Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy jesteś pewien, że odpowiednio nawadniasz swój organizm?

Kategoria: Składniki Żywności

W czasie upałów sięgnij po sok!

Zbliża się lato, a wraz z nim możemy spodziewać się pierwszych upałów. Gorące dni to idealna okazja, by aktywnie spędzić czas na wolnym powietrzu. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wycieczkę rowerową, spływ kajakowy, plażowanie, czy też zwykły spacer po parku, musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Wysokie temperatury sprawiają, że nasz organizm szybciej traci płyny, a co za tym idzie – cenne składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. A zatem – jak najlepiej je uzupełniać w czasie nadchodzącego sezonu?

Większość z nas zdaje sobie sprawę, jak ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Osoby dorosłe powinny przyjmować około 2-2,5 litra płynów dziennie, a w czasie upałów nawet więcej. Latem spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu i jesteśmy bardziej aktywni. Zwiększa się też ekspozycja organizmu na słońce i oddziaływanie wysokich temperatur. Wówczas nasze ciało o wiele bardziej się poci, tracąc nie tylko wodę, ale też mikro- i makroelementy. Należy pamiętać o ryzyku przegrzania organizmu, poparzenia skóry lub nawet udaru słonecznego! Dlatego zawsze warto mieć ze sobą okrycie głowy, krem z filtrem oraz przede wszystkim – coś do picia. Nie musi to być tylko woda.

Owoce i warzywa to doskonałe nawodnienie

- Upały to czas, w którym picie dużych ilości wody może nie wystarczyć. Wraz z potem tracimy elektrolity oraz cenne pierwiastki, takie jak sód, czy potas. Dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców. Minimalna ilość to 400 g dziennie, w 5 porcjach rekomendowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Jedną z nich może być szklanka soku. To doskonały sposób na uzupełnienie elektrolitów, witamin oraz składników odżywczych, które musimy dostarczać każdego dnia, a podczas upałów jesteśmy szczególnie narażeni na ich utratę. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia i energii – mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Warzywa i owoce oraz otrzymane z nich soki są bardzo dobrym źródłem wody i substancji odżywczych, a w lecie możemy cieszyć się pełnią sezonu na polskie smaki. W lokalnych sklepach pojawiają się truskawki, brzoskwinie, maliny, wiśnie, czy owoce leśne. To doskonała propozycja do śniadania lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Ciepłe dni często nie sprzyjają wzmożonemu apetytowi, dlatego i w porze obiadowej warto zdecydować się na coś lekkiego np. sałatkę warzywną, mizerię z jogurtem, czy też warzywa z grilla. Do posiłku warto sięgnąć po szklankę soku, który dostarczy organizmowi dodatkowych wartości odżywczych.

Płynne orzeźwienie

Dużą zaletą soku jest to, że w przeciwieństwie do warzyw i owoców, łatwiej możemy zabrać go ze sobą na wszelkiego rodzaju letnie wypady. Do wyboru jest cała paleta smaków i kolorów, a każdy sok ma swoje atuty.

  • Sok pomidorowy jest doskonałym źródłem potasu, którego brak przyczynia się do ogólnego osłabienia organizmu i układu nerwowego.
  • Miłośnicy opalania powinni sięgnąć po sok z marchwi, który dzięki zawartości beta-karotenu wspomaga ochronę skóry przed słońcem oraz spożywany regularnie nadaje jej piękny, promienny odcień.
  • Mętny sok jabłkowy jest doskonałym źródłem cennych dla zdrowia polifenoli, które neutralizują wolne rodniki[1] oraz błonnika.
  • Podczas letnich aktywności warto sięgnąć natomiast po sok z buraka. Zawarte w nim tzw. związki azotowe wspomagają dotlenienie mięśni i działają korzystnie na układ krążenia.[2]
  • Smaczną alternatywną dla klasycznych smaków są również mieszanki soków owocowych. Stanowią one wartościowe źródło składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C będącej silnym antyoksydantem, możemy cieszyć się sprzyjającymi nam właściwościami, takimi jak zmniejszenie uczucia zmęczenia i większa odporność organizmu.

Warzywa, owoce i soki pomogą ci przetrwać upały. Sięgnij po nie już dziś!

 

 

[1] www.apetytnapolskie.com/prozdrowotny-wplyw-soku-jablkowego-na-organizm-czlowieka/

[2] www.apetytnapolskie.com/soki-warzywne-to-prawdziwa-bomba-witamin-co-kryje-w-sobie-sok-z-buraka/

Autor:materiały prasowe Stowarzyszenie KUPS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Owoce i warzywa

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.