Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opakowania dla branży spożywczej

Kategoria: Opakowania

Z szacunków Polskiej Izby Opakowań wynika, iż w opakowaniach żywności i napojów oraz dodatków do żywności, dominują tworzywa sztuczne. Zarówno „tradycyjne” (ropopochodne) jak i coraz częściej otrzymywane z biosurowców. Choć to jeszcze śladowe wielkości. Oceniamy, iż opakowania z tworzyw sztucznych stanowią ok. 42% wszystkich opakowań, w które pakowana jest żywność i napoje (szerzej produkty spożywcze). W opakowania z tworzyw sztucznych pakowane są najczęściej mięsa, wędliny, mleko i przetwory mleczne, sery, śmietana, jogurty itp. Duży udział posiadają opakowania do wody i olejów jadalnych. Do opakowań z tworzyw sztucznych zaliczamy także szeroko użytkowane opakowania wielomateriałowe firmy Tetra Pak i innych firm.
Trzeba także uwzględnić opakowania z folii, popularne foliówki, które pomimo wprowadzonych „ograniczeń” zniechęcających do ich stosowania, są bardzo często używane do pakowania „luzem” owoców, warzyw, ryb, mięsa, wędlin. Dotyczy to w szczególności sklepów osiedlowych.

Drugą pozycję zajmują opakowania z papieru i tektury (ok. 26%). W opakowania z papieru i tektury najczęściej pakujemy wyroby cukiernicze, słodycze (ciastka, czekolady), rozliczne przyprawy, pizzę oraz produkty sypkie jak cukier, mąka, kasze, ryż i inne. Coraz częściej w torebki papierowe pakowane jest pieczywo (sklepy osiedlowe). Powszechnie w małym „handlu” używany jest papier do pakowania wędlin i serów w porcjach zamawianych przez klienta. Torby papierowe, jako opakowanie „zbiorcze” dla zakupionych produktów spożywczych, coraz częściej „wypierają” torby „plastikowe”. Herbaty z reguły pakowane są w opakowania z papieru i tektury. Dotyczy to, choć w mniejszym stopniu, także kawy.
Trzecie miejsce wśród opakowań żywności (16%) zajmują opakowania szklane. Znaczącym jest udział opakowań do alkoholi, a także różnego rodzaju słoików do pakowania przetworów owocowych, soków. Większość opakowań stanowi integralną część rynkowego produktu, rzadziej występuje jako samoistny produkt rynkowy, zauważalny wyjątek stanowią słoiki szklane kupowane przez gospodynie domowe „pod przetwory”. Warto wspomnieć, iż rocznie na te cele produkuje się ok. 3 mln sztuk słoików i słoi szklanych. Z zasady dżemy, musztardy, tarty chrzan i inne pakowane są w opakowania szklane.

Czwartą pozycję (ok. 13%) zajmują opakowania metalowe. Znaczący udział mają w tej grupie opakowania napojów (puszki) oraz opakowania dla ryb i przetworów rybnych. Opakowania metalowe wykorzystywane są do pakowania przetworów warzywnych (sałatki), kukurydzy, groszku, a także przetworów mięsnych.

Ok. 3% to opakowania z innych materiałów, a w szczególności z drewna i tekstyliów.

​Wg danych Izby, relacje na rynku europejskim są podobne, co wynika z „podobieństwa” rynku polskiego i rynków w Europie. W ostatnich 12-15 latach struktura rynku opakowań w Polsce dostosowała się do struktury w rozwiniętych krajach Europy. Jedynie w Niemczech można zauważyć nieco większy udział opakowań z tworzyw sztucznych dla przemysłu spożywczego o ok. 2% oraz szklanych o ok. 1%.

Z posiadanych informacji i własnych analiz możemy zaobserwować zjawisko znacznego zwiększenia w warunkach COVID-19, udziału w rynku opakowań, opakowań dla przemysłu spożywczego o ok. 10-12%, dla farmacji o ok. 3% oraz dla przemysłu kosmetycznego i środków higieny i ochrony osobistej o ok. 2%. Wynika to ze znaczącego (o ok. 15%) zmniejszenia udziału w sprzedaży opakowań dla wyrobów przemysłowych jak AGD, RTV, farby, chemia gospodarcza, co jest spowodowane wstrzymaniem produkcji przez te działy gospodarki. Po „odmrożeniu” gospodarki sytuacja powinna wrócić do „normy”, a więc: opakowania żywności i napojów będą stanowić ok. 62%, opakowania dla wyrobów przemysłowych i środków technicznych ok. 25%, opakowania dla przemysłu farmaceutycznego ok. 7% opakowania dla przemysłu kosmetycznego ok. 6%.

Źródło: http://www.pakowanie.info/aktualnosci/opakowania-dla-branzy-spozywczej

Wybierz temat: Opakowania

Autor:Polska Izba Opakowań
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.