Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Butelka ulegająca biodegradacji na wysypisku w 30% w ciągu roku

Kategoria: Opakowania

Prawie 90% plastiku i 70% szkła w USA trafia na wysypiska śmieci, niezależnie od odpowiednio prowadzonego systemu recyklingu. Od niedawna amerykańska firma produkująca napoje plant-based dostępne pod marką So Good So You rozpoczęła ich rozlew w butelki BtrBtl™ (wymawiane jako „better bottle”).

Przy produkcji butelki BtrBtl wykorzystuje się zastrzeżony dodatek, który umożliwia biodegradację tworzywa sztucznego bez pozostawiania mikroplastików w przyspieszonym tempie. Butelka BtrBtl nadaje się do recyklingu, ale jeśli zostanie umieszczona na wysypisku, ulegnie biodegradacji w ponad 3o procentach już na przestrzeni pierwszego roku. Butelka ostatecznie zamienia się w wodę, glebę i gaz, a cały proces rozkładu trwa kilka lat, w porównaniu z wiekami, jak ma to miejsce w przypadku zwykłej butelki PET. Przyspieszona biodegradacja oparta na testach ASTM D5526-94 pokazujących, że poddany obróbce PET używany do produkcji butelek BtrBtl™ ulega biodegradacji od 31,7 do 37,0% po 391 dniach w aktywnych warunkach na wysypisku w porównaniu z 2 procentową biodegradacją nieobrobionego PET.

Wiemy, że przed dokonaniem się znaczących zmian w zepsutym systemie gospodarowania odpadami jest jeszcze długa droga. Dzięki BtrBtl znaleźliśmy lepszy sposób pakowania naszych napojów i nie możemy się doczekać przyszłości, w której wszystkie firmy będą wprowadzać znaczące zmiany - powiedział Eric Hall , współzałożyciel i dyrektor generalny So Good So You.

Źródło: https://www.bizjournals.com/twincities/news/2020/07/22/so-good-so-you-launches-biodegradable-bottle.html

Fot. https://sogoodsoyou.com/btrbtl/

Wybierz temat: Opakowania Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.