Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jadalny polimer z wodorostów alternatywą plastikowych opakowań do żywności

Kategoria: Opakowania

Biodegradowalny i bezpieczny

Wykorzystanie tworzyw sztucznych do produkcji opakowań do żywności jest źródłem licznych kontrowersji związanych z ich szkodliwym wpływem na środowisko. Z tego powodu wysiłek wielu ośrodków przemysłowych i badawczych ukierunkowany jest na opracowanie alternatywnych, bardziej ekologicznych materiałów. Zespół naukowców z Indii i Rosji opublikował niedawno wyniki badań dotyczących jadalnej folii spożywczej, która mogłaby znaleźć zastosowanie jako opakowanie owoców, warzyw, mięsa czy owoców morza. Powłoka ta składa się z naturalnych substancji i jest bezpieczna zarówno dla zdrowia człowieka, jak i dla środowiska naturalnego. Oprócz tego łatwo rozpuszcza się w wodzie, w której w przeciągu 24 godzin rozkłada się niemal w 90%.

Alginian sodu wzbogacony w antyoksydanty

Zespół pod kierownictwem dra Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzył trzy rodzaje folii spożywczej na bazie alginianu sodu – powszechnie stosowanego biopolimeru, który otrzymywany jest z wodorostów. Substancja ta jest jadalna i wchodzi w skład różnego rodzaju produktów żywnościowych w charakterze zagęstnika lub stabilizatora. Badacze wzbogacili ponadto cząsteczki alginianu sodu o kwas ferulowy, naturalny przeciwutleniacz, który z jednej strony nadaje folii większą wytrzymałość mechaniczną i sztywność, a z drugiej korzystnie wpływa na trwałość produktów.

Większa trwałość żywności

Jak podkreśla jeden z członków zespołu, prof. Grigory Zyryanov, dzięki zastosowaniu związków o charakterze antyoksydacyjnym, które przeciwdziałają procesom utleniania, żywność pozostaje świeża przez znacznie dłuższy czas. Oprócz tego opracowaną przez naukowców folię wzbogacić można o naturalne substancje wirusobójcze, co dodatkowo zwiększa okres przydatności do spożycia zapakowanych w nią produktów.

Łatwa produkcja na skalę przemysłową

Produkcja innowacyjnego materiału nie wymaga specjalistycznego sprzętu i na szeroką skalę mógłby być on wytwarzany bezpośrednio przez producentów żywności. Alternatywę stanowią fabryki polimerów, w przypadku których konieczne jest jednak spełnienie wymogów charakterystycznych dla przemysłu spożywczego. Ponadto, gdyby dany zakład wytwórczy znajdował się w pobliżu morza, możliwe byłoby czerpanie z niemal nieograniczonych zasobów alg, co znacząco zwiększyłoby wydajność procesu produkcyjnego.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877421000911?via%3Dihub
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/41476/peliculas-comestibles-para-envolver-alimentos

Wybierz obszar: Opakowania

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn