Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 1
Dla Unii Europejskiej (UE) zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności dla jej obywateli jest kluczowym priorytetem politycznym. Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Dlatego musisz przestrzegać ogólnego prawa żywnościowego
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
-
22.12.2022
Opinia EFSA w sprawie ponownej oceny soli sodowej karboksymetylocelulozy (E466) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt poniżej 16 tyg. życia
Karboksymetyloceluloza sodowa (E 466) została ponownie oceniona w 2018 r. przez były panel EFSA ds. dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do żywności. W następstwie tej oceny panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) został poproszony o ocenę bezpieczeństwa stosowania E 466 jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni należących do kategorii żywności 13.1.5.1.
-
29.08.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).
-
08.11.2021
Ftalany – projekt opinii i protokołu narażenia skierowany do konsultacji społecznych
EFSA rozpoczęła konsultacje społeczne dotyczące opinii w sprawie identyfikacji i ustalania priorytetów oceny ryzyka plastyfikatorów stosowanych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz projektu protokołu oceny narażenia na substancje, którym nadano priorytet. Termin zgłaszania uwag upływa 16.12.2021 r.