Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego glukanu 1,4-α-glukozydazy z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu AE-G Rhizopus arrhizus
Enzym spożywczy 1,4-α-glukozydaza glukanowa jest wytwarzany z niezmodyfikowanego genetycznie Rhizopus arrhizusszczep AE-G firmy Amano Enzyme Inc. Enzym spożywczy jest wolny od żywotnych komórek organizmu produkcyjnego. Wnioskodawca zaproponował zastosowanie enzymu spożywczego w procesach pieczenia, przetwarzania kawy i wytwarzania enzymatycznie modyfikowanych składników mlecznych.
Enzym spożywczy 1,4-α-glukozydaza glukanowa jest wytwarzany z niezmodyfikowanego genetycznie Rhizopus arrhizusszczep AE-G firmy Amano Enzyme Inc. Enzym spożywczy jest wolny od żywotnych komórek organizmu produkcyjnego. Wnioskodawca zaproponował zastosowanie enzymu spożywczego w procesach pieczenia, przetwarzania kawy i wytwarzania enzymatycznie modyfikowanych składników mlecznych.
Ocenę przeprowadzono zgodnie z zasadami opisanymi w „Wytycznych EFSA dotyczących przejrzystości w naukowych aspektach oceny ryzyka” oraz zgodnie z odpowiednimi wytycznymi Komitetu Naukowego EFSA. Enzym spożywczy jest wytwarzany zgodnie z rozporządzeniem w sprawie higieny żywności (WE) nr 852/2004, z procedurami bezpieczeństwa żywności opartymi na analizie zagrożeń i krytycznych punktach kontroli oraz zgodnie z aktualną dobrą praktyką produkcyjną. Panel uznał, że dostarczono wystarczających informacji na temat procesu produkcyjnego i systemu zapewnienia jakości wdrożonego przez wnioskodawcę, aby wykluczyć budzące obawy kwestie.
- Zawartość ołowiu w trzech partiach handlowych wynosiła < 0,01 mg/kg, co jest zgodne ze specyfikacją dla ołowiu określoną w ogólnych specyfikacjach dotyczących enzymów stosowanych w przetwórstwie żywności.
- Enzym spożywczy spełnia kryteria mikrobiologiczne (dla wszystkich bakterii z grupy coli, Escherichia coli i Salmonella) określone w ogólnych specyfikacjach dla enzymów stosowanych w przetwórstwie żywności. W żadnej z badanych partii nie wykryto aktywności przeciwdrobnoustrojowej.
- Panel stwierdził, że enzym spożywczy glukan 1,4-α-glukozydazy nie indukuje mutacji genów w warunkach testowych zastosowanych w badaniu (Test odwrotnej mutacji bakteryjnej)
- Panel ustalił, że poziom, przy którym nie obserwuje się szkodliwych skutków (NOAEL) wynosi 1868 mg substancji organicznej/kg masy ciała dziennie, co stanowi najwyższą badaną dawkę.
- W zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych po narażeniu z dietą na ten enzym spożywczy, ale prawdopodobieństwo to jest niskie.
- Porównanie NOAEL (1868 mg substancji organicznej/kg mc dziennie) z 90-dniowego badania na szczurach z pochodnymi oszacowaniami narażenia wynoszącymi średnio 0,015–0,473 mg substancji organicznej/kg mc dziennie oraz od 0,086 do 0,94 mg substancji organicznej/kg mc dziennie na poziomie 95. percentyla, dał margines ekspozycji (MoE) co najmniej 1987.
Na podstawie dostarczonych danych i uzyskanego marginesu narażenia panel stwierdził, że enzym spożywczy glukan 1,4-α-glukozydazy wytwarzany przez R. arrhizus szczep AE-G nie budzi obaw dotyczących bezpieczeństwa, gdy jest stosowany w procesach pieczenia zgodnie z zamierzonymi warunkami użytkowania.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
24.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 2
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
-
17.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 1
Dla Unii Europejskiej (UE) zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności dla jej obywateli jest kluczowym priorytetem politycznym. Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu.
-
08.12.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę A z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt
Na podstawie dostarczonych danych, pochodzenia enzymu spożywczego i historii jego bezpiecznego stosowania panel stwierdził, że podpuszczka enzymatyczna zawierająca chymozynę i pepsynę A uzyskana z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt…