Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Liderzy branży opakowań do żywności szukają sposobów na odejście od tworzyw sztucznych, które szkodzą środowisku, a nowe technologie są opracowywane, aby pomóc osiągnąć ich cele.
Francuska firma Carbios opracowuje pierwszą biologiczną technologię, która ma na celu przekształcenie wycofanych z eksploatacji tworzyw sztucznych. W tym celu firma opracowała nowatorski enzym, który może biologicznie depolimeryzować wszystkie odpady z tworzyw sztucznych z politereftalanu etylenu (PET), dzięki czemu można je wydajnie przetwarzać na nowe butelki. PET, najpopularniejszy polimer termoplastyczny, jest używany do produkcji butelek, poliestrowych włókien odzieżowych i pojemników na żywność.
Biologiczna technologia recyklingu PET
Obecne procesy recyklingu, które są raczej mechaniczne niż biologiczne, nie są w stanie rozbić plastiku do jego pierwotnej postaci. W rezultacie produkty z recyklingu, które są wytwarzane, nie spełniają tych samych standardów jakości, co oryginalne tworzywo PET.
Proces opatentowany przez Carbios to naprawdę proces recyklingu, a nie tylko ponowne użycie. Wszelkiego rodzaju odpady pokonsumenckie PET, w tym: przezroczysta butelka, kolorowa butelka, nieprzezroczysta butelka lub mieszane opakowania, są wykorzystywane jako surowiec do produkcji dowolnego rodzaju produktu PET, o tej samej jakości i specyfikacjach co „ dziewiczy” PET.
Enzym jest tak selektywny, że PET jest rozkładany na monomery, a to co pozostało w strumieniu odpadów, na przykład inne polimery, papier lub kleje, nie wpływa na proces. Proces przebiega w temperaturze biologicznej, z hydrolizą w temperaturze 72 °C, pod ciśnieniem atmosferycznym, w wodzie.
Producenci żywności i napojów odważnie zobowiązali się do wykorzystywania w opakowaniach coraz większej ilości tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, aby pomóc zmniejszyć zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi na świecie, ale wyznaczonych celów nie będzie można osiągnąć przy użyciu obecnych technologii recyklingu mechanicznego. Technologia biologicznego recyklingu może pomóc firmom spożywczym i napojowym w osiągnięciu celów związanych z wykorzystaniem tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, ponieważ umożliwia recykling wszelkich poużytkowych odpadów PET i umożliwia produkowanie nowych tworzyw PET o jakości dopuszczonej do stosowania do żywności i napojów.
Źródło: https://www.ift.org/iftnext/2020/june/enzyme-technology-enables-efficient-pet-recycling
Przeczytaj także
W ramach pakietu naprawczego dotyczącego pandemii koronawirusa o wartości 750 miliardów euro przywódcy UE uzgodnili nowy "podatek" od odpadów opakowaniowych z tworzyw sztucznych.
Z szacunków Polskiej Izby Opakowań wynika, iż w opakowaniach żywności i napojów oraz dodatków do żywności, dominują tworzywa sztuczne. Zarówno „tradycyjne” (ropopochodne) jak i coraz częściej otrzymywane z biosurowców.
Wiele osób myśli, że wszystko co wrzuci do pojemnika na plastikowe odpady zostanie przerobione - np. na butelki PET albo plastikowe sztućce. To piękna wizja, ale niestety nie jest to takie proste. Na przeszkodzie stoi technologia, ekonomia i prawo.