Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Biodegradowalne opakowania jadalne z produktów ubocznych i odpadów żywnościowych

Kategoria: Opakowania

Chociaż w UE od wielu lat podejmowane są działania mające na celu zwiększenie zrównoważonego wymiaru systemu żywnościowego, nadal rosną szkodliwe dla środowiska skutki wykorzystania zasobów naturalnych, rosnącej produkcji i konsumpcji żywności i wytwarzania odpadów.

Nasze społeczeństwo nieustannie zmaga się z problem marnowania żywności i niewystarczającego zagospodarowania odpadów roślinnych z przetwórstwa rolno-spożywczego, a także dynamicznie rosnąca ilością zużytych opakowań i naczyń jednorazowych z tworzyw sztucznych.

Obecnie znaczna część z odpadów z przemysłu rolno-spożywczego poddawana jest odzyskowi. Odpady powstające w przemyśle olejarskim czy owocowo-warzywnym mogą być wykorzystywane w postaci biomasy do skarmiania zwierząt hodowlanych. Innym rozwiązaniem zagospodarowania tego typu odpadów jest odzyskiwanie obecnych w nich substancji bioaktywnych, w postaci ekstraktów i ich zastosowanie w produkcji nutraceutyków, żywności funkcjonalnej i wzbogaconej. Niestety znaczna część odpadów z przemysłu rolno-spożywczego nie może być w ten sposób zagospodarowana. Obecne rozwiązania zagospodarowania odpadów rolno-spożywczych wciąż nie dają oczekiwanego efektu ani w skali regionalnej, ani światowej. W efekcie wiele zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego nadal zmaga się z problem dużej ilości niezagospodarowanych roślinnych surowców odpadowych, takich jak wytłoki, pestki, skórki.

Kierując się zasadami zrównoważonego rozwoju i mając na uwadze ochronę środowiska naturalnego oraz zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń, zespół składający się z mgr inż. Joanny Grzelczyk, dr inż. Ilony Gałązki-Czarneckiej i dr inż. Joanny Oracz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ opracował nowatorską technologię otrzymywania jadalnych opakowań z naturalnych produktów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego. 

Innowacyjne rozwiązanie stworzone przez zespół z PŁ pozwala na produkcję biodegradowalnych opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Opracowane receptury zakładają wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Ponadto w odróżnieniu do obecnie produkowanych opakowań i naczyń jednorazowych z biodegradowalnych polimerów, metoda wytwarzania innowacyjnego opakowania jadalnego opracowana przez zespół z PŁ nie wymaga stosowania jakichkolwiek dodatkowych syntetycznych substancji chemicznych.

Do otrzymywania tworzyw biodegradowalnych stosowane są polimery naturalne i syntetyczne (np. skrobia, polihydroksyalkanian, polietylen ze skrobią), a także związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego. Produkcja tego typu biodegradowalnych polimerów odznacza się również wysoką emisją dwutlenku węgla do atmosfery.

Zastosowanie odpadów roślinnych z branży rolno-spożywczej do produkcji opakowań i naczyń jednorazowych jest niezwykle interesującym kierunkiem wykorzystania odpadów poprodukcyjnych. Dodatkowym atutem opakowań i naczyń jednorazowych wykonanych z odpadów roślinnych z branży spożywczej jest ich szybka biodegradacja. Chociaż na rynku dostępne są opakowania i naczynia jednorazowe z produktów roślinnych np. ze zbóż, to są one wytwarzane z surowców o cechach konsumpcyjnych, które są pełnowartościowym surowcem żywnościowym a nie odpadem.

Technologia otrzymywania innowacyjnego opakowania jadalnego opracowana przez zespół z PŁ została zgłoszona do ochrony patentowej. Innowacyjny pomysł z PŁ na zagospodarowanie odpadów bierze udział w konkursie „Mam pomysł na startup” organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi. Prowadzone są również rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem opracowanego rozwiązania do powszechnego użytku.

Wybierz temat: Nowości rynkowe Opakowania

Autor: mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.