Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.
Kontrolą objęto 212 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 54 podmiotach sprzedaży detalicznej. Nieprawidłowości stwierdzono w 37 partiach (17,5%).
Znakowanie zakwestionowano w 35 partiach (16,5 %). Stwierdzono m.in.:
Nieprawidłowości w zakresie wprowadzania do obrotu stwierdzono w 4 partiach (1,9 %). Stwierdzono m.in.: brak deklaracji zgodności na etapie sprzedaży detalicznej w przypadku wyrobów ceramicznych, jak również w przypadku materiału z tworzywa sztucznego w podmiocie pełniącym rolę użytkownika materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Substancje zawarte w tej tropikalnej roślinie nadają nowemu materiałowi unikalne właściwości potwierdzone w badaniach in vitro, dzięki którym żywność może zachowywać świeżość przez dłuższy czas bez konieczności dodawania substancji konserwujących.
Zespół pod kierownictwem dra Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzył trzy rodzaje folii spożywczej na bazie alginianu sodu – powszechnie stosowanego biopolimeru, który otrzymywany jest z wodorostów.
Na stronach Rządowego Centrum Legislacji zamieszczony został projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Projekt wdraża do polskiego prawa nowe wymagania w zakresie rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP).