Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA poddała ocenie bezpieczeństwa ekstrakt z żółtych/pomarańczowych pomidorów jako nową żywność

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

W dniu 2 marca 2021 r. przedsiębiorstwo Lycored Ltd złożyło wniosek do Komisji Europejskiej zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) 2015/2283 o zezwolenie na wprowadzenie na rynek unijny ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych jako nowej żywności. Wnioskodawca zwrócił się o zezwolenie na stosowanie ekstraktu z żółto-pomarańczowych pomidorów jako nowej żywności w kilku środkach spożywczych, w tym w suplementach diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE.

Novel Food (NF), którego dotyczy wniosek, to ekstrakt uzyskany z pomidorów żółto-pomarańczowych. NF jest wytwarzany przez oddzielenie pulpy pomidorowej, jej suszenie, a następnie ekstrakcję nadkrytycznym CO2 . Ekstrakt jest olejową frakcją owoców pomidora i składa się głównie z tłuszczu i karotenoidów. Wnioskodawca proponuje stosowanie NF jako suplementu diety oraz składnika batonów zbożowych i napojów zbożowych.

  • NF składa się głównie z lipidów, w tym karotenoidów, a mniejszymi składnikami są fitosterole.
  • Całkowita zawartość lipidów, w tym karotenoidów, w czterech próbkach żółto-pomarańczowego ekstraktu pomidorowego mieści się w zakresie od 96,6% do 99,3%, a zawartość białka w zakresie od 0,31% do 0,46%.
  • Zawartość α-tokoferolu w próbach użytych do badań stabilności wahała się od 1,00 do 12,57 g/100 g NF
  • Panel zauważa, że ​​stężenia glikoalkaloidów w NF są niższe niż średnie stężenia w pomidorach i nie budzą obaw dotyczących bezpieczeństwa.
  • Wyniki analizy metali ciężkich (ołowiu, kadmu, rtęci i arsenu) dla pięciu próbek NF mieszczą się poniżej granic oznaczalności (LOD) dla każdego analizowanego metalu ciężkiego, a granice oznaczalności (LOQ) dla ołowiu i kadmu są zgodne z limitami dla warzyw owocowych określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z późniejszymi zmianami.

Żółto-pomarańczowe pomidory używane do produkcji nowej żywności są uprawiane do użytku przemysłowego na otwartych polach w Izraelu, przy czym główny okres wzrostu przypada na okres od czerwca do sierpnia, a okres wzrostu wynosi ~ 120 dni. Pomidory są uprawiane zgodnie z tymi samymi praktykami uprawy, które są stosowane w przypadku pomidorów przeznaczonych do użytku rynkowego. Kiedy owoce są dojrzałe, zbiera się je mechanicznie. Sortowanie surowe odbywa się na polu, gdzie owoce są sortowane według koloru (zielone pomidory są odrzucane), a pomidory są transportowane do zakładu przetwórczego.

Poniższa tabela przedstawia kategorie żywności i maksymalne poziomy stosowania przewidziane przez wnioskodawcę

Klasyfikacja FoodEx2

Kod FoodEx2

Kategoria żywności

Maksymalny poziom użycia (mg NF/100 g)

3

A00EY

Batoniki zbożowe

286

3

A03FZ

Napoje funkcjonalne

40

Ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa spożycia karotenoidów: fitoenu i fitofluenu z NF oraz udziału NF w szacowanym wysokim dziennym spożyciu likopenu, Panel uważa, że ​​nie można ustalić, czy spożycie NF jest niekorzystne pod względem żywieniowym . Panel stwierdza, że ​​bezpieczeństwo NF nie zostało ustalone w proponowanych warunkach użytkowania.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.