EFSA poddała ocenie bezpieczeństwa ekstrakt z żółtych/pomarańczowych pomidorów jako nową żywność
W dniu 2 marca 2021 r. przedsiębiorstwo Lycored Ltd złożyło wniosek do Komisji Europejskiej zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) 2015/2283 o zezwolenie na wprowadzenie na rynek unijny ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych jako nowej żywności. Wnioskodawca zwrócił się o zezwolenie na stosowanie ekstraktu z żółto-pomarańczowych pomidorów jako nowej żywności w kilku środkach spożywczych, w tym w suplementach diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE.
Novel Food (NF), którego dotyczy wniosek, to ekstrakt uzyskany z pomidorów żółto-pomarańczowych. NF jest wytwarzany przez oddzielenie pulpy pomidorowej, jej suszenie, a następnie ekstrakcję nadkrytycznym CO2 . Ekstrakt jest olejową frakcją owoców pomidora i składa się głównie z tłuszczu i karotenoidów. Wnioskodawca proponuje stosowanie NF jako suplementu diety oraz składnika batonów zbożowych i napojów zbożowych.
- NF składa się głównie z lipidów, w tym karotenoidów, a mniejszymi składnikami są fitosterole.
- Całkowita zawartość lipidów, w tym karotenoidów, w czterech próbkach żółto-pomarańczowego ekstraktu pomidorowego mieści się w zakresie od 96,6% do 99,3%, a zawartość białka w zakresie od 0,31% do 0,46%.
- Zawartość α-tokoferolu w próbach użytych do badań stabilności wahała się od 1,00 do 12,57 g/100 g NF
- Panel zauważa, że stężenia glikoalkaloidów w NF są niższe niż średnie stężenia w pomidorach i nie budzą obaw dotyczących bezpieczeństwa.
- Wyniki analizy metali ciężkich (ołowiu, kadmu, rtęci i arsenu) dla pięciu próbek NF mieszczą się poniżej granic oznaczalności (LOD) dla każdego analizowanego metalu ciężkiego, a granice oznaczalności (LOQ) dla ołowiu i kadmu są zgodne z limitami dla warzyw owocowych określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z późniejszymi zmianami.
Żółto-pomarańczowe pomidory używane do produkcji nowej żywności są uprawiane do użytku przemysłowego na otwartych polach w Izraelu, przy czym główny okres wzrostu przypada na okres od czerwca do sierpnia, a okres wzrostu wynosi ~ 120 dni. Pomidory są uprawiane zgodnie z tymi samymi praktykami uprawy, które są stosowane w przypadku pomidorów przeznaczonych do użytku rynkowego. Kiedy owoce są dojrzałe, zbiera się je mechanicznie. Sortowanie surowe odbywa się na polu, gdzie owoce są sortowane według koloru (zielone pomidory są odrzucane), a pomidory są transportowane do zakładu przetwórczego.
Poniższa tabela przedstawia kategorie żywności i maksymalne poziomy stosowania przewidziane przez wnioskodawcę
Klasyfikacja FoodEx2 |
Kod FoodEx2 |
Kategoria żywności |
Maksymalny poziom użycia (mg NF/100 g) |
3 |
A00EY |
Batoniki zbożowe |
286 |
3 |
A03FZ |
Napoje funkcjonalne |
40 |
Ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa spożycia karotenoidów: fitoenu i fitofluenu z NF oraz udziału NF w szacowanym wysokim dziennym spożyciu likopenu, Panel uważa, że nie można ustalić, czy spożycie NF jest niekorzystne pod względem żywieniowym . Panel stwierdza, że bezpieczeństwo NF nie zostało ustalone w proponowanych warunkach użytkowania.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
19.05.2023
Ponowna ocena EFSA gumy ksantanowej (E 415) jako dodatku do żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni i działania związane z jej ponowną oceną jako dodatku dla wszystkich grup ludności
Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 257/2010 EFSA przeprowadza obecnie ponowną ocenę bezpieczeństwa dodatków do żywności już dopuszczonych w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r. i wydaje opinie naukowe dotyczące ich bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
-
27.01.2023
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego glukanu 1,4-α-glukozydazy z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu AE-G Rhizopus arrhizus
Enzym spożywczy 1,4-α-glukozydaza glukanowa jest wytwarzany z niezmodyfikowanego genetycznie Rhizopus arrhizusszczep AE-G firmy Amano Enzyme Inc. Enzym spożywczy jest wolny od żywotnych komórek organizmu produkcyjnego. Wnioskodawca zaproponował zastosowanie enzymu spożywczego w procesach pieczenia, przetwarzania kawy i wytwarzania enzymatycznie modyfikowanych składników mlecznych.
-
10.07.2019
EFSA określa potrzeby badań w zakresie bezpieczeństwa żywności do 2030 roku
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił priorytety badawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na najbliższe pięć do dziesięciu lat.