Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ftalany – projekt opinii i protokołu narażenia skierowany do konsultacji społecznych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

EFSA rozpoczęła konsultacje społeczne dotyczące opinii w sprawie identyfikacji i ustalania priorytetów oceny ryzyka plastyfikatorów stosowanych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz projektu protokołu oceny narażenia na substancje, którym nadano priorytet.

Konsultacje potrwają 6 tygodni, a EFSA zachęca wszystkie zainteresowane strony do udziału.

Konsultacje stanowią odpowiedź na wniosek Komisji Europejskiej o przeprowadzenie przez EFSA prac przygotowawczych do ponownej oceny zagrożeń dla zdrowia publicznego wynikających z obecności plastyfikatorów, takich jak ftalany, substancji strukturalnie podobnych i substancji zastępczych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).

Przy pracach nad projektem opinii w sprawie identyfikacji i priorytetyzacji plastyfikatorów panel EFSA ds. materiałów mających kontakt z żywnością, enzymów i substancji pomocniczych w przetwórstwie (CEP) wziął pod uwagę dane dostarczone przez Komisję Europejską, Europejską Agencję Chemikaliów (ECHA) i państwa członkowskie UE. Priorytetowo potraktowano wyłącznie substancje dopuszczone do stosowania w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością na poziomie UE lub na poziomie krajowym. Priorytetyzacja opierała się na dacie, kiedy to substancje zostały poddane ostatniej ocenie ryzyka jako FCM, przy czym te ocenione przed 2001 r. zostały umieszczone w grupie o wysokim priorytecie, a te ocenione w latach 2001–2011 w grupie o średnim priorytecie, natomiast wszystkie ocenione po 2011 r. w grupie o niskim priorytecie.

Druga konsultacja dotycząca projektu protokołu określa podejście, jakie EFSA zamierza zastosować do wyszukiwania i selekcji danych oraz do analizy i integracji dowodów na potrzeby oceny narażenia na substancje priorytetowe.

EFSA prowadziła prace nad tymi dwoma projektami wyników w ścisłej współpracy z ECHA, pilotując podejście „jedna substancja, jedna ocena” w ramach strategii chemicznej na rzecz zrównoważonego rozwoju KE (CSS).

Konsultacje społeczne

Zainteresowane strony proszone są o zgłaszanie uwag do projektu opinii i projektu protokołu za pośrednictwem dedykowanych stron konsultacyjnych. Termin zgłaszania uwag upływa 16.12.2021 r.

Źródło: EFSA

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.