Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W czasie upałów sięgnij po sok!
Zbliża się lato, a wraz z nim możemy spodziewać się pierwszych upałów. Gorące dni to idealna okazja, by aktywnie spędzić czas na wolnym powietrzu. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wycieczkę rowerową, spływ kajakowy, plażowanie, czy też zwykły spacer po parku, musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Wysokie temperatury sprawiają, że nasz organizm szybciej traci płyny, a co za tym idzie – cenne składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. A zatem – jak najlepiej je uzupełniać w czasie nadchodzącego sezonu?
Większość z nas zdaje sobie sprawę, jak ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Osoby dorosłe powinny przyjmować około 2-2,5 litra płynów dziennie, a w czasie upałów nawet więcej. Latem spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu i jesteśmy bardziej aktywni. Zwiększa się też ekspozycja organizmu na słońce i oddziaływanie wysokich temperatur. Wówczas nasze ciało o wiele bardziej się poci, tracąc nie tylko wodę, ale też mikro- i makroelementy. Należy pamiętać o ryzyku przegrzania organizmu, poparzenia skóry lub nawet udaru słonecznego! Dlatego zawsze warto mieć ze sobą okrycie głowy, krem z filtrem oraz przede wszystkim – coś do picia. Nie musi to być tylko woda.
Owoce i warzywa to doskonałe nawodnienie
- Upały to czas, w którym picie dużych ilości wody może nie wystarczyć. Wraz z potem tracimy elektrolity oraz cenne pierwiastki, takie jak sód, czy potas. Dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców. Minimalna ilość to 400 g dziennie, w 5 porcjach rekomendowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Jedną z nich może być szklanka soku. To doskonały sposób na uzupełnienie elektrolitów, witamin oraz składników odżywczych, które musimy dostarczać każdego dnia, a podczas upałów jesteśmy szczególnie narażeni na ich utratę. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia i energii – mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
Warzywa i owoce oraz otrzymane z nich soki są bardzo dobrym źródłem wody i substancji odżywczych, a w lecie możemy cieszyć się pełnią sezonu na polskie smaki. W lokalnych sklepach pojawiają się truskawki, brzoskwinie, maliny, wiśnie, czy owoce leśne. To doskonała propozycja do śniadania lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Ciepłe dni często nie sprzyjają wzmożonemu apetytowi, dlatego i w porze obiadowej warto zdecydować się na coś lekkiego np. sałatkę warzywną, mizerię z jogurtem, czy też warzywa z grilla. Do posiłku warto sięgnąć po szklankę soku, który dostarczy organizmowi dodatkowych wartości odżywczych.
Płynne orzeźwienie
Dużą zaletą soku jest to, że w przeciwieństwie do warzyw i owoców, łatwiej możemy zabrać go ze sobą na wszelkiego rodzaju letnie wypady. Do wyboru jest cała paleta smaków i kolorów, a każdy sok ma swoje atuty.
Warzywa, owoce i soki pomogą ci przetrwać upały. Sięgnij po nie już dziś!
[1] www.apetytnapolskie.com/prozdrowotny-wplyw-soku-jablkowego-na-organizm-czlowieka/
[2] www.apetytnapolskie.com/soki-warzywne-to-prawdziwa-bomba-witamin-co-kryje-w-sobie-sok-z-buraka/
Przeczytaj także
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o opinię w sprawie ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych stosowanego jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej 2283/2015
Na dzień 1 lutego 2023 r. zapasy w europejskich chłodniach wynosiły 3,34 mln ton jabłek. W analogicznym okresie ub.r. zapasy wynosiły 3,6 mln ton. Liderem ponownie jest Polska z 1,06 mln ton jabłek w chłodniach.
Konferencja uzgodnieniowa nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów nie zrezygnowali ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową wartościowych produktów bez dodanego cukru, w tym m.in. nektarów, soków wzbogaconych witaminami i napojów z co najmniej 20% zawartością soku z owoców czy warzyw, pomimo przychylnej sadownikom opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.