczęście wiele produktów owocowo-warzywnych zawiera tę witaminę, dzięki czemu możemy ją dostarczać we właściwych ilościach, zachowując jednocześnie różnorodność przyjmowanych pokarmów.

Gdzie szukać witaminy C?

Nie zawsze kojarzymy poszczególne produkty rolno-spożywcze z określonymi składnikami, w tym z witaminą C. Przykładowo, choć kalafior nie jest z nią kojarzony, zawiera jej aż 69 mg w 100 g, co stanowi ok. 86% dziennego zapotrzebowania. Jak wyjaśnia dr Włodarek: Choć najczęściej to cytrynę, pomarańczę czy sok pomarańczowy kojarzymy z witaminą C, to jednak w sklepie odnajdziemy wiele innych produktów, które zawierają jej większe ilości. Świetnym przykładem jest czarna porzeczka – 100 g tego owocu to aż 182,6 mg witaminy C, czyli 228% dziennego zapotrzebowania. Do tego mamy jeszcze czerwoną porzeczkę, aronię, granat, kiwi, czy jagodę kamczacką. Po stronie warzyw zaś warto sięgać po szpinak, jarmuż, czy właśnie kalafior. I choć okres jesienny nie kojarzy nam się ze świeżymi warzywami i owocami, należy pamiętać, że ich przetwory, takie jak soki, smoothies, czy mrożonki, także stanowią uzupełnienie codziennej diety w wartości odżywcze. Witaminę C możemy odnaleźć w wielu produktach owocowo-warzywnych, w czym pomocne są oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. W tym przydatny jest System Jakości Certyfikowany Produkt (CP), dedykowany jakościowym przetworom z owoców i warzyw, które mogą takie oświadczenia zawierać.

Czego dowiemy się z oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych?

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne to informacje, które wskazują występowanie danego składnika odżywczego oraz jego pozytywnego wpływu na funkcjonowanie organizmu.[4] Przykładowo, produkt bogaty w witaminę C, oznaczony logotypem Certyfikowany Produkt (CP), będzie miał na etykiecie taką informację, jak:

- źródło witaminy C

- witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest jednocześnie potwierdzeniem dla nas, że wyróżniony składnik odżywczy faktycznie występuje w danym produkcie, gdyż każdy musi być odpowiednio przebadany przed przystąpieniem do Systemu Jakości. Jeśli więc w okresie jesiennym poszukujemy dodatkowych źródeł witaminy C, wzmacniającej odporność, warto poszukać najpierw oznaczenia Certyfikowany Produkt (CP) i sprawdzić, jakie wartości odżywcze wskazuje i jak wspierają one funkcjonowanie organizmu.

Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.certyfikowanyprodukt.pl/

Źródła:

[1] Zalecane dzienne spożycie /RDI – Reference Daily Intake/ witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi średnio 80 mg.
[2] Normy Żywienia Nowelizacja IŻŻ 2012.
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636648
[4] Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

Autor: KUPS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.