Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Technologia enzymatyczna umożliwia wydajny recykling PET

Kategoria: Opakowania

Liderzy branży opakowań do żywności szukają sposobów na odejście od tworzyw sztucznych, które szkodzą środowisku, a nowe technologie są opracowywane, aby pomóc osiągnąć ich cele.

Francuska firma Carbios opracowuje pierwszą biologiczną technologię, która ma na celu przekształcenie wycofanych z eksploatacji tworzyw sztucznych. W tym celu firma opracowała nowatorski enzym, który może biologicznie depolimeryzować wszystkie odpady z tworzyw sztucznych z politereftalanu etylenu (PET), dzięki czemu można je wydajnie przetwarzać na nowe butelki. PET, najpopularniejszy polimer termoplastyczny, jest używany do produkcji butelek, poliestrowych włókien odzieżowych i pojemników na żywność.

Biologiczna technologia recyklingu PET

Obecne procesy recyklingu, które są raczej mechaniczne niż biologiczne, nie są w stanie rozbić plastiku do jego pierwotnej postaci. W rezultacie produkty z recyklingu, które są wytwarzane, nie spełniają tych samych standardów jakości, co oryginalne tworzywo PET.

Proces opatentowany przez Carbios to naprawdę proces recyklingu, a nie tylko ponowne użycie. Wszelkiego rodzaju odpady pokonsumenckie PET, w tym: przezroczysta butelka, kolorowa butelka, nieprzezroczysta butelka lub mieszane opakowania, są wykorzystywane jako surowiec do produkcji dowolnego rodzaju produktu PET, o tej samej jakości i specyfikacjach co „ dziewiczy” PET.

Enzym jest tak selektywny, że PET jest rozkładany na monomery, a to co pozostało w strumieniu odpadów, na przykład inne polimery, papier lub kleje, nie wpływa na proces. Proces przebiega w temperaturze biologicznej, z hydrolizą w temperaturze 72 °C, pod ciśnieniem atmosferycznym, w wodzie.

Producenci żywności i napojów odważnie zobowiązali się do wykorzystywania w opakowaniach coraz większej ilości tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, aby pomóc zmniejszyć zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi na świecie, ale wyznaczonych celów nie będzie można osiągnąć przy użyciu obecnych technologii recyklingu mechanicznego. Technologia biologicznego recyklingu może pomóc firmom spożywczym i napojowym w osiągnięciu celów związanych z wykorzystaniem tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, ponieważ umożliwia recykling wszelkich poużytkowych odpadów PET i umożliwia produkowanie nowych tworzyw PET o jakości dopuszczonej do stosowania do żywności i napojów.

Źródło: https://www.ift.org/iftnext/2020/june/enzyme-technology-enables-efficient-pet-recycling

Wybierz temat: Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.