Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jadalny polimer z wodorostów alternatywą plastikowych opakowań do żywności

Kategoria: Opakowania

Biodegradowalny i bezpieczny

Wykorzystanie tworzyw sztucznych do produkcji opakowań do żywności jest źródłem licznych kontrowersji związanych z ich szkodliwym wpływem na środowisko. Z tego powodu wysiłek wielu ośrodków przemysłowych i badawczych ukierunkowany jest na opracowanie alternatywnych, bardziej ekologicznych materiałów. Zespół naukowców z Indii i Rosji opublikował niedawno wyniki badań dotyczących jadalnej folii spożywczej, która mogłaby znaleźć zastosowanie jako opakowanie owoców, warzyw, mięsa czy owoców morza. Powłoka ta składa się z naturalnych substancji i jest bezpieczna zarówno dla zdrowia człowieka, jak i dla środowiska naturalnego. Oprócz tego łatwo rozpuszcza się w wodzie, w której w przeciągu 24 godzin rozkłada się niemal w 90%.

Alginian sodu wzbogacony w antyoksydanty

Zespół pod kierownictwem dra Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzył trzy rodzaje folii spożywczej na bazie alginianu sodu – powszechnie stosowanego biopolimeru, który otrzymywany jest z wodorostów. Substancja ta jest jadalna i wchodzi w skład różnego rodzaju produktów żywnościowych w charakterze zagęstnika lub stabilizatora. Badacze wzbogacili ponadto cząsteczki alginianu sodu o kwas ferulowy, naturalny przeciwutleniacz, który z jednej strony nadaje folii większą wytrzymałość mechaniczną i sztywność, a z drugiej korzystnie wpływa na trwałość produktów.

Większa trwałość żywności

Jak podkreśla jeden z członków zespołu, prof. Grigory Zyryanov, dzięki zastosowaniu związków o charakterze antyoksydacyjnym, które przeciwdziałają procesom utleniania, żywność pozostaje świeża przez znacznie dłuższy czas. Oprócz tego opracowaną przez naukowców folię wzbogacić można o naturalne substancje wirusobójcze, co dodatkowo zwiększa okres przydatności do spożycia zapakowanych w nią produktów.

Łatwa produkcja na skalę przemysłową

Produkcja innowacyjnego materiału nie wymaga specjalistycznego sprzętu i na szeroką skalę mógłby być on wytwarzany bezpośrednio przez producentów żywności. Alternatywę stanowią fabryki polimerów, w przypadku których konieczne jest jednak spełnienie wymogów charakterystycznych dla przemysłu spożywczego. Ponadto, gdyby dany zakład wytwórczy znajdował się w pobliżu morza, możliwe byłoby czerpanie z niemal nieograniczonych zasobów alg, co znacząco zwiększyłoby wydajność procesu produkcyjnego.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877421000911?via%3Dihub
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/41476/peliculas-comestibles-para-envolver-alimentos

Wybierz temat: Opakowania Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.