Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Biodegradowalny i bezpieczny
Wykorzystanie tworzyw sztucznych do produkcji opakowań do żywności jest źródłem licznych kontrowersji związanych z ich szkodliwym wpływem na środowisko. Z tego powodu wysiłek wielu ośrodków przemysłowych i badawczych ukierunkowany jest na opracowanie alternatywnych, bardziej ekologicznych materiałów. Zespół naukowców z Indii i Rosji opublikował niedawno wyniki badań dotyczących jadalnej folii spożywczej, która mogłaby znaleźć zastosowanie jako opakowanie owoców, warzyw, mięsa czy owoców morza. Powłoka ta składa się z naturalnych substancji i jest bezpieczna zarówno dla zdrowia człowieka, jak i dla środowiska naturalnego. Oprócz tego łatwo rozpuszcza się w wodzie, w której w przeciągu 24 godzin rozkłada się niemal w 90%.
Alginian sodu wzbogacony w antyoksydanty
Zespół pod kierownictwem dra Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzył trzy rodzaje folii spożywczej na bazie alginianu sodu – powszechnie stosowanego biopolimeru, który otrzymywany jest z wodorostów. Substancja ta jest jadalna i wchodzi w skład różnego rodzaju produktów żywnościowych w charakterze zagęstnika lub stabilizatora. Badacze wzbogacili ponadto cząsteczki alginianu sodu o kwas ferulowy, naturalny przeciwutleniacz, który z jednej strony nadaje folii większą wytrzymałość mechaniczną i sztywność, a z drugiej korzystnie wpływa na trwałość produktów.
Większa trwałość żywności
Jak podkreśla jeden z członków zespołu, prof. Grigory Zyryanov, dzięki zastosowaniu związków o charakterze antyoksydacyjnym, które przeciwdziałają procesom utleniania, żywność pozostaje świeża przez znacznie dłuższy czas. Oprócz tego opracowaną przez naukowców folię wzbogacić można o naturalne substancje wirusobójcze, co dodatkowo zwiększa okres przydatności do spożycia zapakowanych w nią produktów.
Łatwa produkcja na skalę przemysłową
Produkcja innowacyjnego materiału nie wymaga specjalistycznego sprzętu i na szeroką skalę mógłby być on wytwarzany bezpośrednio przez producentów żywności. Alternatywę stanowią fabryki polimerów, w przypadku których konieczne jest jednak spełnienie wymogów charakterystycznych dla przemysłu spożywczego. Ponadto, gdyby dany zakład wytwórczy znajdował się w pobliżu morza, możliwe byłoby czerpanie z niemal nieograniczonych zasobów alg, co znacząco zwiększyłoby wydajność procesu produkcyjnego.
Źródła:
Przeczytaj także
Chociaż w UE od wielu lat podejmowane są działania mające na celu zwiększenie zrównoważonego wymiaru systemu żywnościowego, nadal rosną szkodliwe dla środowiska skutki wykorzystania zasobów naturalnych, rosnącej produkcji i konsumpcji żywności i wytwarzania odpadów.
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
Jedynie połowa z 80 milionów ton plastikowych opakowań wyrzucanych na śmietnik każdego roku podlega recyklingowi, podczas gdy pozostałe zanieczyszczają lasy, jeziora, łąki i oceany. Dr Sabine Amberg-Schwab z Instytutu Badania Krzemianów ISC w Würzburgu, będącego częścią Towarzystwa Fraunhofera, zajmuje się badaniem właściwości specjalnego...